Τρίτη 23 Μαΐου 2017

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Μάντσεστερ

 
Η εξτρεμιστική τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη φονική βομβιστική επίθεση στο Μαντσεστέρ Αρένα το βράδυ της Δευτέρας, ανακοινώνοντας ότι η έκρηξη προήλθε από εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος ήταν ήδη τοποθετημένος στον συναυλιακό χώρο. Η ανάληψη ευθύνης έγινε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram.
«Ένας από τους στρατιώτες του Χαλιφάτου κατάφερε να τοποθετήσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό σε μία συγκέντρωση Σταυροφόρων στην πόλη του
Μάντσεστερ», ανέφερε συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΙΚ.
Αυτό επιβεβαίωσε η βρετανική αστυνομία, η οποία σε δήλωσή της ενημέρωσε πως ο δράστης της επίθεσης είναι νεκρός. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Μάντσεστερ, οι αρχές εκτιμούν πως ο δράστης έδρασε μόνος. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάντσεστερ τόνισε ότι υπάρχουν παιδιά ανάμεσα στους 22 νεκρούς..
Η Αστυνομία της Περιοχής Μάντσεστερ ολοκλήρωσε μια ελεγχόμενη έκρηξη σε ύποπτο αντικείμενο αρκετές ώρες μετά την έκρηξη, και αργότερα δήλωσε ότι ήταν ρούχα που είχαν εγκαταλειφθεί κοντά στο στάδιο. Η αστυνομία του Μάντσεστερ είπε ότι απάντησε σε αναφορές για έκρηξη που έγινε στην είσοδο του σταδίου, που έχει χωρητικότητα 21.000 ατόμων, λίγο μετά τις 10:35 μ.μ. τοπικής ώρας χθες (00:35 π.μ. ώρα Ελλάδας σήμερα).
Σύμφωνα με Αμερικανικά Μέσα η επίθεση έγινε από καμικάζι αυτοκτονίας που έφτασε στη συναυλία χρησιμοποιώντας το Μετρό (σταθμός Βικτώρια), ο οποίος μάλιστα χρησιμοποίησε βόμβα που περιείχε καρφιά. Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής από τις αρχές της Βρετανίας, ωστόσο μάρτυρες έκαναν λόγο για τραύματα στα θύματα που έμοιαζαν με εκείνα που προκαλούνται από θραύσματα.
Το επεισόδιο μετά την ανάληψη ευθύνης από τον ISIS, αποτελεί την πιο αιματηρή επίθεση από μαχητές αυτοκτονίας στην Βρετανία από τον Ιούλιο του 2005, όταν τέσσερις Βρετανοί μουσουλμάνοι σκότωσαν 52 άτομα σε βομβιστικές επιθέσεις σε μεταφορικά μέσα του Λονδίνου. Η έκρηξη στο Μάντσεστερ έγινε δυόμιση εβδομάδες πριν τις εκλογές τις οποίες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
Δήλωση της Βασίλισσας Ελισάβετ
«Όλο το έθνος είναι σε κατάσταση σοκ από τον θάνατο και τους τραυματισμούς στο Μάντσεστερ χθες το βράδυ τόσων ανθρώπων, ενηλίκων και παιδιών, που απλά απολάμβαναν μια συναυλία.
Γνωρίζω ότι μιλώ εκ μέρους όλων όταν εκφράζω την βαθύτερη συμπόνοια μου σε όλους όσοι επηρεάστηκαν από αυτό το απαίσιο γεγονός και ειδικά στις οικογένειες και τους φίλους εκείνων που πέθαναν ή τραυματίστηκαν.
Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη των σωστικών συνεργείων που ανταποκρίθηκαν με επαγγελματισμό και φροντίδα.
Θα ήθελαν επίσης να εκφράσω τον θαυμασμό μου για τον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι του Μάντσεστερ ανταποκρίθηκαν με ανθρωπισμό και συμπόνοια γι αυτή την πράξη βαρβαρότητας».
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαρακτήρισε το επεισόδιο «αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση», σε δήλωσή της, και πρόσθεσε ότι «όλες μας οι σκέψεις βρίσκονται με τα θύματα και τις οικογένειες όσων έχουν επηρεαστεί». Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Sky News, οι Συντηρητικοί του κόμματος της Μέι αποφάσισαν να αναστείλουν την προεκλογική τους εκστρατεία για τις εκλογές της 8ης Ιουνίου. «Μία πηγή των Τόρις (Συντηρητικών), μιλώντας στην Ένωση Τύπου (πρακτορείο ειδήσεων) είπε ότι η εκστρατεία για τις εθνικές εκλογές της πρωθυπουργού έχει ανασταλεί», μετέδωσε το Sky News.
«Δεν έχω λόγια για ό,τι συνέβη», σημείωσε στο Twitter η Αμερικανίδα τραγουδίστρια. «Από τα βάθη της καρδιάς μου, είμαι τόσο στεναχωρημένη. Δεν έχω λέξεις», έγραψε.
Να σημειωθεί πως η Αριάνα Γκράντε βρισκόταν στο Λονδίνο για προγραμματισμένες εμφανίσεις και πως για σήμερα, Τρίτη ήταν προγραμματισμένο να τραγουδήσει στο Ο2 του Λονδίνου.