Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Υπό τον… φόβο του Σουλτς, ο Σόιμπλε γίνεται ακόμη πιο σκληρός με την Ελλάδα


Το  σενάριο αυτό ήταν ένα από τα πλέον δυσμενή… Να υπάρχει σε εκκρεμότητα το θέμα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, και η εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Γερμανία να μην αφήνει περιθώρια στο δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε να είναι… ελαστικοί με την Αθήνα.
Καθώς λοιπόν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, κάθε άλλο παρά περίπατος θα είναι οι βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου για το CDU, καθώς ο Μάρτιν Σουλτς
εμφανίζεται να διεκδικεί επί ίσοις όροις την Καγκελαρία, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έγινε και πάλι… αυστηρός.
Δεν είχε… μαλακώσει ποτέ φυσικά, απέναντι στην Ελλάδα, απόψε ωστόσο επανέλαβε τη ρητορική εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη, ως μοναδική περίπτωση κατά την οποία θα μπορούσε να δρομολογηθεί ένα “κούρεμα” χρέους.
Φυσικά, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είπε κάτι καινούριο. Οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες απαγορεύουν το “κούρεμα” χρέους για μια χώρα της ευρωζώνης. Μόνο που, στη δική μας περίπτωση, δεν μιλάμε πλέον για “κούρεμα”, αλλά για… απομείωση, και γενικότερη ρύθμιση.
Επομένως, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών παίζει και πάλι τον “κακό” εκ του ασφαλούς. Μιλώντας επιπροσθέτως για την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα η διαπραγμάτευση, και… βάζοντας και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να αφήσει σκιές για το μέλλον, στην απευκταία περίπτωση κατά την οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποχωρούσε από το πρόγραμμα.
Όλα για τις ψήφους, Γερμανών και Ολλανδών πολιτών.

Λάζαρος Καλλιανιώτης / ysterografa.gr