Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Τελετή Αγιασμού για την έναρξη των εργασιών της Β΄ Συνόδου της ΙΖ΄ Κοινοβουλευτικής Περιόδου - Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος - Ι,ερώνυμος : Τα σπίτια μας καίγονται και εμείς τραγουδάμε

Εμφάνιση IMG_2016_10_03_243.jpg 
Η καθιερωμένη τελετή Αγιασμού για την έναρξη της Β΄ Συνόδου της ΙΖ΄ Κοινοβουλευτικής Περιόδου πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.
Εμφάνιση IMG_2016_10_03_018.jpg
Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου κατά την άφιξή τους στο Κοινοβούλιο και τους συνόδευσε στο γραφείο του, όπου τους παρέθεσε σημαντικά ιστορικά στοιχεία για τον χώρο. Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, είναι ιδιαίτερα σημαντική η μεγάλη επισκεψιμότητα που έχει το κτήριο της Βουλής τόσο από μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων όσο και από πολίτες κάθε ηλικίας, προκειμένου να εδραιωθεί καλύτερα η σχέση του Κοινοβουλίου και της Δημοκρατίας με τον λαό μας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αυτής της παρατεταμένης κρίσης που δημιουργεί ερωτήματα και αποστασιοποιήσεις.
Εμφάνιση IMG_2016_10_03_126.jpgΑπό την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε να υπάρχουν «όσο το δυνατόν λιγότερες πικρίες και λιγότεροι ανταγωνισμοί. Πρέπει να το προσέξουμε περισσότερο και εμείς αλλά και οι πολιτικοί. Διότι ο λαός μας περιμένει πάρα πολλά και από τους πολιτικούς αλλά και από τους ιεράρχες. Γι’ αυτό χρειάζεται σύνεσις, φρόνησις και όχι βιαστικά βήματα».
Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως «καθήκον όλων μας είναι να υπάρξει ευρύτατη συνεργασία όλων των θεσμών: της Πολιτείας, της Ορθοδοξίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των δομών αλληλεγγύης, έτσι ώστε η χώρα μας να σταθεί στα πόδια της, ιδιαίτερα τώρα, με τη διπλή κρίση που ζει - και την παρατεταμένη οικονομική κρίση και την κρίση λόγω του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος».
«Να θυμηθούμε λίγο τους αρχαίους προγόνους μας που είπαν με πολύ ωραίο τρόπο: “Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν” προέτρεψε ο Αρχιεπίσκοπος, επισημαίνοντας πως «Τα σπίτια μας καίγονται και εμείς τραγουδάμε. Το καράβι βουλιάζει και νομίζουμε ότι μόνο για μερικούς βουλιάζει, αλλά βουλιάζει για όλους μας». Όπως υπογράμμισε, αυτά πρέπει να διαπεράσουν στο μυαλό όλων μας, πρώτα ημών των Ιεραρχών, μετά των πολιτικών εκπροσώπων και ιδιαίτερα του λαού που αγωνιά για την τύχη του. «Ας τους διδάξουμε με το παράδειγμά μας και οι αρχιερείς και οι πολιτικοί και οι υπουργοί και όλοι μας» κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.
«Είμαστε όλοι πάνω στο ίδιο κλαρί –τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής– και συναποτελούμε ένα δέντρο που έχει βαθύτατες ρίζες αλλά ταυτόχρονα είναι εκτεθειμένο στις παγκόσμιες οικονομικές και αξιακές επιδράσεις, στις συγκρούσεις και τις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν. Θα πρέπει να στηρίξουμε αυτό το δέντρο στο όνομα των παιδιών μας και των εγγονιών μας, διότι δεν χρωστούν τίποτα να είναι η πρώτη γενιά μετά τον Πόλεμο, όχι μόνο στην Ελλάδα, που ζει με λιγότερες προσδοκίες και ελπίδες από τις προηγούμενες γενιές».