Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Την έκθεση "Αχαιοί Πρωθυπουργοί, Πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής" εγκαινίασε στην Πάτρα ο Πρόεδρος της Βουλής

Εμφάνιση IMG_2016_10_01_111.jpg 
Σημαντικές στιγμές από την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας αναβίωσαν κατά τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο "Αχαιοί Πρωθυπουργοί, Πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής" που τέλεσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών. Την έκθεση  διοργανώνουν η Βουλή των Ελλήνων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και η εφημερίδα «Πελοπόννησος», στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 130 ετών από την έκδοση του πρώτου φύλλου της εφημερίδας. 

Εγκαινιάζοντας την έκθεση ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε:

Εμφάνιση IMG_2016_10_01_576.jpgΕμφάνιση IMG_2016_10_01_119.jpg«Πραγματικά αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής και είναι τιμή μου που καλούμαι  να εγκαινιάσω αυτή την έκθεση. Κυρίως γιατί κάθε πρωτοβουλία η οποία λαμβάνεται από έντυπο μέσο, ανεξαρτήτως ιδεολογικής άποψης, παράδοσης ή οπτικής, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην εποχή μας, καθώς πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που πράγματα όπως οι πολλές εφημερίδες, ο ισχυρός Τύπος, το βάρος και η πρόοδος των επιχειρήσεων του κλάδου, ήταν αυτονόητα. Εδώ και χρόνια και όχι μόνο λόγω του Διαδικτύου, αλλά και πολλών άλλων παραγόντων, υπάρχει μια βαθύτατη κρίση και σε αυτόν τον τομέα. Άρα, ό,τι μένει όρθιο και κάθε νέα προσπάθεια θα πρέπει να στηρίζονται απ’ όλους, θεσμούς και ανθρώπους, έτσι ώστε να υπάρξουν και καινούριες εκδοτικές πρωτοβουλίες. Διότι, πραγματικά, η ελευθεροτυπία είναι αγκωνάρι της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας και αυτές, όπως ξέρουμε όλοι, αφορούν αυτόν που έχει τη διαφορετική άποψη, αυτόν που είναι μειοψηφία ή που ανήκει σε ευπαθή ομάδα και δεν έχει τη δυνατότητα ο λόγος του να γίνει δημόσιος λόγος».
Εμφάνιση IMG_2016_10_01_363.jpg Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, «η έκθεση τιμά και αναδεικνύει την προσωπικότητα και το έργο των Αχαιών πολιτικών που κατείχαν τα υψηλότερα πολιτειακά αξιώματα, τόσο ως Πρόεδροι της Δημοκρατίας όσο και ως Πρωθυπουργοί και Πρόεδροι της Βουλής, της Γερουσίας και των Εθνοσυνελεύσεων. Και θα ήθελα να τονίσω πως τιμάμε όλους αυτούς που με δημοκρατική νομιμοποίηση κατείχαν αυτά τα αξιώματα τα παρελθόντα χρόνια». Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε πως η Βουλή ενσυνείδητα συμμετέχει σε εκδηλώσεις που αφορούν την πολιτική ζωή και τον πολιτισμό, μέσω των αντίστοιχων υπηρεσιών της: της Βιβλιοθήκης της Βουλής και του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και εξέφρασε την ευχή η έκθεση να τραβήξει το ενδιαφέρον του κοινού και ιδιαίτερα των νέων.
Εμφάνιση IMG_2016_10_01_315.jpg
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, αναμνήσεις από τη ζωή και το έργο επιφανών Αχαιών πολιτικών αναβίωσαν άνθρωποι που τους έζησαν από κοντά. Ο κ. Ανδρέας Ζαΐμης, πρώην υπουργός, μίλησε για την οικογένεια Ζαΐμη, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης θυμήθηκε στιγμές από την πορεία του αείμνηστου πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, ο κ. Σπήλιος Λιβανός, πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, αντιπρόεδρος της Πνευματικής Εστίας Παναγιώτη Κανελλόπουλου και συγγενής της οικογένειας, μίλησε για τον αείμνηστο πρωθυπουργό και ο δικηγόρος κ. Ευάγγελος Ματσούκης, φίλος και συνεργάτης του πρώην Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου, αναφέρθηκε στον χαρακτήρα και το έργο του. 
Εμφάνιση IMG_2016_10_01_596.jpgΣτα εγκαίνια της έκθεσης παρέστησαν ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, η αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας κυρία Σία Αναγνωστοπούλου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Κουίκ, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πατρέων Πρωτοσύγκελος Αρχιμανδρίτης Αρτέμιος Αργυρόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο πρώην Υπουργός κ. Αντώνης Λιβάνης, ο πρώην Υφυπουργός κ. Βασίλης Μπεκίρης, ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Κώστας Πελετίδης, οι βουλευτές Αχαΐας κ.κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, Κώστας Σπαρτινός, Ανδρέας Ριζούλης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Νίκος Νικολόπουλος και Ιάσωνας Φωτήλας και ο εκδότης της εφημερίδας «Πελοπόννησος» κ. Θεόδωρος Λουλούδης ο οποίος μίλησε για την ιστορική πορεία του εντύπου.  
Εμφάνιση IMG_2016_10_01_644.jpgΗ έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών (αίθουσα περιοδικών εκθέσεων) από 1 έως 31 Οκτωβρίου 2016 και θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθημερινά, από τις 08:00 έως τις 20:00, με ελεύθερη είσοδο. Είναι διαρθρωμένη σε έξι ενότητες. Η μία από αυτές αφορά την εφημερίδα «Πελοπόννησος», την πρώτη ημερήσια εφημερίδα που εκδόθηκε σε περιφερειακή πόλη της χώρας στις 10 Ιουλίου 1886 και από τότε, με μικρές διακοπές, εκδίδεται έως τις μέρες μας. Οι υπόλοιπες πέντε ενότητες είναι αφιερωμένες στις αντίστοιχες ιστορικές περιόδους, στις οποίες οι δεκαεννιά Αχαιοί πολιτικοί διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη ζωή της χώρας.
Προσωπογραφίες Αχαιών πολιτικών καθώς και αρχειακό υλικό δάνεισαν στην έκθεση η Βιβλιοθήκη και η Τηλεόραση της Βουλής των Ελλήνων.

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης