Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Σε υψηλους τονους η συζητηση στη Βουλη Αντιπολίτευση εναντίον κυβέρνησης για το τέταρτο Μνημόνιο

http://media1.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2016/12/tsipras-vouli-1000.jpg
Λάδι στη φωτιά έριξε η χθεσινή συνομιλία του πρωθυπουργού με τους δημοσιογράφους, στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας υπονόησε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να κουρέψει το χρέος.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν βγαίνει και οδηγεί στη φτώχεια όλο και περισσότερους Έλληνες. Στο περιβάλλον του μιλούν για εικονική πραγματικότητα που δημιουργεί μια κυβέρνηση εθισμένη στο ψέμα και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σύμφωνα με πληροφορίες θα χαρακτηρίσει
την κατάσταση που ζουν οι Έλληνες ως εφιάλτη. «Αυτό που ζούμε σήμερα είναι ένας εφιάλτης. Ένας εφιάλτης, όμως που δεν ήταν νομοτέλεια, αλλά αποτέλεσμα των καταστροφικών επιλογών της σημερινής κυβέρνησης. Οφείλεται στον κ. Τσίπρα και στον κ. Καμμένο, στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ. Και έχει θύμα την ελληνική κοινωνία που παρακολουθεί την πατρίδα μας να μετατρέπεται σε αποικία λιτότητας. Αν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος δεν είχαν έλθει στην εξουσία, όπως ήλθαν, και δεν έκαναν όσα έκαναν, η Ελλάδα, σήμερα, θα είχε επανέλθει στην ανάπτυξη. Και θα ήταν μια κανονική χώρα της Ευρωζώνης. Όπως η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία. Και θα συζητούσαμε για το πως θα χτίσουμε το κοινό μας μέλλον αντί να βλέπουμε την Κυβέρνηση να προσπαθεί να κρύψει την αλήθεια μέσα στα ερείπια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, που δημοσιοποίησε στο τέλος του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Α.Ε.Π. της χώρας στο τέλος του 2017 θα έφτανε τα 207 δις. Σύμφωνα με τις δικές σας προβλέψεις, στο μεσοπρόθεσμό που καταθέτετε, το Α.Ε.Π. της χώρας στο τέλος του 2017 θα φτάσει τελικά τα 181 δις. Χάσαμε 26 δις εθνικού πλούτου. Τρία χαμένα χρόνια για την Ελλάδα. Και 14,2 δις πρόσθετα βάρη για τους Έλληνες. Αυτός είναι ο λογαριασμός Τσίπρα – Καμμένου», αναμένεται να είναι μερικά απ’ όσα θα πει στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης.
Σκληρή γλώσσα θα χρησιμοποιήσουν και η αρχηγοί της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού. Η Φώφη Γεννηματά έχει ήδη χαρακτηρίσει «αίσχος» τη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή και στην ομιλία της αναμένεται να εστιάσει στις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού.
Τον Αλέξη Τσίπρα θα βάλει στο στόχαστρό του και ο Σταύρος Θεοδωράκης ενώ ο Βασίλης Λεβέντης μελετά το ενδεχόμενο να επαναφέρει την πρότασή του για νέα κυβέρνηση συνεργασίας από την παρούσα Βουλή.
Όπως ανακοίνωσε ο Δ΄ Αντιπρόεδρος του Σώματος της Ολομέλειας, Νικήτας Κακλαμάνης, στόχος είναι υπουργοί και βουλευτές να μιλήσουν έως τις 18:00, ώστε αμέσως μετά, τη σκυτάλη να πάρουν οι πολιτικοί αρχηγοί και στις 24:00 να ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες επί της αρχής και των άρθρων του νομοσχεδίου.

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από το βήμα της Βουλής, ενώ, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας, είπε: «Ας μη βαυκαλίζεστε άδικα! Δεν θα αργήσει η στιγμή που ο λαός θα υψώσει την στεντόρεια φωνή του και δεν θα ξέρετε πού να κρυφτείτε, σαν του λαγού τα τέκνα», είπε ο γγ του ΚΚΕ απευθυνόμενος στους βουλευτές της συγκυβέρνησης.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο κατήγγειλε την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για την «αλλεπάλληλη συρρίκνωση του βιοτικού τους επιπέδου, των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως η κυριακάτικη αργία, την επιδείνωση της ζωής τους από τα αφόρητα φορολογικά βάρη και τόσα άλλα».
Ο κ. Κουτσούμπας είπε πως «τα δύο αλλεπάλληλα μνημόνια που έφερε η κυβέρνηση είναι αρκετά για να πέσει η «αριστερή μάσκα» της, αυτή που καλλιέργησε ανοχή, που παγίδευσε με κινήσεις εντυπωσιασμού, με επισκέψεις του πρωθυπουργού σε χώρους μνήμης-τιμής ηρωικών γεγονότων και μορφών του λαϊκού μας κινήματος, της ταξικής πάλης, της Εθνικής αντίστασης και του ΔΣΕ, του ίδιου του ΚΚΕ», ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Η νέα αντιλαϊκή συμφωνία αποτελεί ένα νέο μνημόνιο, ένα 4ο μνημόνιο, μνημόνιο «εις την τετάρτη», όπως το έχουμε χαρακτηρίσει από την πρώτη στιγμή».
Είπε ότι ο πρωθυπουργός καταλαμβάνει πλέον το μνημονιακό ρεκόρ των δύο μνημονίων, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση της «πρώτης φοράς αριστερά», όμως, είναι και η πρώτη που, στο ενεργητικό της, με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, θα έχει την ψήφιση δύο μνημονίων» και εξηγώντας: «Οι προηγούμενες μας είχαν συνηθίσει να ψηφίζουν από ένα και να παίρνουν την άγουσα για τον πάγκο. Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου του ΠΑΣΟΚ το 2010 ψήφισε το 1ο Μνημόνιο. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, ύστερα, ψήφισε το 2ο Μνημόνιο. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα το 2015 ψήφισε το 3ο Μνημόνιο μαζί με όλους τους άλλους και σήμερα, το 2017, μας φέρνει το 4ο».
«Όλη αυτή η κατάσταση δεν είναι αβεβαιότητα. Είναι η βαρβαρότητα ενός συστήματος που, για να βγει από την δική του κρίση, φορτώνει τα βάρη στην εργατική τάξη, στο λαό» είπε σε άλλο σημείο ο κ. Κουτσούμπας και προέθεσε: «Νέα ασήκωτα βάρη πάνω από τέσσερα δισ. ευρώ φορτώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη νέα συμφωνία της».
«Τι σόι «αριστερή» κυβέρνηση είναι αυτή που συζητάει την κατάργηση στο ειδικό μισθολόγιο για τους εργαζόμενους στην Πυροσβεστική, στο λιμενικό, στην αστυνομία;» διερωτήθηκε ακόμη. Και συνέχισε: «Που δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα τους στην απεργία;».

«Κάνετε λεκτικές υπερβολές, αν δεν το καταλάβετε να σας το εξηγήσω κι άλλη μια φορά» ξεκίνησε να λέει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξηγώντας πότε θα ισχύσουν τα αντίμετρα. Ωστόσο, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «ας κάνουμε πρόβλεψη το ’18 ότι το ’19 θα έχουμε πλεόνασμα 3,5% τότε πάμε και για μέτρα και για αντίμετρα», ακούστηκαν διαμαρτυρίες από τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας.
Τα επόμενα λεπτά επικράτησε ένταση στην Ολομέλεια, με τον Κωστή Χατζηδάκη να φωνάζει κάποια στιγμή στον Ευκλείδη Τσακαλώτο «έχετε χάσει την ψυχή σας», όταν εκείνος τον κατηγόρησε λίγες στιγμές νωρίτερα ότι τον διακόπτει ηθελημένα, γιατί «δεν θέλει να γίνει συζήτηση».
Για λίγα δευτερόλεπτα επικράτησε χαμός από φωνές στο κοινοβούλιο, αφού στην αντιπαράθεση μπλέχτηκαν και άλλοι βουλευτές, φωνάζοντας από τα έδρανά τους. «Πού την βρήκες την ψυχή;», φώναξε στον κ. Χατζηδάκη ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ενώ ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος σχολίασε «πολύ ψυχοπάθεια έπεσε εδώ».
Όταν τελικά επικράτησε τάξη στο κοινοβούλιο, ο κ. Τσακαλώτος συνέχισε με την τοποθέτησή του, διευκρινίζοντας ότι αυτό που λέει η κυβέρνηση με τα αντίμετρα ταυτίζεται με όσα αναφέρει και ο κ. Ντάισελμπλουμ.
την αιχμή της αντιπαράθεσης βρίσκεται η χθεσινή συζήτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με δημοσιογράφους.
Ο βουλευτής της ΝΔ Δ. Κυριαζίδης, μιλώντας πριν από λίγο στην Ολομέλεια, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κορόιδεψε τους ένστολους και δεν υλοποίησε τη δέσμευσή της για εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ. Κατήγγειλε ότι οι περικοπές για τους ένστολους θα φτάσουν τα 400 ευρώ και τόνισε ότι η ΝΔ έχει δεσμευτεί για την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ και την κατάθεση ενός νέου ειδικού μισθολογίου που θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες.
Η χθεσινή συζήτηση του πρωθυπουργού με δημοσιογράφους, σχολιάστηκε με καυστικό τρόπο από την βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, αλλά και από την βουλευτή της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη.
«Έρχεται ο πρωθυπουργός στη Βουλή και μιλάει στους δημοσιογράφους- που είναι αλήτες, ρουφιάνοι δημοσιογράφοι, που βρίζουνε τον ΣΥΡΙΖΑ- και τους λέει «too good to be true»- είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, για το δάνειο. Να σας πω εγώ ως δημοσιογράφος τι συμβαίνει; Τοo true to be good. Είναι πολύ αληθινό για να είναι καλό. Ήρθατε ως ελπίδα και πέσατε ως ακρίδα. Λέτε ότι θα φύγετε από επιτροπεία. Από ποια επιτροπεία φεύγετε; Δίνετε την εξουσία στον υπουργό Οικονομικών να εφαρμόζει την πολιτική των επιτρόπων, μέχρι το 75% του χρέους να αποπληρωθεί», είπε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.
«Ο κ. Τσίπρας μας είπε πρώτα ότι δεν ψηφίσει μέτρα, χωρίς χρέος. Μετά μας είπε πως ψηφίζει μέτρα για να πάρει το χρέος. Τώρα λέει πως αν δεν πάρει το χρέος θα ξεψηφίσει. Μετά λέει ότι θα φορέσει γραβάτα, αυτάρεσκα, γιατί δήθεν θα πάρει κάτι για πρώτη φορά, για το χρέος. Σιγά! Όλα για πρώτη φορά τα κάνετε. Γραβάτα μπορεί να φορέσει για πρώτη φορά, τη φόρεσε και ο κ. Παππάς άλλωστε στην Αμερική. Αλλά είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση κόβει τόσα πολλά επιδόματα» είπε η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη.
«Σήμερα ψηφίζουμε το μνημόνιο 3 plus με μέτρα για την περίοδο μέχρι και τον Ιούλιο του 2018, και το μνημόνιο 4 για την περίοδο μέχρι και το 2021 που αφορά την επόμενη Βουλή και την επόμενη κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση», ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Ολομέλεια. Ο κ. Βενιζέλος είπε, εξάλλου, ότι η Βουλή ψηφίζει, επίσης, επί της αρχής, και ένα διαρκές μνημόνιο, μετά το 4ο μνημόνιο, συνδεδεμένο με τη σταδιακή παραχώρηση παραμετρικών αλλαγών για το χρέος».
«Έχετε συνείδηση τι κάνατε, πώς διαπραγματευτήκατε; Έχετε φτάσει να επιβάλλετε πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας 14,2 δισ., οι δε περικοπές των συντάξεων που επιφέρετε σήμερα νομίζετε πως είναι 2,8 δισ.; Δυστυχώς δεν είναι 2,8 δισ. Η «Καθημερινή» εντοπίζει σήμερα ότι η παράταση των ήδη ψηφισμένων από σας μέτρων, των μέτρων του 2015 και του 2016 επιβάλει επιβάρυνση στους συνταξιούχους άλλα 3,7 δισ., άρα 6,5 δισ. η ρητή νομοθετημένη επιβάρυνση», επισήμανε.
Όπως πρόσθεσε δεν είναι μόνο αυτή η επιβάρυνση, καθώς, σύμφωνα με το protagon, υπάρχει κρυφή περικοπή συντάξεων με το σημερινό νομοσχέδιο 3,3 δισ., γιατί καταργείται η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που προβλέπει αύξηση των συντάξεων ίση με το μισό της αύξησης του ΑΕΠ και με το μισό του πληθωρισμού από το 2018 και μετά.
Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε πως αφορά πολιτικά τεχνάσματα της κυβέρνησης. «Ποια διαπραγμάτευση κάνετε για το χρέος; Περιμένετε τα μαντάτα από τον κ. Τραμπ, από τον κ. Μακρόν, από το G7, και εν τέλη την κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε. Δεν προτείνει τίποτα η ελληνική κυβέρνηση, δεν ζητάει τίποτα. Γιατί είναι ενθουσιασμένος ο κ Τσίπρας; Προσέξτε, πείτε μου πώς μπορεί να διαπραγματευτεί μία κυβέρνηση που λέει στους δανειστές ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι δύο πράγματα: Να κερδίσει πολιτικό χρόνο, να μεταφέρει τα δύσκολα σε χρόνο που τοποθετείται στη θητεία της επόμενης κυβέρνησης, άρα βοηθήστε με λέει στους δανειστές να τα φορτώσω στον επόμενο, και δεν έχει καμία αξίωση, βάλτε όσα υφεσιακά μέτρα θέλετε», τόνισε.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στους κ.κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη, λέγοντας πως με όσα σημειώνουν στην επεξηγηματική έκθεση για το επιπρόσθετο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2018-2021, σχετικά με την παρέμβαση για το PSI, είναι… «Βενιζελικότεροι του Βενιζέλου».
«Η γραβάτα του κ. Τσίπρα είναι η θηλιά για όλους τους Έλληνες γιατί είναι, θηλιά για την ελληνική οικονομία, τουλάχιστον, μέχρι το 2021» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας σχολιάζοντας τη σημερινή ψηφοφορία για τα μέτρα στη Βουλή αλλά και τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα βάλει γραβάτα μόλις βρεθεί λύση για το χρέος. Μιλώντας στον Real FM, ο εκπρόσωπος της ΝΔ χαρακτήρισε πολύ δύσκολη τη σημερινή μέρα για τους Έλληνες καθώς όπως είπε, βάλλονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθοι, τα φτωχότερα νοικοκυριά κι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Μάλιστα υπενθύμισε πως χωρίς αυτή την κυβέρνηση η χώρα θα είχε βγει από τα μνημόνια, το 2014.
«Είχε ήδη πάρει πιστοληπτική γραμμή, ήταν έτοιμη η χώρα να βγει από τα μνημόνια κι η ελληνική οικονομία, η πραγματική οικονομία, η οικονομία της αγοράς, βάδιζε σε καλύτερα μονοπάτια» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «έχουμε αυτά τα δύο χρόνια 29 δισ. πλούτο τα οποία χάθηκαν από τη χώρα, έχουμε αντί για 12 δισ. παροχές που υπόσχονταν, 14,2 δισ. νέα μέτρα που πάρθηκαν, και δυστυχώς 3 χαμένα χρόνια».
Νέος χαμός προκλήθηκε στην Βουλή από μία δήλωση της Αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, κατά τη διάρκεια των ομιλιών πριν από την ψήφιση του νέου πολυνομοσχεδίου.
Κάποια στιγμή η κα Φωτίου έκανε λόγο για «πορφυρογέννητους ιδιωτικών κολλεγίων». Αυτή η έκφραση προκάλεσε την έντονη αντίδραση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, και ειδικά της Σοφίας Βούλτεψη, η οποία προσπάθησε να απαντήσει στην αναπληρώτρια Υπουργό.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα. Κάποια στιγμή μάλιστα είπε πως αν δεν σταματήσει η φασαρία θα αναγκαστεί να υποβάλει κυρώσεις. Αμέσως μετά είπε στην υπουργό να συνεχίσει την ομιλία της, προσθέτοντας άλλα δύο λεπτά στο χρόνο που είχε.
Δεν έχουν προηγούμενο τα όσα είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελισάβετ Σκούφα στην Βουλή. Προέβη σε ένα παραληρηματικό κρεσέντο υπέρ του τετάρτου μνημονίου αλλά με αντιμνημονιακά συνθήματα υπεραμύνθηκε τα νέα μέτρα.
Υπογράμμισε βέβαια ότι η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει την νέα συμφωνία είπε ένα ακόμα «ΟΧΙ» αντίστοιχο με εκείνο του δημοψηφίσματος του 2015!
Εντύπωση προκάλεσε η εισαγωγική τοποθέτηση της κυρίας Σκούφα η οποία έφτασε στο σημείο να επιχειρηματολογήσει ότι τα σχολικά γεύματα αποτελούν ένδειξη ότι η Ελλάδα είναι μια ανεπτυγμένη χώρα. «Τα σχολικά γεύματα μάλλον αποτελούν ένδειξη μιας ανεπτυγμένης και με κοινωνικό κράτος χώρας. Διότι σερβίρουν καθημερινά σε όλους τους μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων μεταξύ των οποίων οι υποανάπτυκτες ΗΠΑ, Φινλανδία, Σουηδία, Ιαπωνία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Πιερίας.
«Όταν ήρθαμε αντιμέτωποι με τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για λήψη μόνο αρνητικών μέτρων εμείς για μια ακόμα φορά είπαμε «όχι». Δεν το είπαμε το «όχι» μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015. Το λέμε κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με παράλογες απαιτήσεις» είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ.