Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟ ΔΕΡΒΕΝΙ

Εμφάνιση 53.jpg 
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης διοργάνωσε δράσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (ΕΕΚ). Τη φετινή χρονιά, επιλέχθηκε ως επίκεντρο των δράσεων το Δερβένι. Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν με ενθουσιασμό στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ευαισθησία δημοτών και Δήμου σε θέματα βιώσιμης μετακίνησης και αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα και τις διαστάσεις «Έξυπνης Κινητικότητας & Ισχυρής Οικονομίας» («Smart Mobility. Strong Economy.» - σύνθημα της ΕΕΚ για το 2016). VIDEO

Εμφάνιση unωσδnamed.pngΗ επιτυχημένη περσινή συμμετοχή του Δήμου, τον κατέταξε ανάμεσα στις 53 ελληνικές πόλεις που συμμετείχαν και συγχρόνως ανάμεσα στους 16 Δήμους που θα επιχορηγηθούν με το ποσό των 10.000 € από το ΥΠ.Ε.Ν. και το Πράσινο Ταμείο για την υλοποίηση σχετικών δράσεων. (κυρίως εγκατάστασης μόνιμων υποδομών στο Δήμο, π.χ. αναβάθμιση και δημιουργία νέων στάσεων ΜΜΜ).
Εμφάνιση unnamed.pngΑναφορικά με τις υπόλοιπες δράσεις για την ΕΕΚ:
Διοργανώθηκαν επισκέψεις στα σχολεία του Δερβενιού, όπως έγινε πέρυσι σε όλα τα σχολεία του Ξυλοκάστρου, με τη συμμετοχή των τάξεων Δ’, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού και 1ης,2ης,3ης τάξης Γυμνασίου, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ΕΕΚ και τα οφέλη της βιώσιμης κινητικότητας .
Ακολούθησε ποδηλατάδα σε μια γραφική διαδρομή εντός του Δερβενίου, με παράλληλο αποκλεισμό της Παλιάς Εθνικής Οδού (Π.Ε.Ο.) για μια ώρα.
Διακινήθηκε, από τους εθελοντές του ευρωπαϊκού προγράμματος εθελοντισμού (European Voluntary Service - EVS), έντυπο ενημερωτικό υλικό στις κεντρικές πλατείες του Ξυλοκάστρου & του Δερβενίου με έμφαση στην βιώσιμη κινητικότητα στο Δήμο.
Αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, τοποθετήθηκαν σε κεντρικά σημεία του Ξυλοκάστρου & του Δερβενίου (στα καταστήματα ΚΕΠ), ενημερωτικές οθόνες πληροφοριών για την άμεση ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
Δημιουργήθηκε microsite Βιώσιμης Κινητικότητας (http://www.xylokastro.gov.gr/parousiasi-dimou/kinitikotita-news ), στο επίσημο site του Δήμου, όπου οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για τη βιώσιμη κινητικότητα στο Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Παράλληλα, διενεργήθηκε διαδικτυακή καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου.
Εμφάνιση 6.jpgΤέλος, προωθήθηκε το σύστημα των Δημοτικών Δανειστικών ποδηλάτων & του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής μέσω των επισκέψεων στα σχολεία, των φυλλαδίων που διακινήθηκαν, μέσω microsite αλλά και οθόνες ενημέρωσης πολυμέσων.
Επιπλέον, δημιουργείται σημείο ανακύκλωσης ποδηλάτων και εξαρτημάτων έτσι ώστε να προωθηθεί ταυτόχρονα η ανακύκλωση & ορθολογική διαχείριση των υλικών.
Συστήνεται Ομάδα Εργασίας βιώσιμης κινητικότητας στο Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, με αντικείμενο την προώθηση της βιώσιμης μετακίνησης (διενέργεια ερευνών κοινής γνώμης, λειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής & Δημοτικών Δανειστικών Ποδηλάτων, κ.α.)
Η δημοτική αρχή επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής των δημοτών, παροτρύνει όλες τις ιδιωτικές ή δημόσιες οργανώσεις, τους συλλόγους και τους φορείς του Δήμου που επιθυμούν να προωθήσουν την αλλαγή συμπεριφοράς των συνδημοτών μας προς μια πιο βιώσιμη νοοτροπία αστικής κινητικότητας να εγγράφουν στο σύνδεσμο της δράσης. (http://mobility-action.mobilityweek.eu/login.php )