Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Στη μάχη με τις φλόγες στη Ζάκυνθο και ο στρατός

Στη μάχη με τις φλόγες στη Ζάκυνθο και ο στρατός
Δύσκολη αναμένεται η νύχτα στη Ζάκυνθο, καθώς σε εξέλιξη είναι οι φωτιές σε Αναφωνήτρια, Βολίμες και Πόρτο Βρώμη, με τον στρατό να κινητοποιείται για να συνδράμει την Πυροσβεστική στην κατάσβεσή τους.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα από την πύρινη λαίλαπα εντοπίζεται στην περιοχή της Αναφωνήτριας, καθώς έχει καταστραφεί ολοσχερώς ένα παλιό σπίτι, στο οποίο
διέμεναν δύο ηλικιωμένοι. Καταστράφηκαν επίσης δύο εστιατόρια έξω από τη Μονή Αναφωνήτριας, ενώ η ίδια η Μονή έχει υποστεί σημαντικές ζημιές στους εξωτερικούς της χώρους.
Επίσης, τουλάχιστον τρεις παρακείμενες οικίες περικυκλώθηκαν από τις φλόγες, με τα επίγεια και τα εναέρια μέσα να καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες να σώσουν σπίτια και άλλες περιουσίες.
Μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύουν κάτοικοι, ενώ ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ βρίσκεται στην περιοχή για παν ενδεχόμενο. Η εντολή εκκένωσης του χωριού δεν είναι υποχρεωτική, με κάθε κάτοικο να αποφασίζει κατά βούληση αν θα μείνει στο σπίτι του ή θα το εγκαταλείψει.
Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές πως ένα μέτωπο της φωτιάς κινείται προς την περιοχή του Ναυαγίου, ενώ τα άλλα προς Μαριές και Ορθονιές.
Στην περιοχή επιχειρούσαν 35 πυροσβέστες με 17 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού από αέρος έκαναν, μέχρι να πέσει η νύχτα, πέντε ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη τύπου Πετζετέλ.