Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Καλιφόρνια: 11 νεκροί από την φονική φωτιά – Εικόνες «Βιβλικής» καταστροφής με 2.000 καμμένα κτίρια


Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε 15 "πύρινα" μέτωπα στη βόρεια Καλιφόρνια. Οι νεκροί ανέρχονται έως τώρα σε 11, ενώ χιλιάδες κατοικίες και επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Τις επιχειρήσεις κατάσβεσης βοήθησε η πτώση των ανέμων, σύμφωνα με τον ο Μπραντ Αλεξάντερ, ο εκπρόσωπο τύπου της υπηρεσίας εκτάκτων περιστατικών της πολιτείας της Καλιφόρνια.

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια κοντά στις περιοχές των πυρκαγιών παρέμειναν κλειστά και δύο πανεπιστήμια στην κομητεία Σόνομα εκκενώθηκαν, όπως έγινε γνωστό από τις αρχές.
Τουλάχιστον 2.000 κατοικίες και εμπορικά καταστήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς. Οι μεγαλύτερες ζημιές έχουν καταγραφθεί στην περιοχή των αμπελώνων της Καλιφόρνιας, βόρεια του Σαν Φρανσίσκο. 
Η κομητεία Σόνομα μετρά τα περισσότερα θύματα. Eπτά άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από την φωτιά, σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη. Δύο άνθρωποι κάηκαν στην κομητεία Νάπα και ένας στην κομητεία Μεντοσίνο. Ο 11ος θάνατος καταγράφηκε στην κομητεία Γιούμπα.
Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους από την Κυριακή και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι έλαβαν τις πρώτες βοήθειες καθώς υπέστησαν εγκαύματα και εισέπνευσαν καπνό
Οι 15 πυρκαγιές ξέσπασαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία επιδείνωσαν την κατάσταση. Οι φλόγες έχουν επεκταθεί σε επιφάνεια 295.420 στρεμμάτων, επισημαίνουν οι πυροσβέστες.
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν κήρυξε τη Νάπα, τη Σόνομα και άλλες πέντε κομητείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

CNN