Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Η Κούβα αποχαιρετά τον Φιντέλ Κάστρο

LIVE - Η Κούβα αποχαιρετά τον Φιντέλ Κάστρο - ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΙΚΟΝΑΗ Κούβα αποχαιρετά τον ιστορικό της ηγέτη, σε εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν 8 ημέρες, μέχρι την τελετή της ταφής του. Ουρές έχουν σχηματιστεί ήδη έξω από το μνημείο του επαναστάτη Χοσέ Μαρτί, όπου εκτίθεται η τεφροδόχος του Φιντέλ Κάστρο, μαζί με τα μετάλλιά του, για το τελευταίο "αντίο".
 Ουρά όμως δεν κάνουν μόνοι οι Κουβανοί πολίτες. Σύμφωνα με άρθρο του CNBC και οι αμερικανικές εταιρίες, περιμένουν η μια πίσω από την άλλη, τις εξελίξεις στην Κούβα. Αν δηλαδή η συμφωνία για την άρση του εμπάργκο θα γίνει πραγματικότητα και αν τα "ανοίγματα" στην ελεύθερη αγορά, θα τους δώσουν χώρο για κερδοφορία στην Κούβα.

Την θλίψη του για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο δήλωσε και ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν έχασε την ευκαιρία με αφορμή τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, να αρχίσει τις πιέσεις προν την κουβανική ηγεσία. Ή κάνετε καλύτερους τους όρους της συμφωνίας για την άρση του εμπάργκο, ή την ακυρώνω διεμήνυσε μέσω twitter. 



 


Ο Φιντέλ Κάστρο,  πέθανε στα 90 του χρόνια τα ξημερώματα του Σαββάτου. Το επονομαζόμενο και “νησί της Επανάστασης”, η Κούβα, τιμά τη μνήμη του με πένθος 8 ημερών, κατά τις οποίες θα πραγματοποιηθούν μια σειρά εκδηλώσεις στη μνήμη του.
Η σορός του αποτεφρώθηκε την Κυριακή σε ιδιωτική τελετή, ενώ η τεφροδόχος θα εκτίθεται μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στο έτερο σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Κούβας, τον Χοσέ Μαρτί.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Την Τετάρτη, η τεφροδόχος θα μεταφερθεί από την Αβάνα στο Σαντιάγο ντε Κούβα, διασχίζοντας ολόκληρο το νησί και προς τιμήν της πορείας που ακολούθησαν οι αντάρτες του Φιντέλ Κάστρο. Εκεί θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, όταν και θα γίνει η ταφή στο κοιμητήριο της Αγίας Ιφιγένειας.

newsit.gr