Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Επίθεση κουκουλοφόρων στο κτίριο του πρώην ΔΟΛ

http://www.protagon.gr/wp-content/uploads/2017/08/epithesinea-1.jpg

Επίθεση αγνώστων σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, λίγο μετά τις 10, με στόχο το κτίριο του πρώην ΔΟΛ στην οδό Μιχαλακοπούλου 80. Από την επίθεση των κουκουλοφόρων προκλήθηκαν υλικές ζημιές. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ και
μαρτυρίες περίπου 10 άτομα, με κράνη, κουκούλες και μαύρα ρούχα με σφυριά και λοστούς προκάλεσαν ζημιές στην είσοδο του κτιρίου και πέταξαν στο εσωτερικό 3-4 κουτιά με κόκκινες μπογιές. Από την επίθεση δεν υπήρξαν τραυματισμοί.
Με ανάρτηση στο indymedia η ομάδα που προέβη στο χτύπημα (Ρουβίκωνας) επιτίθεται στους δημοσιογράφους και αιτιολογεί την επίθεσή της ως κίνηση αλληλεγγύης στις καταλήψεις.
Πάντως προκαλεί ερωτήματα ο τόπος του χτυπήματος, καθώς το κτίριο είναι άδειο, έχουν μεταφερθεί τα γραφεία των εφημερίδων σε άλλο κτίριο, και το μόνο που λειτουργεί εκεί είναι ο ραδιοφωνικός σταθμός «ΒΗΜΑ 99,5 FM».
Σε ανακοίνωσή τους ΤΑ ΝΕΑ χαρακτηρίζουν την επίθεση «άνανδρη και ύπουλη» και «την απόπειρα συντονισμένη από τα παράκεντρα εξουσίας». Σημειώνουν δε με έμφαση ότι «δεν θα κάνουμε πίσω στην άσκηση της ελεύθερης και ακηδεμόνευτης δημοκρατίας». Η ανακοίνωση στρέφεται και κατά της κυβέρνησης αφού τονίζεται ότι τα δύο κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) που την αποτελούν «επιδίδονται σε μια συστηματική επιχείρηση κατασκευής εχθρών» και τέλος την καλεί να «μαζέψει τα καθεστωτικά σκυλιά της».
Ολόκληρη η ανακοίνωση των «Νέων» έχει ως εξής:
«Η άνανδρη επίθεση κουκουλοφόρων στα γραφεία της oδού Μιχαλακοπούλου (το βράδυ της Παρασκευής) μπορεί να προκάλεσε φθορές στο κτίριο αλλά δεν μας φοβίζει. 
Η ύπουλη και συντονισμένη από τα παράκεντρα εξουσίας απόπειρα δεν μας καταβάλει. Αντιθέτως μας υποχρεώνει να ξεκαθαρίσουμε προς πάσα κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στην άσκηση της ελεύθερης και ακηδεμόνευτης δημοσιογραφίας. Πέρα όμως από το γεγονός αυτό καθ’ αυτό υπάρχουν οι υποβολείς και οι αυτόκλητοι αλληλέγγυοι μιας παραεξουσίας που υποθάλπει φαινόμενα βίας και τρομοκρατίας.
Aνάμεσα στα πολλά που χαρακτηρίζουν μια δημοκρατία είναι και το εξής: η εξουσία δεν κατασκευάζει εχθρούς. Αντίθετα με τα πάσης φύσεως καθεστώτα, δεν εχθρεύεται ολόκληρες κατηγορίες πολιτών, δεν στοχοποιεί δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, διανοουμένους, δεν στήνει στο απόσπασμα των φιλικών της Μέσων την αντίθετη άποψη αμαυρώνοντας εκείνους που την εκφράζουν με ανυπόστατους και αδιανόητους χαρακτηρισμούς, δεν σπιλώνει υπολήψεις. Η κυβέρνηση σε μια δημοκρατία είναι κυβέρνηση όλων.
Οχι όμως και αυτή η κυβέρνηση. Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβαν την εξουσία, τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού επιδίδονται σε μια συστηματική επιχείρηση κατασκευής εχθρών. Οποιος δεν είναι μαζί τους είναι εναντίον τους: οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι «μενουμευρώπηδες», στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης που εκδιώχθηκαν λοιδορούμενα, γραφίδες του Τύπου. Ακόμη και η διαφωνία σε ένα ιστορικό ζήτημα είναι αρκετή για να οδηγηθεί κάποιος στην πυρά ως ακροδεξιός, φιλοναζί, νοσταλγός της χούντας – θύματα έπεσαν ακόμη και εκείνοι που διακονούν τη σάτιρα με τα υπέροχα και ευφυή σκίτσα τους.
Μιας και έχει γίνει πολύς λόγος για καθεστώτα και καθεστώτα το τελευταίο διάστημα, οφείλει να το επισημάνει κανείς: αυτή είναι μια καθεστωτική νοοτροπία που δεν έχει θέση σε μία δημοκρατία. Δεν έχει θέση όχι μόνο στον τόπο όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία, αλλά και σε έναν τόπο που στην πρόσφατη Ιστορία του πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος και ελευθερίας σε διάφορα καθεστώτα. Η άσκηση της εξουσίας είναι και μια καθημερινή κατάθεση δημοκρατικών διαπιστευτηρίων. Εχει έρθει η ώρα για την κυβέρνηση να μαζέψει τα καθεστωτικά σκυλιά της. Για να μην έχουν άλλες αυταπάτες εξηγούμαστε: είμαστε και θα παραμείνουμε εδώ. Δεν μας φοβίζουν, δεν μας φιμώνουν».
Σε αντίστοιχη ανακοίνωσή του το Βήμα της Κυριακής χαρακτηρίζει ως «πρωτοφανείς εκφοβιστικές ενέργειες που δεν έχουν προηγούμενο στα χρόνια της Μεταπολίτευσης» την επίθεση και επικριτικά δημοσιεύματα σε «προπαγανδιστικά φύλλα».
Η ανακοίνωση του «Βήματος της Κυριακής» όπως αναρτήθηκε στο tovima.gr:
«Το στρατιωτικό σκέλος της προπαγάνδας των αθλίων αφού έλαβε το σχετικό σήμα το πρωί της Παρασκευής ανέλαβε δράση το βράδυ της ίδιας μέρας.
Μια ομάδα γνωστών αγνώστων έκανε καταδρομική επιχείρηση στα άλλοτε γραφεία του Βήματος και των Νέων επί της οδού Μιχαλακοπούλου.
Πέταξαν μπογιές, έσπασαν τζάμια και προκάλεσαν υλικές ζημιές στο ισόγειο του κτιρίου.
Είχαν προηγηθεί σε συγκεκριμένα προπαγανδιστικά φύλλα συντονισμένα δημοσιεύματα που επέκριναν τις εφημερίδες μας για δήθεν ψευδείς ειδήσεις.
Πρόκειται για πρωτοφανείς εκφοβιστικές ενέργειες που δεν έχουν προηγούμενο στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Ας γνωρίζουν όμως τόσο οι δράστες όσο και οι υποβολείς τους ότι δεν θα γίνουν ανεκτές τέτοιες πράξεις.
Δεν φοβόμαστε, ούτε φιμωνόμαστε.
Η ελευθερία έκφρασης  είναι ανίκητη και θα επικρατήσει έναντι των όποιων αρνητών της». 
Καταδίκες από τα κόμματα – Κόντρα ΝΔ και κυβερνητικών κύκλων
Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση στα γραφεία του Δ.Ο.Λ.
 Η ελεύθερη έκφραση είναι προϋπόθεση Δημοκρατίας.
 Καλούμε την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει την αδράνεια απέναντι στους γνωστούς – αγνώστους που επιχειρούν να τρομοκρατήσουν όσους εκφράζουν διαφορετική άποψη.
 Δεν μπορούν ούτε να εκβιάζουν, ούτε να τρομοκρατούν τον δημοσιογραφικό κόσμο.
 Η ανοχή στη βία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».
Απαντώντας στην ανακοίνωση κυβερνητικές πηγές σχολίασαν ότι «ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Μαρινάκη, με αφορμή μια καταδικαστέα ενέργεια του Ρουβίκωνα ενάντια σε ένα άδειο κτίριο (πρώην γραφεία του ΔΟΛ, άδεια σήμερα), συνεχίζει την προσπάθεια σπίλωσης της κυβέρνησης, με αδιανόητες κατηγορίες -τώρα τη βλέπουν και σε ρόλο… καθοδηγητή! Ούτε μια στοιχειώδη πολιτική ανάλυση δεν μπορούν να κάνουν…»
«Είναι φανερό ότι όταν έχεις μάθει να εκτελείς συμβόλαια δεν έχεις και πολλά περιθώρια για δημοσιογραφία…» προσθέτουν.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, καταδικάζει την επίθεση σε σημείο όπου εξακολουθούν να λειτουργούν ΜΜΕ, όπως ο ΒήμαFM και προσθέτει: «Καταδικάζουμε μια ακόμη επίθεση κουκουλοφόρων εναντίον της ελεύθερης έκφρασης, της ασφάλειας, της ίδιας της Δημοκρατίας.
Όσοι καλλιεργούν με τα λόγια και τις πράξεις τους το μίσους και το διχασμό έχουν αντικειμενική ευθύνη.
Οφείλει ο κ. Τσίπρας και οι αρμόδιοι υπουργοί  του να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πατάξουν αυτά τα φαινόμενα.
Σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι σημειώνει ότι «το μίσος ορισμένων για τους δημοσιογράφους που δεν συμβιβάζονται με τις υποδείξεις είναι γνωστό και παλιό. Ο μεγαλύτερος εχθρός των σκοταδιστών και των φασιστών είναι πάντα αυτοί που γράφουν και αυτοί που σχολιάζουν ελεύθερα.
Η Πολιτεία, όμως, πρέπει να πάψει να ανέχεται αυτές τις τραμπούκικες συμπεριφορές. Άλλωστε, πλέον, οι “γνωστοί άγνωστοι” είναι πια περισσότερο γνωστοί πάρα άγνωστοι. Ας πάψουν λοιπόν να τους προστατεύουν».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος τονίζει για την επίθεση:
«Καταδικάζω απερίφραστα την τραμπούκικη επίθεση στα γραφεία της οδού Μιχαλακοπούλου που συστεγάζονταν ΤΑ ΝΕΑ, ΤΟ ΒΗΜΑ, το ραδιόφωνο του Βήματος και το in.gr. Επιθέσεις βίας σε ΜΜΕ πλήττουν την ίδια τη δημοκρατία. Ας κατανοήσουν επιτέλους όλοι ότι η πολυφωνία και η ελεύθερη δημοσιογραφία είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας. Η συνεχιζόμενη ανοχή σε φαινόμενα βίας συνιστά συνενοχή».

 protagon.gr