Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΑ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ: Το κλειδί είναι το τρίπτυχο κατανόηση-ανεκτικότητα-σεβασμός

http://left.gr/sites/left.gr/files/styles/large/public/assets_large_t_420_53545749_type11885.jpg?itok=8N9HxogwH βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε σήμερα σε ημερίδα που οργάνωσε η κοινοβουλευτική ομάδα του CDU-CSU του γερμανικού κοινοβουλίου με θέμα: «Προστασία και προώθηση των θρησκευτικών ελευθεριών και της ελευθερίας των πεποιθήσεων».

            «Ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή δεν αντιμετωπίζονται με την ευρωπαϊκή ήπια πολιτική. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η ήπια πολιτική έχει πλέον εξαντλήσει τις δυνατότητές της. Πρέπει να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: για παράδειγμα δεν μπορούμε να στηρίζουμε χώρες που ζητούν να ανεγερθούν τεμένη στην Ευρώπη ενώ εκείνες δεν επιτρέπουν εκκλησίες στην επικράτεια τους» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε:  «χρειάζεται να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο περιφερειακής συνεργασίας, που να συμμετέχουν τοπικοί σύμβουλοι και αυτοδιοικητικοί που γνωρίζουν τα προβλήματα από πρώτο χέρι. Μόνον έτσι θα πετύχουμε το μεγάλο στόχο της ειρήνευσης και της ειρηνικής συνύπαρξης. Ξέρετε στην Ελλάδα υποδεχθήκαμε πριν από χρόνια 1.000.000 Αλβανούς, δηλαδή ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα. Και τους ενσωματώσαμε. Η ενσωμάτωση και η ανεκτικότητα είναι τα μεγάλα ζητούμενα σήμερα».
             Αναφερόμενη στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Ευρώπη η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι: «η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει συγκεκριμένη πολιτική στη Μ. Ανατολή. Πρέπει να αποκτήσει ενιαία φωνή και στάση. Η ΕΕ ως ο μεγαλύτερος οικονομικός παίκτης παγκοσμίως, εμπνέει ελπίδα. Από μας περιμένει ο κόσμος να αντιδράσουμε. Κι εμείς ακόμα αδυνατούμε να ανταποκριθούμε, παρόλο που οι καταστροφές συμβαίνουν στην εξώπορτα μας.  Στη Μ. Ανατολή η κατάσταση είχε ήδη γίνει ανεξέλεγκτη και στην Ευρώπη το πήραμε χαμπάρι μόνον όταν άρχισαν να καταφθάνουν τα καράβια με τους πρόσφυγες» και υπογράμμισε ότι «στην Ελλάδα υποφέραμε από 400 χρόνια οθωμανικής κατοχής. Παρόλα αυτά, είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου δεν κυκλοφόρησαν στον Τύπο οι δανέζικες καρικατούρες του Μωάμεθ. Το κλειδί είναι το τρίπτυχο κατανόηση-ανεκτικότητα-
σεβασμός».