Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Το ΓΕΛ ΒΕΛΟΥ στη Φερράρα της Ιταλίας, στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS,



 
Σχέδιο Στρατηγικής Σύμπραξης μεταξύ σχολείων στο πλαίσιο της δράσης ΚΑ2 του Προγράμματος ERASMUS+ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συνεχίζεται και φέτος για δεύτερη χρονά το πρόγραμμα ERASMUS+ με θέμα: Media, Social Networks and ICT :  Opportunities for Learning, στο οποίο συμμετέχει το ΓΕΛ ΒΕΛΟΥ. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε (23-29 Οκτωβρίου) η τρίτη μετακίνηση μαθητών και καθηγητών όλων των συμμετεχόντων σχολείων. Προορισμός ήταν η Ιταλία και το Liceo ScientificoA.Roiti” της πανέμορφης μεσαιωνικής Φερράρα.

Από το σχολείο μας ταξίδεψαν οι μαθήτριες, Αντωνία Γκρέμη-Λιαδή της Α΄ Λυκείου, Σταυρούλα Κουγιουμτζίδου, Αριάδνη Μανιά, Ντανιέλα Στογιάν και Βασιλική Φούζα της Β΄ Λυκείου, με συνοδούς την Διευθύντρια, Μάρθα Πολίτου, την Υποδιευθύντρια, Μαρία Καλλιμάνη και την υπεύθυνη του προγράμματος, Ελένη Κραβαρίτη. Πρέπει να σημειωθεί ότι, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο μετακίνηση στην Κωνσταντινούπολη, λόγω της ανησυχίας των γονέων για τα τρομοκρατικά χτυπήματα και τη γενικοτερη πολιτική αναταραχή που επικρατεί στη γειτονική Τουρκία. Κατά συνέπεια, έχει γίνει αναπροσαρμογή στον αριθμό των μαθητών και των εκπαιδευτικών που θα συμμετέχουν στις φετινές μετακινήσεις.
 Το πρόγραμμα, που είχαν ετοιμάσει οι Ιταλοί συνάδερφοι ήταν πλουσιότατο σε δραστηριότητες και εξορμήσεις που είχαν τόσο εκπαιδευτικό, όσο και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Όλοι οι συμμετέχοντες περπάτησαν στα γραφικά σοκάκια της Φερράρα και ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Κάστρο, στον Καθεδρικό Ναό, στη Βιβλιοθήκη, ενώ συναντήθηκαν και με τις δημοτικές αρχές της πόλης. Επισκέφθηκαν, επίσης, το γραφικό ψαροχώρι Comacchio, όπου ξεναγήθηκαν στο αρχαιολογικό μουσείο, στο παραδοσιακό εργοστάσιο επεξεργασίας χελιών και ταξίδεψαν στο δέλτα του ποταμού Πάδου. Τέλος, επισκέφθηκαν τη Βενετία, όπου ξεναγήθηκαν στο παλάτι του Δόγη και τον Ναό του Αγίου Μάρκου.
Το φιλόξενο Λύκειο Roiti μας υποδέχθηκε στις εντυπωσιακές του εγκαταστάσεις, όπου  τα παιδιά εργάστηκαν σε ομάδες πάνω στο θέμα του προγράμματος σχετικά με τη αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης για εκπαιδευτικούς σκοπούς αλλά και τους κινδύνους που προκύπτουν από την κακή χρήση αυτών των μέσων, όπως το πρόβλημα του Ψηφιακού Εκφοβισμού. Οι Έλληνες μαθητές και καθηγητές παρακολούθησαν με δική τους πρωτοβουλία παραδόσεις μαθημάτων στο κανονικό σχολικό πρόγραμμα (Λατινικά, Φυσική, Μαθηματικά) για να συγκρίνουν την ύλη αλλά και τις διδακτικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται στις δύο χώρες. Πρέπει να αναφερθεί ότι οι μαθητές μας εντυπωσίασαν τόσο τους εκπαιδευτικούς, όσο και τους γονείς που τους φιλοξένησαν, με την ευχέρειά τους στις ξένες γλώσσες αλλά και την κοινωνικότητά τους.
Η εβδομάδα έκλεισε με ένα χαρούμενο πάρτι στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου της Φερράρα. Παιδιά και μεγάλοι γεύτηκαν τα εδέσματα που είχαν προετοιμάσει οι μητέρες των μαθητών, τραδούδησαν, χόρεψαν και διασκέδασαν όλοι μαζί. Η όλη διοργάνωση στέφθηκε με επιτυχία. Οι εκπαιδευτικοί στόχοι της συνάντησης υλοποιήθηκαν στο ακέραιο, ενώ ενδυναμώθηκαν τα συναισθήματα φιλίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ των παιδιών.
Το Λύκειο Βέλου ευχαριστεί τους Ιταλούς φίλους για τη ζεστή τους φιλοξενία και περιμένει με ανυπομονησία την επόμενη συνάντηση τον Νοέμβριο στην Ισπανία.

ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΕΛΟΥ