Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΕ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

Πολιτικό Γραφείο
Ντόρας Μπακογιάννη

                                                              
                                                                                                                                                          Αθήνα  12 Οκτωβρίου 2016
                                                                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                          

Η βουλευτής της ΝΔ και συντονίστρια εξωτερικών και άμυνας  Ντόρα Μπακογιάννη, στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του  Συμβουλίου της Ευρώπης απηύθυνε, εκ μέρους του ΕΛΚ, την ακόλουθη ερώτηση στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου. 

«Μετά την 15η Ιουλίου, όταν ο λαός της Τουρκίας προστάτευσε τη δημοκρατία του, έχουμε κάποιες περίεργες δηλώσεις από τον πρόεδρο Ερντογάν,  με τις οποίες φαίνεται να αμφισβητεί μακροχρόνιες συμβάσεις, όπως και η Συνθήκη της Λωζάννης, ή απειλεί την Ευρώπη με μη τήρηση της συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες. Η Τουρκία θα τιμήσει την υπογραφή της στις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες;»


Στην απάντησή του ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι «Όλες οι χώρες πρέπει να τηρούν τις διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις, είτε τους αρέσει είτε όχι.  Αυτό το γεγονός,  δεν σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του, για το πόσο σωστές ήταν αυτές οι συμφωνίες ή πόσο δικαιολογημένες. Ο πρόεδρος Ερντογάν σαφώς μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του για συμφωνίες που έχουν πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα για την Τουρκία. Αυτό είναι ελευθερία έκφρασης. Δεν είναι απειλή εναντίον της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας».



Ακολουθεί το απόσπασμα από την συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης (2:14)

http://vodmanager.coe.int/coe/webcast/coe/2016-10-12-1/en/28