Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Τέλος χωρίς συμφωνία στο Eurogroup ! Τον Ιούνιο νέες διαπραγματεύσεις


Χωρίς να υπάρξει κάποια συνολική συμφωνία και μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup, με το ελληνικό ζήτημα να παραπέμπεται σε νέα συνεδρίαση τον Ιούνιο. 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή δεν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup πριν από το προγραμματισμένο της 15ης Ιουνίου».  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι
τελευταία στιγμή πραγματοποιούνταν διμερείς συναντήσεις, τεχνικές επεξεργασίες.
Πηγή της Ευρωζώνης ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως δεν κατέστη δυνατό να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου.  Μάλιστα  μέχρι τελευταία στιγμή πραγματοποιούνταν διμερείς συναντήσεις και τεχνικές επεξεργασίες.
Από τη συνεδρίαση δεν έλειψε η ένταση, ενώ παίχτηκε και «σκληρό πόκερ» με επίκεντρο τα πλεονάσματα. Οι τελευταίες συζητήσεις αφορούσαν στον καθορισμό της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Στο πρώτο σχέδιο φαίνεται πως αυτό – το 3,5% – θα ισχύει μέχρι το 2022.
Στο δεύτερο σχέδιο που αφορά την περίοδο 2023 -2060 υπήρχε σχέδιο για πλεόνασμα 2,2%, κάτι που φαίνεται πως αποτελεί σημείο διαφωνιών.
Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ξεκίνησε στις 4μμ.και στις 7 μμ περίπου ξεδιπλώθηκε μία σειρά από διμερείς συναντήσεις, τεχνικές επεξεργασίες και εναλλακτικές προτάσεις με στόχο ένα κοινό ανακοινωθέν.
Εξ αρχής πάντως είχε γίνει σαφές από τους κ.κ. Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ ότι η τελική συμφωνία δεν θα έρθει τώρα, αλλά θα καταστεί εφικτή μετά το τέλος του προγράμματος, στα μέσα του 2018.
«Κάναμε τεράστια πρόοδο», ήταν το πρώτο σχόλιο του Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Το απόγευμα είχαμε τις πρώτες συζητήσεις εν τω βάθει για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά δεν καταλήξαμε σε μια συνολική συμφωνία στο ζήτημα. Θα συνεχίσουμε τις επαφές τις επόμενες εβδομάδες». Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι θα γίνουν νέες συζητήσεις σε τρεις εβδομάδες και πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος. Η εκταμίευση της δόσης πάντως, μπορεί να προχωρήσει τον Ιούνιο.
Παίρνοντας το λόγο ο Πιερ Μοσκοβισί επισήμανε ότι συζητήθηκαν 140 μέτρα, τα οποία είναι μεταρρυθμιστικά, ενώ αναφέρθηκε και στην ψήφιση, την περασμένη εβδομάδα των προαπαιτούμενων από το ελληνικό κοινοβούλιο. «140 μέτρα θεωρούνται εκπληρωθέντα. Η Ελλάδα έχει σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδο».
Ακολούθως, ο Κλάους Ρέγκλινγκ συμφώνησε ότι σημειώθηκε πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα. «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε εκταμιεύσεις», πρόσθεσε και σημείωσε ότι θα ήθελαν να συζητήσουν και για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν έκλεισε, αν και όπως πρόσθεσε, «είμαστε πολύ κοντά». «Πιστεύω ότι η τελική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι πολύ κοντά. Θα κάνουμε τους τελευταίους ελέγχους», είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, ο κ.Ντάισελμπλουμ δεν θέλησε να απαντήσει στην ερώτηση ποιά πλευρά μπλόκαρε τελικά την επίτευξη συμφωνίας.  Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε σαφές ότι στη συνεδρίαση η κάθε πλευρά έθεσε τα όριά της: Μέχρι πού μπορεί να φτάσει, εφόσον χρειαστεί, ο καθένας.
Στην ερώτηση πού εντοπίζεται η διαφωνία για την ελάφρυνση του χρέους ο πρόεδρος του Ντάισελμπλουμ είπε ότι πέρσι το Μάιο μπήκαν οι βάσεις για το μεσοπρόθεσμο. Για τα δάνεια όμως, και τα χρέη, αυτά μένουν ανοιχτά. Σήμερα δεν έχουμε συμπέρασμα. Ο Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι ναι μεν δεν επήλθε συμφωνία, αλλά έγινε σημαντική πρόοδος απόψε.