Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Αγωνία για πολλούς υπουργούς – Ποια τα σχέδια του Τσίπρα - Ποια ονοματα ακουγονται

http://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2016/10/tsipras-1000-1.jpg
Ξεκίνησε ήδη η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό να έχει βάλει στο τραπέζι αρκετές αλλαγές.
Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να αναφέρουν πως ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός, με
σπάσιμο υπουργείων και θα περιλαμβάνει πολλά νέα πρόσωπα (30άρηδες-40άρηδες) καθώς ο Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει πως «θέλω να κυβερνήσω με τη γενιά μου».
Ο ανασχηματισμός αναμένεται ουσιαστικά από το βράδυ της Πέμπτης, στην περίπτωση που κριθεί αναγκαία μία μεγάλη πολιτική κίνηση από το Μέγαρο Μαξίμου για να αντισταθμιστεί σε εντυπώσεις μία τυχόν αρνητική απόφαση του ΣτΕ για το τηλεοπτικό πεδίο. Οι περισσότερες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ως πιθανότερο χρονικό σημείο των ανακοινώσεων την Κυριακή ή τη Δευτέρα, ώστε να δοθεί χρόνος για τις εσωτερικές διεργασίες σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αλλαγές που εξετάζει ο πρωθυπουργός είναι σαρωτικές και σε ορισμένους τομείς έχουν και δομικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα θα περιοριστούν δραστικά οι αναπληρωτές υπουργοί. Επιπλέον παραμένει στο τραπέζι η απόσπαση της αρμοδιότητας των επενδύσεων από το Οικονομίας και Ανάπτυξης, ώστε να δοθεί ως χωριστό χαρτοφυλάκιο στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ο οποίος πάντως δεν φεύγει από το Μαξίμου και διατηρεί σαφώς και τις σημερινές του αρμοδιότητες.
Αυτή την ώρα περισσότεροι από δέκα υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Είτε γιατί φοβούνται την οριστική έξοδό τους από το σχήμα, είτε γιατί κινδυνεύουν με μετακίνηση σε άλλο, υποδεέστερο πόστο

Ο Θόδωρος Δρίτσας, όπως όλα δείχνουν φεύγει από το Ναυτιλίας με τις πιθανότητες να αξιοποιηθεί αλλού να είναι περιορισμένες εξαιρετικά.
Άλλος υπουργός που βαδίζει προς μετακίνηση σε χαμηλότερης στάθμης πόστο είναι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, που θεωρείται ότι είναι δύσκολο έως απίθανο να διατηρήσει το πανίσχυρο υπουργείο Εσωτερικών.
Ο ανασχηματισμός σχεδιάζεται, πάντως, με τον Πάνο Σκουρλέτη παρόντα καθώς από την χθεσινή συνάντηση των δύο προκύπτει ότι δεν αποκλείεται η παραμονή του υπουργού στο υπό διαμόρφωση νέο υπουργικό συμβούλιο είτε με τον ίδιο, είτε με διαφορετικό ρόλο.

Μέχρι πριν λίγες ημέρες δεν φαινόταν πιθανό να βρεθεί εκτός σχήματος ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Τα τελευταία 24ωρα δεν αποκλείεται όμως και αυτό, ειδικά εάν υπάρξουν δομικές παρεμβάσεις στον τομέα του.
Ξεχωριστή κατηγορία είναι οι δύο συνεργαζόμενοι με τον ΣΥΡΙΖΑ από την κίνηση ΠΡΑΤΤΩ, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκος Τόσκας. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει καταφέρει να συγκρουστεί σχεδόν με τους πάντες στην κυβέρνηση και κυρίως με συνεργάτες του στο υπουργείο (Ν. Ξυδάκη και Γ. Τσίπρα), αλλά και να προκαλέσει δυσφορία στο Μαξίμου με σειρά ενεργειών και συμπεριφορών του. Δεν είναι εύκολη υπόθεση η απομάκρυνσή του, αλλά πάντως εξετάζεται και αυτό το σενάριο. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι επίσης στο μεταίχμιο, με σχεδόν σύσσωμο τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά ή να ελπίζει στην αντικατάστασή του. Ούτε εδώ όμως ο κ. Τσίπρας έχει λάβει οριστική απόφαση.
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται και κυβερνητικά στελέχη όπως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Θεανώ Φωτίου, για τους οποίους το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει σενάρια απομάκρυνσής τους.
Κοντά στην έξοδο βρίσκεται και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. Το δίδυμο που έχει συνθέσει με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στο υπουργείο δεν έχει πείσει το Μαξίμου.
Αβέβαιη θεωρείται η τύχη δύο αναπληρωτών υπουργών: Του Δημήτρη Βίτσα και του Γιάννη Μουζάλα.
Με τις πιθανότητες εναντίον τους «παίζουν» η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας. Οι περισσότεροι στοιχηματίζουν ότι είναι ήδη εκτός πλάνων του πρωθυπουργού. Το ίδιον εκτιμάται και για τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη για να πάρει άλλος από τους Οικολόγους Πράσινους τη θέση του στο κυβερνητικό σχήμα.
Αλλά και η Όλγα Γεροβασίλη είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραμείνει κυβερνητική εκπρόσωπος και μάλλον θα αναλάβει παραγωγικό υπουργείο, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει αποσαφηνιστεί η πρόθεση του πρωθυπουργού.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα θέματα των αλλαγών στην κυβέρνηση συζητήθηκαν το βράδυ της Τρίτης σε σύσκεψη του κ. Τσίπρα με στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου.

 eleftherostypos.gr