Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Νέος πρόεδρος της UEFA ο Σλοβένος Αλεξάντερ Τσέφεριν στο συνέδριο της Αθήνας.


Ο Σλοβένος, Αλεξάντερ Τσέφεριν, είναι ο νέος πρόεδρος της UEFA, όπως προέκυψε από τις εκλογές της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας, που διεξήχθησαν σήμερα στην Αθήνα.
Ο 48χρονος νέος, πλέον, πρόεδρος έλαβε 42 ψήφους, έναντι μόλις 13 που έλαβε ο έτερος υποψήφιος, ο 68χρονος Ολλανδός, Μίκαελ φαν Πράαγκ, από τις 55 ομοσπονδίες που ψήφισαν στη διαδικασία. Ο Τσέφεριν παίρνει έτσι τη θέση του Μισέλ Πλατινί, ο οποίος παύθηκε από την προεδρία τον περασμένο Μάιο, λόγω της εμπλοκής του σε σκάνδαλο της FIFA.

Ο Τσέφεριν, ο οποίος υποσχέθηκε διαφάνεια και αλλαγές στο champions league, δημιουργία κλειστής Σούπερ Λίγκας με μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους κάτι που θα "χτυπήσει" σοβαρά το Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ ο ίδιος έχει τονίσει ότι θέλει να πατάξει τη διαφθορά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, τόνισε στις πρώτες δηλώσεις του: «Σας ευχαριστώ για τη τεράστια υποστήριξη. Είναι τιμή και ευθύνη την ίδια στιγμή. Σημαίνει πολλά για μένα. Η οικογένειά μου και η Σλοβενία είναι περήφανη γι αυτό. Ελπίζω πως μια μέρα θα είστε περήφανοι και εσείς για μένα».
Ο 48χρονος νέος πρόεδρος είναι δικηγόρος στο επάγγελμα, από τους πλέον διάσημους στην πατρίδα του, έχοντας ακολουθήσει την ανάλογη πορεία του πατέρα του. Παίκτης ποδοσφαιρικής ομάδας δικηγόρων στη Λιουμπλιάνα, βρέθηκε για έξι μήνες στο διοικητικό συμβούλιο της Ολίμπια Λιουμπλιάνας, της οποίας ήταν επί χρόνια νομικός σύμβουλος. Μεταπήδησε γρήγορα στην ομοσπονδία της χώρας του και εξελέγη πρόεδρος.
Το 2012 αποφάσισε να πάρει από τη λίγκα την ευθύνη της διεξαγωγής του πρωταθλήματος, προσέλκυσε νέες χορηγίες, μεταξύ των οποίων και για την ονομασία του πρωταθλήματος της πρώτης κατηγορίας, βελτίωσε τις τηλεοπτικές συμφωνίες, τα βρήκε με τους διεθνείς ποδοσφαιριστές για τα πριμ τους και δημιούργησε καλό κλίμα στην εθνική και στα πρωταθλήματα. Με όλα αυτά κατάφερε να επανεκλεγεί στην προεδρία της ομοσπονδίας, να αποκτήσει φήμη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και από σήμερα να κάθεται στην προεδρική καρέκλα της UEFA.
Ο Αλεξάντερ Σέφεριν έγινε σήμερα ο έβδομος πρόεδρος στην Ιστορία της UEFA. Ο 48χρονος Σλοβένος δικηγόρος πήρε τη «σκυτάλη» από τον Μισέλ Πλατινί, ο οποίος παύθηκε τον περασμένο Μάιο, λόγω της εμπλοκής του σε σκάνδαλο της FIFA. Πριν από τον Πλατινί πρόεδρος ήταν ο Σουηδός, Λέναρντ Γιόχανσον, ο οποίος κάθησε για τέσσερις συνεχείς θητείες στον προεδρικό θώκο. Πρώτος πρόεδρος της UEFA, που ιδρύθηκε το 1954, ήταν ο Δανός Εμπε Σβαρτς, ενώ οι παράγοντες που διετέλεσαν πρόεδροι μέχρι σήμερα είναι οι εξής:  1954-1962: Εμπε Σβαρτς (Δανία) 1962-1972: Γκουσταβ Βίντερκερ (Ελβετία) 1973-1983: Αρτέμιο Φράνκι (Ιταλία) 1984-1990: Ζακ Ζορζ (Γαλλία) 1990-2006: Λέναρντ Γιόχανσον (Σουηδία) 2007-2016: Μισέλ Πλατινί (Γαλλία) 2016- : Αλεξάντερ Σέφεριν (Σλοβενία) 
Να σημεωθεί ότι η Ιταλίδα Εβελίνα Κριστιλίν,60 ετών, μοναδική υποψήφια, εξελέγη εκπρόσωπος της UEFA στο συμβούλιο της FIFA.