Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

«Παγωμένη» ανεξαρτησία στη Καταλωνία ναι μεν αλλά και διάλογο με την Μαδρίτη"

Καταλονία Ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ανέστειλε την κήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας προκειμένου να προηγηθεί διάλογος με την Ισπανία.
Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του ο Πουτζντεμόν ζήτησε αρχικά από το κοινοβούλιο να του δώσει την εντολή για να κηρύξει την Καταλονία ανεξάρτητο κράτος, σεβόμενος όπως είπε τη βούληση του καταλανικού λαού. Συνεχίζοντας όμως, πρότεινε στο
κοινοβούλιο να αναστείλει προσωρινά τον νόμο που αφορά τη διαδικασία εφαρμογής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες.
Όπως είπε, θα συμμορφωθεί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας, το οποίο χαρακτήρισε «επιτυχημένο», αλλά πρώτα θα επιδιώξει διαπραγματεύσεις για την εξεύρευση μιας λύσης με την Ισπανία.
Ο Πουτζντεμόν είπε ότι η «σύγκρουση» με τη Μαδρίτη μπορεί να επιλυθεί μέσω διαπραγμάτευσης και πρόσθεσε ότι αξίζει να γίνει μια προσπάθεια για να αναζητηθεί διεθνής μεσολάβηση.
 Λήξη συναγερμού, λοιπόν, δεν έγινε μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Για την οποία σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, τον είχε απειλήσει μέχρι και με… σύλληψη! 
Ενώ ο Πουτζντεμόντ μιλούσε στο καταλανικό κοινοβούλιο, απ’ έξω γινόταν χαμός! Χιλιάδες κόσμου είχαν συγκεντρωθεί για να ζήσουν πιθανότατα το όνειρό τους. Να δουν δηλαδή την Καταλονία ανεξάρτητη. Ο Καταλανός πρόεδρος (μάλλον) δεν τους έκανε το χατίρι, ωστόσο εκείνοι ήταν εκεί.
 Οι αντιδράσεις, πάντως, ξεκίνησαν. Όπως αναφέρει ο αθρογράφος της εφημερίδας El Pais, Jorge Galindo, ο Πουτζντεμόντ δεν έλυσε… τίποτα με την ομιλία του; και αυτό έχει δύο σκέλη: 
Πρώτον: Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η Ισπανία μπορεί ακόμη να κάνει χρήση του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος! Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, μπορεί να πάρει τον έλεγχο της κυβέρνησης της Καταλονίας!
Δεύτερον: Το ριζοσπαστικό κόμμα CUP, το οποίο ήταν υπέρ της ανεξαρτησίας, έχει το δικαίωμα να «σπάσει» την συμμαχία που έχει με το κόμμα του Πουτζντεμόντ! Αυτό ίσως γίνει διότι το CUP πιθανότατα δεν ικανοποιήθηκε από την ομιλία του…
Με λίγα λόγια, ο Καταλανός πρόεδρος μάλλον δεν κατάφερε κάποια σημαντική εξέλιξη με την αποψινή του ομιλία

Οι φήμες για τους λόγους της καθυστέρησης της ομιλίας του Πουτζντεμόντ, όπως προαναφέραμε οργιάζουν.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian, υπήρξε επικοινωνία της Καταλονίας με ευρωπαίους αξιωματούχους. Ίσως ακόμη και με τον ίδιο τον Γιούνκερ, παρόλο που αυτό δεν επιβεβαιώνεται επισήμως.
Η επίσημη θέση της ΕΕ είναι πως η ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι ένα «εσωτερικό» ζήτημα της Ισπανίας.
ΑΠΕ – ΜΠΕ