Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Μητσοτάκης: Ο κόσμος υποφέρει, και εσείς μιλάτε για… σαρανταποδαρούσες


Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
κατά τη συζήτηση ερώτησής του στην «Ώρα του πρωθυπουργού»
για θέματα ασφάλειας


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Χαίρομαι, κ. Τσίπρα, που είστε σήμερα μαζί μας και απαντάτε στην ερώτησή μου, διότι την τελευταία φορά που ζήτησα να μιλήσουμε για τα θέματα ασφάλειας του πολίτη, είχατε χαρακτηρίσει το θέμα ανεπίκαιρο. Φαντάζομαι ότι δεν θα μπείτε στον πειρασμό να αλλάξετε το αντικείμενο της συζήτησης. Εκτός αν θέλετε να απολογηθείτε για την κυνική δήλωση του οικονομικού σας επιτελείου ότι συνειδητά τσακίσατε την μεσαία τάξη στους φόρους. Ότι διαλύετε την παραγωγική Ελλάδα, διαλύετε τους εργαζόμενους, τους ελευθέρους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, την μέση ελληνική οικογένεια. Και ελπίζω να μην μιλήσετε κι εσείς για σαρανταποδαρούσες και άλλες τέτοιες σαχλαμάρες, γιατί ο κόσμος υποφέρει και δεν σας ανέχεται άλλο.

Έρχομαι τώρα στα ζητήματα της ασφάλειας. Πριν από λίγες μέρες ο
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναρωτήθηκε το εξής: «Μα πώς είναι δυνατόν», μας είπε, «τη μια να λέτε μπράβο στην αστυνομία και την άλλη να θέτετε ζήτημα έξαρσης της ανομίας και εγκληματικότητας;». Να σας το εξηγήσω για να το καταλάβετε.

Η Ελληνική Αστυνομία αξίζει συγχαρητήρια, ακριβώς γιατί προσπαθεί να ανταποκριθεί όπως πρέπει σε μια κατάσταση βίας και παρανομίας. Μια άγρια και επικίνδυνη κατάσταση που είναι αποτέλεσμα παραλείψεων και πράξεων της δικής σας Κυβέρνησης. Γιατί η αστυνομία ξέρει, μπορεί και έχει ικανότατα στελέχη, με άρτια εκπαίδευση και αίσθημα καθήκοντος. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν η Κυβέρνησή σας δεν την αφήνει να κάνει τη δουλειά της. Ή όταν προωθείτε πολιτικές που της δένουν τα χέρια.

Ποιος άνοιξε τις πόρτες των φυλακών, κ. Τσίπρα; Θα σας το πω εγώ. Η Κυβέρνησή σας τις άνοιξε. Για να τρέχει η αστυνομία να συλλαμβάνει αυτούς που εσείς αφήσατε ελεύθερους. Όπως είναι δικός σας νόμος, από τους πρώτους νόμους που ψήφισε ο κ. Παρασκευόπουλος, η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄, που αφορούσαν συγκεκριμένες περιπτώσεις κρατουμένων του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Φυλακές υψίστης ασφαλείας υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά κρίνατε σκόπιμο να τις καταργήσατε στην Ελλάδα, με το που καταλάβατε την εξουσία. Έτσι σήμερα στις ελληνικές φυλακές συνυπάρχουν και συναγελάζονται μεγαλομαφιόζοι, τρομοκράτες και λοιποί ποινικοί, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται. Και οι νονοί, τα μεγάλα κεφάλια του εγκλήματος, λειτουργούν ανενόχλητοι κάνοντας τις φυλακές κέντρα διοίκησης εγκληματικών ομάδων. Κάτι που σε φυλακές τύπου Γ’ δεν θα μπορούσαν να κάνουν.

Η δολοφονία Ζαφειρόπουλου, κ. Τσίπρα, έχει οργανωθεί μέσα στη φυλακή. Το οργανωμένο έγκλημα έχει το επίκεντρό του στον Κορυδαλλό. Δεν το γνωρίζετε; Θα πρέπει, λοιπόν, να μας εξηγήσετε γιατί φέρατε αυτό το νόμο. Για να κάνετε το χατίρι κάποιων κρατουμένων που το ζήτησαν από τον κ. Λάμπρου, το σύντροφό σας, ο οποίος συνομιλούσε μαζί τους; Σας κρατάνε μήπως; Τους χρωστάτε κάτι; Η συνένωση ποινικών και τρομοκρατών στις φυλακές, κ. Τσίπρα, κοστίζει ζωές. Αποτελεί επιτυχία της αστυνομίας η σύλληψη του παρ’ ολίγον δολοφόνου του κ. Λουκά Παπαδήμου.

Ποιος, όμως, δημιούργησε το πολιτικό κλίμα που όπλισε το χέρι του; Ποιος έκανε ακραία και μισαλλόδοξη αντιπολίτευση, κατασκευάζοντας ενόχους για τα Μνημόνια; Ποιος εξίσωσε τα Μνημόνια με τη βία και την τρομοκρατία; Το κάνατε εσείς από το 2011 ως το 2015. Τότε που βάλατε φωτιά στη χώρα για να έρθετε στην εξουσία και να ψηφίσετε νέα Μνημόνια. Η σύλληψή του αποτελεί επιτυχία της αστυνομίας. Από τύχη ο κ. Λουκάς Παπαδήμος δεν έχασε τη ζωή του. Η δική σας «επιτυχία», κ. Τσίπρα, είναι ότι αν αυτός καταδικαστεί, δεν θα πάει σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας, όπως θα έπρεπε. Θα πάει σε μια απλή φυλακή όπου θα μπορεί να δικτυώνεται με άλλους εγκληματίες, όπως ήδη συμβαίνει στις περισσότερες φυλακές της χώρας. Αλλά και η σύλληψή του, κ. Τσίπρα, έγινε με βάση ένα νομοθέτημα που εσείς προσωπικά, και αρκετοί από το Κόμμα σας πολεμήσατε, καταψηφίσατε και ακόμα και σήμερα ζητάτε να καταργηθεί. Αν δεν υπήρχε ο νόμος αυτός, συγκεκριμένα το άρθρο 187Α του ποινικού κώδικα που επιτρέπει τη χρήση D.N.A. ως αποδεικτικού υλικού, δεν θα είχε γίνει καμία σύλληψη και η υπόθεση δεν θα μπορούσε να λυθεί.

Συνεπώς, η Ελληνική Αστυνομία έχει επιτυχίες χάρη σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που προσπαθήσατε να αλλάξετε. Δεν τα καταφέρατε. Καταφέρατε όμως, να βγάλετε τους ποινικούς από τα κελιά. Αναφέρομαι στο νόμο Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Τον ψηφίσατε παρά τις προειδοποιήσεις του νομικού κόσμου και της Ένωσης Εισαγγελέων ότι οι ρυθμίσεις του ισοδυναμούν με ακύρωση των δικαστικών αποφάσεων. Και ξεκινήσατε μάλιστα να τον εφαρμόζετε εντός 45 ημερών από την ψήφισή του. Τα αποτελέσματα φάνηκαν γρήγορα. Επί των ημερών σας έχουν αποφυλακιστεί δωδεκάμισι χιλιάδες κρατούμενοι, εκ των οποίων περίπου δύο χιλιάδες είχαν καταδικαστεί για κακουργηματικές πράξεις. Πολλοί από αυτούς επέστρεψαν στο έγκλημα. Ορισμένοι, δυστυχώς, υπέπεσαν σε πράξεις σοβαρότερες από εκείνες για τις οποίες είχαν αρχικά καταδικαστεί.

Κύριε Τσίπρα,

Τι έχετε να πείτε στη μητέρα του νεαρού κοσμηματοπώλη, στη Θεσσαλονίκη, που δολοφονήθηκε από έμπορο ναρκωτικών, που απελευθερώθηκε με το νόμο Παρασκευόπουλου; Τι έχετε να πείτε στη σύζυγο του εστιάτορα από την Ύδρα, που δολοφόνησαν ληστές, που απελευθερώθηκαν με το νόμο Παρασκευόπουλου; Τι έχετε να πείτε στα παιδιά του 70χρονου συνταξιούχου, που δολοφονήθηκε από κακοποιό, που απελευθερώθηκε με το νόμο Παρασκευόπουλου; Τι έχετε να πείτε στα θύματα του ληστή που σκορπούσε τον τρόμο σε Κυψέλη, Άγιο Παντελεήμονα, Αμπελόκηπους, ληστεύοντας και βασανίζοντας ηλικιωμένους, ο οποίος απελευθερώθηκε με το νόμο Παρασκευόπουλου; Τι έχετε να πείτε στην ηλικιωμένη κυρία, που πριν λίγες μέρες την έκαψαν με σίδερο εγκληματίες, που είχαν απελευθερωθεί με το νόμο Παρασκευόπουλου; Ο νόμος αυτός πρέπει να αλλάξει, κ. Τσίπρα. Τα κριτήρια αποφυλάκισης πρέπει να αυστηροποιηθούν. Οφείλετε, κ. Τσίπρα, να ζητήσετε συγνώμη από τα θύματα ή τους οικείους τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου η ανομία κερδίζει διαρκώς έδαφος με συνέργεια ή ανοχή της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Οι Έλληνες φοβούνται μέσα στα σπίτια τους. Ιδιαίτερα ανυπεράσπιστοι νιώθουν οι ηλικιωμένοι. Έχουμε τοπωνύμια που γίνονται συνώνυμα της εγκληματικότητας. Τα Εξάρχεια τείνουν να γίνουν άβατο. Το Μενίδι εξελίσσεται σε απάνθρωπο περιθώριο όπου χάνονται παιδικές ψυχές. Δεν είναι όμως μόνο το κοινό έγκλημα. Βλέπουμε να επεκτείνεται διαρκώς η πολιτική βία. Τα Πανεπιστήμια μετατρέπονται συχνά σε αρένα οργανωμένων τραμπούκων και παραβατικών στοιχείων. Αυτών που καίνε τρόλεϊ στην Πατησίων και μπαίνουν ανενόχλητοι στο Πολυτεχνείο για να κρυφτούν. Στο Πάντειο, καθηγητής είδε το πρόσωπό του να γίνεται αφίσα. Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο πρύτανης έπεσε θύμα προπηλακισμών μέσα στο γραφείο του και είδε να τον συκοφαντούν κι από πάνω στο διαδίκτυο. Στο Αριστοτέλειο, το Πρυτανικό Συμβούλιο ετέθη σε ομηρεία για τρεις ώρες. Στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, τα προαύλια έχουν μετατραπεί σε εμποροπανήγυρη χωρίς κανείς να παρεμβαίνει. Υπάρχουν επώνυμες κατηγορίες για εμπόριο ναρκωτικών στον περιβάλλοντα χώρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Ξέρετε, κ. Τσίπρα, ποια ήταν η απάντηση του κ. Γαβρόγλου; Να συγκροτηθεί, είπε, ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα. Λες και είναι δουλειά των φοιτητών να τα βάλουν με τους εμπόρους ναρκωτικών. Πριν λίγες μέρες, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, την παλιά ΑΣΟΕΕ, ένας νέος άνθρωπος με αναπηρία δέχθηκε επίθεση, γιατί πήγαινε σε εκδήλωση που δεν είχε την έγκριση των τραμπούκων της σχολής. Δεν σεβάστηκαν ούτε την αναπηρία του. Λίγες μέρες μετά, εξέδωσαν και φυλλάδια εναντίον του να μην ξαναπατήσει στη σχολή. Χθες, πάλι στο ίδιο Πανεπιστήμιο, η Πρυτανεία εξέδωσε ανακοίνωση ότι οι γνωστοί – άγνωστοι χτύπησαν μια διοικητική υπάλληλο.

Κάνετε κάτι για όλα αυτά, κ. Τσίπρα; Πήρατε κάποια πρωτοβουλία; Μπήκε κάποιος εισαγγελέας; Κάνατε κάποια δημόσια δήλωση; Καλέσατε έστω την πανεπιστημιακή κοινότητα να παρέμβει; Τι μας λέτε, δηλαδή; Ότι η αστυνομία που εξιχνίασε την απαγωγή Λεμπιδάκη και έπιασε έναν τρομοκράτη δεν μπορεί να ταυτοποιήσει και να τιμωρήσει όσους χτύπησαν έναν φοιτητή με πρόβλημα αναπηρίας; Ασφαλώς μπορεί. Εσείς δεν την αφήνετε να το κάνει. Ή μήπως έχετε δυσκολία να περάσετε τον Ρουβίκωνα; Είναι η γνωστή ομάδα που, για να φύγει ανενόχλητη από τη Βουλή, φρόντισε προσωπικά ο κ. Βούτσης να μετατρέψει τα περιπολικά της αστυνομίας σε ταξί. Ο Ρουβίκωνας απειλεί. Τραμπουκίζει. Και o αρχηγός του ποστάρει ανενόχλητος στο facebook.

Θυμίζω ότι ο Ρουβίκωνας είναι μια οργάνωση που έχει ως στόχο του την κατάλυση του Κράτους. Το λένε καθαρά στο μανιφέστο τους. Θα το διαβάσω, για να σας το θυμίσω κ. Τσίπρα: «Επιδιώκουμε», προσέξτε τι λέει ο Ρουβίκωνας, «την καταστροφή του Κράτους. Την καταστροφή του Κράτους. Και την αντικατάστασή του ως διαχειριστή των κοινών από μια ομοσπονδία αυτοδιευθυνόμενων κοινοτήτων βάσης».

Αλλά εσείς θεωρείτε ότι είναι παιδιά που κάνουν επαναστατική γυμναστική. Όλα αυτά, ενώ η Αθήνα είναι μια πόλη ανυπεράσπιστη. Πριν από λίγες εβδομάδες είχαμε τα σπασμένα καταστήματα στην Ερμού. Τρεις Ευέλπιδες οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο, μετά από εγκληματική επίθεση που δέχτηκαν εν ψυχρώ. Προχθές πάλι έγινε μάχη με μολότοφ στο κέντρο της Αθήνας. Ενώ, πριν από δέκα μέρες, επιτέθηκαν με μολότοφ και πέτρες στο αστυνομικό τμήμα Πεύκης. Η Αξιωματικός Υπηρεσίας ήταν μια νέα κοπέλα, μόλις είχε αποφοιτήσει από τη σχολή. Παραλίγο να την κάψουν ζωντανή. Όπως ζωντανοί κάηκαν από μολότοφ οι υπάλληλοι της Μαρφίν.

Με απλά λόγια, τα Εξάρχεια εξάγουν τρομοκρατία. Μη μου πείτε πάλι, κ. Τσίπρα, για την ιδιαιτερότητα της περιοχής αυτής. Πείτε μου, πώς γίνεται να μην μπορείτε να περάσετε από την περιοχή αυτή ούτε εσείς ούτε οι Υπουργοί σας; Πείτε μου πώς εξηγείται η ανοχή σας. Το ότι έχουμε σχεδόν κάθε βράδυ βανδαλισμούς και επεισόδια, στο κέντρο της Αθήνας, δεν το βλέπετε; Γνωρίζετε, κ. Τσίπρα, ότι στα Εξάρχεια υπάρχουν γιάφκες με όπλα; Ναι ή όχι; Γνωρίζετε ότι ένα κομμάτι της νέας γενιάς τρομοκρατών έχει ξεπεταχτεί μέσα από τους κύκλους των αντιεξουσιαστών, Ναι ή όχι; Γνωρίζετε ότι υπάρχει ώσμωση, όπως λένε, μεταξύ ποινικών και νέας γενιάς τρομοκρατών; Ναι ή όχι; Σας απασχολούν οι συνεχείς επιθέσεις κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ στην Χαριλάου Τρικούπη; «Δεν μας αφήνουν να επέμβουμε», λένε ευθέως οι αστυνομικοί. Η εντολή μη επέμβασης είναι πολιτική. Και έχετε ακέραιη την ευθύνη για αυτό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το πρόβλημα της ασφάλειας δεν αφορά μόνο τις πολύ σοβαρές και δυσάρεστες επιμέρους περιπτώσεις που ανέφερα. Είναι γενικευμένο. Τόσο τα στατιστικά στοιχεία, όσο και η αίσθηση της κοινωνίας δείχνουν ότι η εγκληματικότητα αυξάνεται. Επειδή εμείς είμαστε υπεύθυνο Κόμμα και δεν κάνουμε αφορισμούς, όπως έκαναν κάποιοι άλλοι όταν ήταν στην Αντιπολίτευση, λέμε και τα καλά και τα στραβά. Υπάρχουν τομείς που η κατάσταση έχει βελτιωθεί, όπως π.χ. οι ανθρωποκτονίες. Από το 2010 – όχι μόνο επί των ημερών σας, από το 2010 – έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό. Στους περισσότερους τομείς όμως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Δυστυχώς, τα τελευταία δύο χρόνια, οι ληστείες, οι κλοπές, οι διαρρήξεις στα σπίτια και τα καταστήματα, ακόμα και κλοπές τροχοφόρων, έχουν αυξηθεί. Και μάλιστα, οι απόπειρες ληστειών και διαρρήξεων έχουν πολλαπλασιαστεί. Και μην υποτιμάτε την απόπειρα, γιατί σπέρνει και αυτή ανασφάλεια και τρόμο και κανείς Έλληνας δεν πρέπει να ζει με το φόβο. Τα φαινόμενα λαθρεμπορίας έχουν εκτιναχθεί, με επιπτώσεις στη λειτουργία υγιών καταστημάτων και απώλεια εσόδων για το κράτος. Συνολικά στη χώρα, οι περιπτώσεις σχεδόν οκταπλασιάστηκαν και στην Αττική σχεδόν τριπλασιάστηκαν.

Χθες, ήμουν στην Ήπειρο και μου έλεγαν κάτοικοι μικρών χωριών ότι πέφτουν συνεχώς θύματα εγκληματικών πράξεων. Μπαίνουν από τα σύνορα, τους κλέβουν και ξαναφεύγουν. Δεν τα έχετε ακούσει όλα αυτά, κ. Τσίπρα; Τα ίδια συμβαίνουν και στις μεγάλες πόλεις. Περπατήστε λίγο στο κέντρο της Αθήνας, κ. Τσίπρα. Στην είσοδο σχεδόν κάθε πολυκατοικίας υπάρχει ένα χαρτί που λέει να κλειδώνουν οι ένοικοι την πόρτα μετά τις 10 το βράδυ, επειδή υπήρξαν κρούσματα διαρρήξεων. Για όλη αυτή την κατάσταση έχετε ευθύνη, κ. Τσίπρα.

Και θα σας πω γιατί: Γιατί οι συντονισμένες επιχειρήσεις κατά της παραβατικότητας στα γκέτο ανομίας, περιορίστηκαν στο ελάχιστο. Γιατί πετυχημένες δράσεις αναβάθμισης της ελληνικής αστυνομίας εγκαταλείφθηκαν. Γιατί ακυρώθηκε στην πράξη το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για πεζές περιπολίες. Γιατί εγκαταλείφτηκε ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς. Γιατί καταργήθηκε η ομάδα Δέλτα κατ’ απαίτηση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και του Ρουβίκωνα. Έτσι δεν υπάρχει καμία ταχυκίνητη ομάδα άμεσης επέμβασης. Ενώ πρόσφατα βγήκε εγκύκλιος που λέει η αστυνομία να μετακινείται μόνο όταν είναι απόλυτη ανάγκη.

Κύριε Τσίπρα,

Δεν περιμένω να ακούσω κάτι από εσάς. Ή μάλλον περιμένω να ακούσω ξανά πολιτικές ύβρεις και προσωπικές συκοφαντίες. Παρόλα αυτά θα επιμείνω: Έχετε υποχρέωση να μας πείτε όχι μόνο τί θα κάνετε, αλλά και τι πιστεύετε. Εδώ και χρόνια το Κόμμα σας χλευάζει συστηματικά και σε κάθε ευκαιρία την αντίληψη ότι στις Δημοκρατίες η βία είναι καταδικαστέα από όπου κι αν προέρχεται. Οι σημερινοί Υπουργοί σας έβγαιναν στα κανάλια ως στελέχη της Αντιπολίτευσης και δικαιολογούσαν αθλιότητες. Ζήσαμε τραμπουκισμούς, ύβρεις και χυδαιότητες, στις οποίες πρωτοστατούσατε. Καλλιεργείτε επί χρόνια μια προκατάληψη εναντίον της Αστυνομίας.

Πότε συμμαζέψατε στελέχη σας όταν την έβριζαν δημοσίως; Πότε πήγατε να συναντήσετε τους αστυνομικούς σε μια δύσκολη βάρδια; Θέλετε να σας θυμίσω τι λέγατε εσείς ο ίδιος πριν λίγα χρόνια; Να αφοπλιστεί η αστυνομία και να καταργηθούν τα Μ.Α.Τ., ζητούσατε. [Καταθέτω το σχετικό δημοσίευμα στα πρακτικά]. Να αφοπλιστεί η αστυνομία; Και πώς θα έκανε τις συλλήψεις που σήμερα παρουσιάζετε ως επιτυχία; Με νεροπίστολα; Με σφεντόνες; Συνειδητοποιείτε, έστω και εκ των υστέρων, τι έχετε κατά καιρούς πει; Σας θυμίζω ότι ως πολιτικός αρχηγός έχετε χαρακτηρίσει τα Μ.Α.Τ. ως «παρακρατικές συμμορίες».

Μήπως να επανορθώσετε έστω και τώρα, κ. Τσίπρα; Μήπως να ζητήσετε, έστω και αργά, μια συγνώμη από όσους ήταν στην κλούβα που δέχτηκε επίθεση με ρουκέτα; Από τους αστυνομικούς που δέχονται κάθε βράδυ επιθέσεις με μολότοφ; Από τα παιδιά των Μ.Α.Τ. που τα πυροβόλησαν με καλάσνικοφ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Από τις μητέρες, τις συζύγους, τα παιδιά και τα αδέρφια όσων διακινδυνεύουν κάθε μέρα στους δρόμους; Να τους ζητήσετε συγνώμη που στελέχη του κόμματός σας τους αποκαλούσαν «γουρούνια» και «δολοφόνους» χωρίς ποτέ να διαψεύσετε ή να αποδοκιμάσετε δημοσίως έστω έναν από αυτούς.

Σας προτείνω έστω και σήμερα, κ. Τσίπρα, να παραδεχθείτε ότι όσα λέγατε ήταν σε λάθος κατεύθυνση. Να ανακαλέσετε με όρους πολιτικής αξιοπρέπειας. Ή έστω να παραδεχθείτε πως ακόμα και στα θέματα ασφάλειας είχατε αυταπάτες. Τελικά, όμως, το ζήτημα δεν είναι η αναξιοπιστία σας, αλλά τι αφήνει πίσω της η πολιτική σας.

Σήμερα, δυστυχώς, η χώρα πληρώνει τις θύελλες των ανέμων που εσείς προσωπικά και η παρέα σας έσπειρε. Και σήμερα με την πολιτική σας, κ. Τσίπρα, και με λανθασμένες αποφάσεις που εξακολουθείτε και παίρνετε, όπως η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, ο νόμος Παρασκευόπουλου, η κατάργηση της ομάδας Δέλτα, ο περιορισμός των περιπολιών και η ανοχή σε φαινόμενα βίας και ανομίας, πλήττετε τη χώρα και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Και όλα αυτά δεν μπορούν να κρυφτούν βέβαια πίσω από τις επιτυχίες της αστυνομίας που έγιναν ερήμην σας. Και γι’ αυτό σας καλώ με το βάρος της ευθύνης που αυτονόητα αισθάνομαι ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Έστω και τώρα αναγνωρίστε τα λάθη σας. Τολμήστε να αλλάξετε πολιτική.

Το συμφέρον του απλού πολίτη, που αισθάνεται σήμερα απροστάτευτος και ανυπεράσπιστος είναι σημαντικότερο και από τις εσωκομματικές σας ισορροπίες και από τις ψυχολογικές σας αμφιθυμίες. Στηρίξτε την Ελληνική Αστυνομία και αφήστε την να επιτελέσει απερίσπαστη την αποστολή της. Η Ελλάδα, κ. Τσίπρα, χρειάζεται μια σοβαρή πολιτική ασφάλειας. Δεν θα κάνετε αυτά που χρειάζονται, γιατί δεν θέλετε και γιατί δεν μπορείτε.

Θα τα κάνουμε, όμως, εμείς. Με επίκεντρο τον πολίτη, με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα, την ποιότητα ζωής και την ιδιοκτησία. Με χαρτογράφηση της εγκληματικότητας ανά περιοχή προκειμένου η αστυνομική δράση να εστιάζεται εκεί όπου υπάρχει πρόβλημα. Με καθιέρωση της ένστολης αστυνόμευσης, πεζής και εποχούμενης, μέρα και νύχτα. Με ενδυνάμωση της ομάδας ΔΙΑΣ και ενεργοποίηση εκ νέου της ομάδας Δέλτα. Με ενίσχυση των ομάδων Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας. Με καλύτερες υποδομές. Με περιπολικά που δεν θα είναι παροπλισμένα, όπως σήμερα. Με καλύτερο εξοπλισμό για τους άνδρες και τις γυναίκες της αστυνομίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Για τη Νέα Δημοκρατία, η ασφάλεια είναι δικαίωμα κάθε πολίτη. Είναι προϋπόθεση της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Λέμε όχι στο φόβο και την ανομία. Η επόμενη Κυβέρνηση της χώρας, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Η αστυνομία θα επιστρέψει στις γειτονιές. Ο νόμος Παρασκευόπουλου θα καταργηθεί. Τα Πανεπιστήμια δεν θα είναι άσυλο τραμπούκων. Κανείς φοιτητής ή καθηγητής ή επισκέπτης δεν θα κινείται σε καθεστώς διαρκούς απειλής. Οι ποινές θα εφαρμόζονται και όσοι εγκληματούν θα υφίστανται τις συνέπειες των πράξεων τους. Θα υπάρχει σεβασμός στις ελευθερίες όλων και πρώτα απ’ όλα στα δικαιώματα των πολιτών που νιώθουν ανυπεράσπιστοι. Ασφαλείς, ελεύθεροι και αξιοπρεπείς πολίτες, σε μια ασφαλή και αξιοπρεπή Ελλάδα.

Αυτό θέλουμε και αυτό θα πετύχουμε. Γιατί και στον τομέα της ασφάλειας αξίζουμε πολύ καλύτερα.

Δευτερολογία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
κατά τη συζήτηση ερώτησής του
στην «Ώρα του πρωθυπουργού» για θέματα ασφάλειας


Κύριε Τσίπρα, έχετε κάνει κολωτούμπα στα πάντα. Ένα πράγμα, όμως, παραμένει σταθερό. Η έφεσή σας σε προσωπικές επιθέσεις, σε ψέματα και συκοφαντίες. Είστε ο ίδιος, κ. Τσίπρα, του 2014. Γιατί βλέπετε ο χαρακτήρας του ανθρώπου τελικά, κυρίες και κύριοι, δεν αλλάζει. Για να είμαι ειλικρινής, δεν περίμενα κάτι καλύτερο.

Να ξεκινήσω, λοιπόν, με τις ανησυχίες σας, για την κατεύθυνση του Κόμματός μας και για τον προβληματισμό σας κατά πόσο θέλουμε να πάμε τη Νέα Δημοκρατία προς τα δεξιά ή προς το κέντρο. Κύριε Τσίπρα, η αλήθεια είναι μια: Η Νέα Δημοκρατία πάει προς τα πάνω κι εσείς πάτε προς τα κάτω. Κι αυτό αποτυπώνεται κάθε μέρα στην συνείδηση του ελληνικού λαού. Αναφέρατε ότι επιχειρήσαμε να οργανώσουμε τη σημερινή συζήτηση, επειδή δεν μας αρέσει η πραγματικότητα την οποία εσείς δημιουργείτε με τις τεράστιες οικονομικές σας «επιτυχίες».

Δεν βολευόμαστε καθόλου, γιατί βάλατε φόρους και διαλύσατε τη μεσαία τάξη. Ούτε οι πολίτες βολεύονται. Δεν βολευόμαστε και δεν μας αρέσει καθόλου, κ. Τσίπρα, το γεγονός ότι δημιουργείτε ψεύτικα πλεονάσματα, χωρίς να δίνετε συντάξεις. Δεν μας αρέσει καθόλου το γεγονός, ότι στα 14 δις μέτρα τα οποία έχετε πάρει, έρχονται να προστεθούν ακόμη 5 δις μέτρα, για το 2019 και το 2020, που φέρουν τη δική σας υπογραφή. Και σίγουρα δεν μας αρέσει καθόλου το γεγονός ότι έρχεστε κυνικά και ομολογείτε ότι η πολιτική σας διέλυσε τη μεσαία τάξη, διότι θέλατε να τα πάρετε από τα μεσαία στρώματα για να τα δώσετε στους φτωχούς. Ξέρετε αντιλαμβανόμουν το ρόλο της Αριστεράς, να τα παίρνει από τους πλούσιους και να τα δίνει στους φτωχούς. Εσείς τα παίρνετε από όλους και κάνετε όλους φτωχότερους. Αυτή είναι η παρακαταθήκη της δική σας πολιτικής, κ. Τσίπρα.

Έρχομαι στα ζητήματα που αφορούν το αντικείμενο της ερώτησης. Τώρα θυμηθήκατε, κ. Τσίπρα, την Ελληνική Αστυνομία; Τώρα τη θυμηθήκατε; Μου ζητήσατε να ζητήσω εγώ, συγνώμη. Από τι ακριβώς κ. Τσίπρα; Οι δικοί σας σύντροφοι ήταν αυτοί οι οποίοι αποκαλούσαν τους αστυνομικούς «γουρούνια και δολοφόνους». Θα τα πούμε κάποια στιγμή σε αυτήν την αίθουσα. Θα τα ακούσετε, κυρίες και κύριοι, συνάδελφοι. Εσείς πρωτοστατούσατε σε όλες τις αντιδράσεις απέναντι στην αστυνομία. Εσείς ήσασταν αυτός ο οποίος το 2008, έλεγε ότι η αστυνομία πρέπει να αφοπλιστεί και ότι τα Μ.Α.Τ. είναι παρακρατικές οργανώσεις. Αυτά, τα είπατε εσείς κ. Τσίπρα. Θα ζητήσετε συγνώμη για όλα αυτά; Για το πως συστηματικά υπονομεύατε την τήρηση του νόμου και της τάξης, με μια ρητορική ακραία, με μια ρητορική εμπρηστική, με μια ρητορική η οποία μονίμως δεν αναγνώριζε μια απλή πραγματικότητα: Ότι στη βία δεν υπάρχει ιδεολογικό πρόσημο. Δεν υπάρχει ιδεολογικό πρόσημο στη δολοφονία. Δεν υπάρχει ιδεολογικό πρόσημο στη ληστεία. Δεν κοιτάει ο ληστής ή ο δολοφόνος, αυτός ο οποίος σκοτώνει η ληστεύει, αν είναι δεξιός ή αριστερός. Πότε θα το καταλάβετε αυτό, κ. Τσίπρα; Ότι αυτή δεν είναι μια ατζέντα, η οποία αφορά την αριστερά, τη δεξιά ή το κέντρο. Πότε θα αντιληφθείτε, κ. Τσίπρα, ότι σε κάθε οργανωμένη Πολιτεία το μονοπώλιο της βίας το έχει το Κράτος και όχι η κάθε ομάδα αντιεξουσιαστών, η οποία μπορεί να θεωρεί ότι μπορεί να καίει την Αθήνα και να βρίσκεται συνέχεια στο απυρόβλητο, διότι μπορεί να έχετε εκλεκτικές συγγένειες ιδεολογικές, με αυτούς τους οποίους κάποτε προστατεύατε. Κι είχατε το θράσος κ. Τσίπρα, να σταθείτε εδώ και να θυμίσετε, σε αυτήν την αίθουσα, τι συνέβη στη χώρα το 2012, το 2013 και το 2014. Δεν θυμόμαστε τι συνέβη στη χώρα τότε; Από την άλλη μεριά της πλατείας ήσασταν όλοι σας. Οι πιο πολλοί από εσάς. Εσείς υπονομεύατε τη νόμιμα εκλεγμένη Κυβέρνηση. Εσείς υιοθετήσατε τη ρητορική του μίσους και της βίας. Και όταν πετύχατε το στόχο σας, φορέσατε τα ωραία σας τα κοστούμια, καθίσατε στα βουλευτικά έδρανα για να έρχεστε τώρα να μας παριστάνετε τους τιμητές της Δημοκρατίας. Δεν ξεχνάμε το ρόλο σας – και το δικό σας ρόλο κ. Τσίπρα – στην επανάσταση των αγανακτισμένων το 2013 και το 2014.

Κύριε Τσίπρα, έθεσα μια σειρά από πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα, στα οποία, δυστυχώς, δεν πήρα καμία απολύτως απάντηση. Τι συμβαίνει, κ. Τσίπρα, στις φυλακές; Έχετε τη δυνατότητα και τώρα ακόμα να απαντήσετε. Γιατί καταργήσατε τις φυλακές τύπου Γ; Επανέρχομαι στο ζήτημα αυτό, διότι το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό. Δεν ξέρετε ότι έχετε μετατρέψει τις φυλακές σε ένα κέντρο συνάθροισης τρομοκρατών, ποινικών και μεγαλομαφιόζων, οι οποίοι μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να μιλούν με όποιον θέλουν και να σχεδιάζουν εγκληματικές πράξεις εντός των φυλακών; Μιλήσατε – και είναι ντροπή σας αυτό – για τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου. Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ήταν φίλος μου. Και εξέχον στέλεχος αυτής της Παράταξης. Και με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα τοποθετήθηκα δημόσια μετά τη φρικτή δολοφονία του. Και δεν αφήσαμε κανένα απολύτως υπονοούμενο. Και ψεύδεστε όταν το λέτε αυτό. Και είναι ντροπή στη μνήμη ενός ανθρώπου ο οποίος έχασε τη ζωή του.

Αλλά θα σας πω και κάτι ακόμα: Δεν μου λέτε κ. Τσίπρα. Εάν αποκαλυφθεί – όπως εικάζεται – ότι η δολοφονία Ζαφειρόπουλου σχεδιάστηκε μέσα στις φυλακές, τι θα πείτε κ. Τσίπρα; Σας αφήνει αδιάφορο παγερά. Θα σηκώσετε απλά τους ώμους σας. Μη αναγνωρίζοντας την πραγματικότητα που η δική σας πολιτική, δυστυχώς, έχει δημιουργήσει.

Δεν βρήκατε να πείτε μια λέξη, κ. Τσίπρα, για το ζήτημα των Πανεπιστημίων. Γιατί σας ενοχλεί τόσο πολύ αυτή η συζήτηση. Για τις διάφορες ομάδες αντιεξουσιαστών, που μονίμως βρίσκουν άσυλο μέσα στα Πανεπιστήμια, αφού έχουν κάψει, σπάσει και λεηλατήσει την Αθήνα. Για την περίπτωση του φοιτητή ΑΜΕΑ ο οποίος έφαγε ξύλο, γιατί τόλμησε να μπει στο Πανεπιστήμιο, χωρίς να πάρει την άδεια κάποιων. Για όλα αυτά, κ. Τσίπρα, στα 35 λεπτά της φλύαρης πρωτολογίας σας, η οποία έμοιαζε πιο πολύ με ανάγνωση αστυνομικού δελτίου παρά με ομιλία πρωθυπουργού, δεν βρήκατε κουβέντα να πείτε. Λυπάμαι πραγματικά, διότι γνωρίζετε – και εσείς -πολύ καλά ότι η κατάσταση σήμερα στα Πανεπιστήμια έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι το περιβόητο άσυλο ιδεών, έχει μετατραπεί σε ένα άσυλο παραβατικότητας. Σας λέω λοιπόν, από εδώ, ξεκάθαρα. Το Πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος. Και ο ποινικός κώδικας θα ισχύει και εντός του Πανεπιστημίου με μια εξαίρεση. Μόνο για τα εγκλήματα που αφορούν την ελευθερία της έκφρασης. Για όλα τα άλλα εγκλήματα, επί των δικών μας ημερών, θα ισχύει ο Ποινικός Κώδικας εντός του Πανεπιστημίου. Για να τελειώνουμε, μια και καλή, με αυτά τα άθλια φαινόμενα, τα οποία δηλητηριάζουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο, δημιουργούν εικόνα ανομίας και δίνουν ευκαιρίες σε μικρές ομάδες – ενδεχομένως πολιτικών σας φίλων – να έχουν μετατρέψει τα Πανεπιστήμια σε άντρο ανομίας.

Σιδηρόφρακτη αστυνομία. Τον μόνο σιδηρόφρακτο δρόμο τον οποίο βλέπω είναι την Ηρώδου Αττικού, κ. Τσίπρα. Και επί των δικών σας ημερών έγινε αυτό. Τον έχετε μετατρέψει σε προσωπικό δρόμο.

Είχατε το θράσος, για άλλη μια φορά, με αυτή την προκλητική χυδαιότητα που σας χαρακτηρίζει, να μιλήσετε για απολύσεις αστυνομικών. Ποιος απέλυσε αστυνομικούς κ. Τσίπρα; Λέτε ψέματα. Είστε χυδαίοι, ψεύτες και συκοφάντες. Διότι, αυτό το οποίο έκανε ο κ. Δένδιας, ήταν να καταργήσει κενές οργανικές θέσεις. Και όταν καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία, οι εργαζόμενοι μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες. Λέτε ψέματα, λοιπόν, ότι απολύθηκαν αστυνομικοί. Είπατε ψέματα ότι απέλυσα αστυνομικούς. Ζητήστε τώρα συγνώμη, γι’ αυτό το οποίο είπατε, κ. Τσίπρα. Ζητήστε συγνώμη τώρα. Διότι η έφεσή σας στο ψέμα είναι, δυστυχώς, ανεξέλεγκτη.

Αναφερθήκατε – φανταζόμουν ότι θα το κάνατε, διότι το προετοιμάζατε με πολύ μεγάλη συστηματικότητα όλη την εβδομάδα ως τη μεγάλη δήθεν αποκάλυψη – στην υπόθεση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής. Μέχρι τώρα έντυπα και ιστοσελίδες, που είχαν στηθεί για λογαριασμό σας, ήταν φερέφωνα της κυβερνητικής γραμμής. Πρώτη φορά, όμως, βλέπω πρωθυπουργό να λειτουργεί ως φερέφωνο εφημερίδας. Αυτοί τα γράφουν, κ. Τσίπρα, και εσείς τα εκφωνείτε. Υποσχεθήκατε ότι θα είστε κάθε λέξη του Συντάγματος και γίνατε κάθε λέξη της κάθε φυλλάδας, η οποία ανακυκλώνει συνέχεια την ίδια μασημένη τροφή. Και η ειρωνεία είναι ότι σήμερα μιλάμε για ανομία κι έρχεστε εσείς εδώ να θολώσετε τα νερά με άσχετες υποθέσεις του παρελθόντος, οι οποίες έχουν κιόλας απαντηθεί. Και όλα αυτά έχουν γίνει δήθεν συμπωματικά, μόλις σας καταθέσαμε μια ερώτηση για τα θέματα της ασφάλειας.

Αλλά ξέρετε στην πολιτική, κ. Τσίπρα, δεν υπάρχουν συμπτώσεις. Γιατί η εμφάνισή σας σήμερα, ειδικά στο τέλος της ομιλίας σας – είχα την ελπίδα ότι δεν θα αναφερόσασταν τελικά σε αυτά – ήταν αξιοθρήνητη. Γιατί ήρθατε επί της ουσίας να μας μιλήσετε ως επίσημος εκπρόσωπος του παρακράτους του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ένα παρακράτος που τρέφεται από σκοτεινούς μηχανισμούς. Ένα παρακράτος το οποίο, όταν δεν εκβιάζει, συκοφαντεί. Πάντα με στήριξη συγκεκριμένων Μ.Μ.Ε., που κατασκευάσατε εσείς για να σας στηρίξουν. Είναι το παρακράτος των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και των πιέσεων στη Δικαιοσύνη, κάτι που εξάλλου έχουν καταγγείλει οι ίδιοι οι δικαστές. Όχι μόνο γυρίσατε τη χώρα πίσω σε όλα, αλλά καταφέρατε να την επιστρέψετε και στη χειρότερη περίοδο του «Αυριανισμού». Έτσι, εξάλλου, εξηγείται ότι και o κ. Κουρής είναι ο πιστότερος θαυμαστής σας.

Δυστυχώς, όμως, για αυτούς, αλλά και για εσάς, στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα η διάκριση των εξουσιών. Υπάρχει η Δικαιοσύνη, κ. Τσίπρα, η οποία θα κρίνει. Και στην οποία θα μπορούν να βρουν το δίκιο τους όσοι προσφύγουν σε αυτή. ‘Όσοι θεωρούν ότι σήμερα συκοφαντούνται από εσάς και από τα διάφορα φερέφωνα τα οποία μπορεί να εκπροσωπείτε.

Ένα μήνυμα, όμως, θέλω να στείλω σήμερα από το βήμα της Βουλής στα διάφορα διαπλεκόμενα τζάκια, παλιά και νέα, τα οποία σας συναναστρέφονται εσχάτως. Όχι μόνο, κ. Τσίπρα, δεν σας φοβόμαστε, αλλά είμαστε σίγουροι, ότι όσοι θα ακολουθείτε τέτοιες μεθόδους λάσπης και συκοφαντίας, θα συντριβείτε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, στον οποίο θα λογοδοτήσετε. Κάποιοι άλλοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Και πιστέψτε με, θα έχουν πολλούς λόγους αυτοί σήμερα να φοβούνται.

Θα σας πω κάτι ακόμη, κύριε Τσίπρα. Εκλογές έχουν χάσει πολλοί πολιτικοί, ικανότεροι – κατά την εκτίμησή μου – και σημαντικότεροι από εσάς. Δεν είναι ντροπή να χάνεις εκλογές. Θα το μάθετε και εσείς κάποια στιγμή. Ντροπή είναι να προσπαθείς να επιβιώσεις με αθλιότητες, χυδαιότητες, μέσα από συμμαχίες με Κουρήδες και Βαξεβάνηδες. Αυτή είναι η κατάντια σας. Και αυτή θα σας στιγματίσει. Και λυπάμαι ειλικρινά που επιλέξατε να ακολουθήσετε αυτόν το δρόμο.

Για άλλη μια φορά, δεν πήρα απαντήσεις. Δεν πήρα απαντήσεις, ούτε γιατί ανοίξατε τις πόρτες των φυλακών, ούτε γιατί κάνατε τα χατίρια των τρομοκρατών, ούτε γιατί είστε μπόσικοι στους Ρουβίκωνες, ούτε γιατί κάνετε τα στραβά μάτια στην ανομία και το έγκλημα. Σήμερα, όμως, οφείλετε, αν μη τι άλλο, να ζητήσετε, έστω και καθυστερημένα, μια συγνώμη από αυτούς για τους οποίους ήρθαμε να συζητήσουμε. Τους αντιμετωπίσατε όλους ως ένα σκηνικό για να βγείτε και να πετάξετε λάσπη. Από όσους έχασαν συνανθρώπους τους, από τους δολοφόνους που αποφυλακίσατε. Από όλους όσοι έπεσαν θύματα κλοπών και βασανιστηρίων. Από όσους διπλοκλειδώνουν τα σπίτια τους από το φόβο. Από τους άντρες της αστυνομίας, τους οποίους συκοφαντούσατε. Από όλους τους πολίτες που σήμερα περίμεναν από εσάς κάποιες συγκεκριμένες δεσμεύσεις και δεν άκουσαν τίποτα.

Σε όλους αυτούς, κ. Τσίπρα, χρωστάτε μια συγνώμη. Δεν θα την πάρουν. Όλοι αυτοί δεν θα ακούσουν καμία συγγνώμη από εσάς. Η συγνώμη δεν είναι, δυστυχώς, συμβατή με τον κυνισμό σας. Και είναι ο ίδιος κυνισμός του κ. Τσακαλώτου και του κ. Χουλιαράκη που, επιτέλους, ομολόγησαν ότι εξόντωσαν τη μεσαία τάξη με τους παράλογους φόρους, τους οποίους επέβαλαν.

Κύριε Τσίπρα, αντί να χασκογελάτε, κάθε τρεις και λίγο, θα σας συμβούλευα να προσδεθείτε, διότι η ετυμηγορία του ελληνικού λαού έρχεται και θα είναι αμείλικτη μαζί σας. Και μετά να δω τι θα γίνει στο Κόμμα σας, όταν δεν θα υπάρχει ο συγκολλητικός ιστός της εξουσίας.


Τριτολογία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
κατά τη συζήτηση ερώτησής του
στην «Ώρα του πρωθυπουργού» για θέματα ασφάλειας

Κύριε Τσίπρα, δεν πήρα κανένα δώρο από καμία Siemens. Το γνωρίζετε πολύ καλά και επιμένετε να επαναλαμβάνετε την ίδια σταθερή συκοφαντία. Θα σας ζητήσω να μην το ξανακάνετε, γιατί ψεύδεστε, για άλλη μια φορά, και σε αυτό το ζήτημα.

Ως προς το ζήτημα του παρακράτους στο οποίο αναφέρθηκα: Δεν σας φαίνεται παράξενο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κάθε φορά να διαρρέονται επιλεκτικά αποσπάσματα στην ίδια εφημερίδα που αφορούν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας; Σας φαίνεται λογικό αυτό, κ. Τσίπρα; Σας φαίνεται λογικό ότι σήμερα εσείς εδώ ως πρωθυπουργός δεν μπορείτε να διασφαλίσετε το απόρρητο των επικοινωνιών; Σας φαίνονται λογικά αυτά που συμβαίνουν;

Εξηγήστε μου, λοιπόν, εάν επικροτείτε αυτήν την πραγματικότητα με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι. Μονίμως να αισθανόμαστε απειλή ότι κάποιος μας ακούει και ότι κάποια συνομιλία μπορεί να διαρρεύσει σε κάποιο φιλικό σας έντυπο για να δημιουργήσετε πρόβλημα, υποτίθεται, στη Νέα Δημοκρατία.

Για άλλη μια φορά, είπατε ψέματα: Ο κ. Σκλαβούνης ουδέποτε ήταν σύμβουλός μου. Για μια ημέρα ανακοινώθηκε το όνομα του, στη συνέχεια δημοσιεύτηκε αυτή η κατηγορία, η οποία δεν έχει αποδειχτεί ακόμα, το τονίζω. Διότι, για άλλη μια φορά, σπεύδετε εσείς να δολοφονείτε χαρακτήρες. Αλλά, όταν κάποιοι άνθρωποι θα έρθουν στο δικαστήριο και θα αθωωθούν, το μόνο που θα έχει απομείνει θα είναι η σπίλωση του χαρακτήρα τους.

Αυτά που μου λέτε για τον κ. Μαυρίκο ούτε τα γνωρίζω, ούτε με αφορούν. Αλλά ίσως θα πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Παππά για τα τιμολόγια που εξοφλούσε στον κ. Δαβαράκη.