Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 3 ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΜΜΕΝΟ Πέρασε το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου – 148 τα «ναι» - Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Να είστε ψύχραιμος και να μην εξευτελίζετε μία πραγματική ιστορία

http://media2.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2017/10/vouli-taftotita-fylou-1000.jpg
Ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου στα 15 έτη.
Το νομοσχέδιο της συγκεβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συγκέντρωσε 148 θετικές ψήφους επί 285 ψηφισάντων.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ψήφισε «όχι» στο άρθρο 3, «παρών» στα υπόλοιπα.«Όχι» σε όλα από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για την αλλαγή φύλου, «ναι» στην τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, στην Βουλή.

Το «όχι» με επιστολική ψήφο του Πάνου Καμμένου στο άρθρο 3 για την ταυτότητα φύλου σημάδεψε την ψηφοφορία - θρίλερ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία ακολούθησε την έντονη κόντρα που είχαν ο πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αναγκαιότητα ιατρικής διάγνωσης για όσους επιθυμούν την αλλαγή της ταυτότητας φύλου. 
 Το συγκεκριμένο άρθρο, που αφορά στο δικαίωμα αλλαγής φύλου από την ηλικία των 15 ετών, υπεψήφισαν οι 148 από τους 285 βουλευτές που βρέθηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας. Ειδικότερα, «ναι» ψήφισαν οι 140 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι έξι της ΚΟ του Ποταμιού, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ο Κώστας Ζουράρις των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά ψήφισε «ναι» στην τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, όχι στο άρθρο 3 για την αλλαγή φύλου, όπως και η βουλευτής Α’ Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ Γεννιά Γεωργία.
Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, ψήφισε «ναι» σε όλα, «όχι» στην τροπολογία, όπως είπε προαναγγείλει, ενώ την συγκεκριμένη τροπολογία καταψήφισε και ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν.
«Ναι» στην αλλαγή φύλου από τα 15 ψήφισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, διαφοροποιώντας τη θέση του από τους υπόλοιπους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
«Όχι» σε όλα, «όχι» και στην τροπολογία ψήφισε η Αλέκα Παπαρήγα, όπως και οι υπόλοιποι βουλευτές του ΚΚΕ.
O Κατσίκης Κωνσταντίνος, διόρθωσε την ψήφο του σε «ναι» επί της αρχής, «όχι» στα άρθρα, «ναι» στην τροπολογία. «Δεν το κατάλαβα, όταν είπα όχι σε όλα εννοούσα σε όλα τα άρθρα. Γιατί προκαλεί αντίδραση όταν γίνεται ένα λάθος δεν το καταλαβαίνω;», δήλωσε.
Η «ακτινογραφία» της ψηφοφορίας

Σε σύνολο 285 παρόντων βουλευτών:
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν 171 βουλευτές έναντι 114 που καταψήφισαν.
Υπέρ του επίμαχου άρθρου 3 για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου τάχθηκαν 148 βουλευτές, ενώ 124 δήλωσαν όχι και 13 παρόν.
Τα άρθρα 1,2,4,5,6 και 7 υπερψηφίστηκαν από 165 βουλευτές, ενώ 119 δήλωσαν όχι και ένας παρόν.
Η τροπολογία που αφορά την Ένωση Τουρκικής Θράκης υπερψήφισαν 248 βουλευτές, ενώ 39 την καταψήφισαν.
Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού υπερψήφισαν επί της αρχής, τα άρθρα και την τροπολογία. Από τη ΝΔ δήλωσαν όχι σε όλα πλην της τροπολογίας την οποία υπερψήφισαν.
Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν όχι σε όλα. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δήλωσε ναι σε όλα και παρόν στο άρθρο 3.


Η αντιπαράθεση ήταν έντονη, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έφερε στη Βουλή άρον άρον το νομοσχέδιο, επιδιώκοντας την κυβερνητική συνοχή.
Στο επίκεντρο βρέθηκε το άρθρο 3 του ν/σ που δίνει το δικαίωμα για διόρθωση ταυτότητας φύλου από την ηλικία των 15 ετών, για το οποίο εκφράζονταν αμφιβολίες αν θα συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των «151» ψήφων στην ονομαστική ψηφοφορία.
Εναντίον της συγκεκριμένης διάταξης ψήφισαν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων (πλην Ζουράρι), η Νέα Δημοκρατία, η Ένωση Κεντρώων, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη επέλεξε να δηλώσει «παρών».


Η επιλογή του πρωθυπουργού να διατηρήσει ανοιχτό το μέτωπο της προσωπικής αντιπαράθεσης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «σημάδεψε» το τέλος και της διήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου».

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα προσωπικά στον πρόεδρο της ΝΔ, ενώ παράλληλα και για πολλοστή φορά προσέφερε πολιτική κάλυψη στον Πάνο Καμμένο και τους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ, παρά την επιλογή των τελευταίων να καταψηφίσουν κρίσιμο άρθρο του νομοσχεδίου.
«Κάνετε σόου αριστερού προοδευτισμού την ώρα που ασκείτε συντηρητικές πολιτικές. Η ΝΔ δεν ψηφίζει το ανεύθυνο νομοσχέδιο της κυβέρνησής σας» είπε αρχικώς στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταθέσει δική της πρόταση νόμου, σημείωσε πως ως κυβέρνηση η ΝΔ αυτό το νομοθέτημα θα ψηφίσει. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επιπροσθέτως ότι «η κυβέρνηση χωρίς να επιδιώξει αναγκαίες συναινέσεις επιχειρεί πάλι να νομοθετήσει», αναφέρθηκε στην διαφωνία των ΑΝΕΛ και πρόσθεσε: «Θα δούμε αν υπάρχει αρραγής πλειοψηφία και δεδηλωμένη στο κοινοβούλιο. Με ενδιαφέρον αναμένω το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας».
Λίγη ώρα αργότερα, σε υψηλότατους τόνους, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για «πολιτικές κυβιστήσεις με στόχο «την διατήρηση συνοχής στο εσωτερικό του κόμματός του». Προσδίδοντας δε χαρακτηριστικά προσωπικής αντιπαράθεσης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο για «πρόβλημα κατανόησης των επιχειρημάτων», ότι «δεν καταλαβαίνει τί λέει»: «Εχετε χάσει τη μπάλλα, δεν ξέρετε τί σας γίνεται. Μέσα από την άγνοιά σας, αποδεικνύεται γιαλαντζί φιλελεύθερος», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Να είστε λίγο πιο ψύχραιμος όταν έρχεστε σε τούτη την αίθουσα» σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης τους υψηλούς και επιθετικούς τόνους του πρωθυπουργού, σημειώνοντας: «Σας δημιουργούν μεγάλο πολιτικό πρόβλημα ορισμένα ζητήματα», εννοώντας και διαφωνίες ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη στάση του κ. Καμμένου.
«Ερχεστε με καραμέλα τους ΑΝΕΛ και τον κ. Καμμένο. Με τον Καμμένο στην κυβέρνηση περνάνε σύμφωνο συμβίωσης, ιθαγένεια, και τώρα ταυτότητα φύλου, παρά το γεγονός ότι τους κατηγορείτε ότι είναι ακροδεξιοί και οπισθοδρομικοί», αντέτεινε ο κ. Τσίπρας.
 «Τυχοδιώκτης και όχι ακροδεξιός είναι ο κ. Καμμένος» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης και υπεθύμισε με έμφαση ότι τα προαναφερθέντα νομοσχέδια περνούσαν από τη Βουλή με την άρνηση των ΑΝΕΛ και την θετική ψήφο της ΝΔ.