Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Δειτε live την συνεντευξη Τυπου του Κυριακου Μητσοτακη στη ΔΕΘ: Η κυβέρνηση δεν εχει βούληση να συγκρουστεί με τους μπαχαλακηδες

kyriakos-sunenteuksi-typou-1000 
Με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ξεκίνησε στις 13:00 στο «Ι. Βελλίδης» ολοκληρώνεται η τριήμερη επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη για την 81η ΔΕΘ.
Ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίσθηκε ότι εν πάει στις συνομιλίες με τους Θεσμούς ως επαίτης αλλά έχει τους τρόπους να τους πείσει για παράδειγμα να μειώσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα.
ΔΕΙΤΕ LIVE


Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση την χαρακτήρισε επικύνδινη λέγοντας πως μόνο ένας τρόπος υπάρχει να πέσει αυτή η κυβέρνηση και αυτός είναι οι εκλογές για τις οποίες όπως είπε το κόστος είναι πολύ μικρότερο από το κόστος της παραμονής της κυβέρνησης στην εξουσία.
Στο σημείο αυτό επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα για την καθυστέρηση όπως είπε στην αξιολόγηση λέγοντας ότι συνέπεια αυτής της καθυστέρησης είναι ο δημοσιονομικός κόφτης. «προειδοποιώ τον κ. Τσίπρα, δεν έχει την πολυτέλεια να ξαναμπεί η χώρα στην περιπέτεια της αέναης διαπραγμάτευσης. Οφείλει μια ώρα αργότερα να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση την οποία ο ίδιος συμφώνησε».

Για το αίτημά του για εκλογές ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι δεν βιάζεται ο ίδιος αλλά οι κοινωνία τονίζοντας ότι θα ζητήσει μια ισχυρή εντολή από το εκλογικό σώμα. Για το ενδεχόμενο συνεργασιών είπε ότι και αυτοδύναμη να είναι η ΝΔ θα επιδιώξει την επίτευξη ευρύτερων συνεργασιών.


Εκλογές το συντομότερο δυνατόν
Κληθείς να σχολιάσει τη φράση του «να πάρει ο κόσμος τη δημοκρατία στα χέρια του» ο κ. Μητσοτακης διευκρίνισε οτι «ένας τρόπος είναι να πάρει ο κόσμος τη δημοκρατία στα χέρια του και αυτός είναι οι εκλογές. Όσο πιο σύντομα γίνουν εκλογές τόσο καλύτερα για τον τόπο. Το κόστος είναι πολύ μικρό μπροστά στην τεράστια ζημιά που κάνει η παραμονή του κ. Τσίπρα στην εξουσία». Επανερχόμενος στο θέμα είπε ότι δεν είναι ο ίδιος που βιάζεται αλλά η ίδια η κοινωνία. «Εγώ θα ζητήσω ισχυρή εντολή για μεταρρυθμίσεις. Θα επιδιώξουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και αυτοδύναμη να είναι η ΝΔ θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συνεργασία για όσο το δυνατόν πιο ευρεία κοινοβουλευτική ψηφοφορία στην επόμενη Βουλή» εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Προειδοποίησε ότι όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης τόσο θα έρχεται πιο κοντά ο κίνδυνος ενεργοποίησε ο κόφτης. «Η χώρα δεν έχει την πολυτελεια να μπει στην περιπέτεια της αέναης διαπραγμάτευσης για να φτάσουμε σε μερικούς μήνες με την πλάτη στον τοίχο. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να εφαρμόσει όσα υπέγραψε. Η αγορά δεν μπορεί να περιμένει τους πειραματισμούς του κ. Τσιπρα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Αλήθεια δεν έγινε έλεγχος πόθεν έσχες για τα κανάλια;
Σε ερώτηση για τις τηλεοπτικές άδειες υπενθύμισε ότι η ΝΔ έχει θέσει θέμα αντισυνταγματικότητας για το νόμο Παππά βάσει του οποίου έγινε η δημοπρασία. «Προσέξτε εγώ δεν πρόκειται να πω όπως ο Τσίπρας ότι αυτά δεν γίνονται να ακυρωθεί ο νόμος στο ΣτΕ αλλα την άποψή μας θα την εκφράζουμε. Εγείρονται πολλά θέματα για το πόθεν έσχες των καναλαρχών» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Σχολιάζοντας την αποστροφη Τσίπρα για τις άδειες απο την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε: Αλήθεια; Δεν έγινε έλεγχος πόθεν έσχες; Ο διαγωνισμός αυτός είναι έωλος.
«Θα καταργήσουμε το νόμο Παππά, θα επιστρέψουμε τον έλεγχο στο ΕΣΡ. Επί των δικών μας ημερών δεν θα υπάρξει αριθμητικός περιορισμός στον αριθμό των καναλιών που θα εκπέμπουν στη χώρα. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ολιγοπώλιο που έχει μέσα του το σπέρμα της διαπλοκής» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Για το έλλειμμα του 2009
Η υπόθεση Γεωργίου είναι στη δικαιοσύνη, δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο για αυτήν την υπόθεση.
Έχουμε μιλήσει για τις ευθύνες όλες των παρατάξεων για την έλευση της κρίσης. Το 2009 ο Κ. Καραμανλής ζήτησε εθνική συνεννόηση για δύσκολα μέτρα συγκράτησης του ελλείμματος, όμως δυστυχώς η παρότρυνσή του έπεσε στο κενό και ο Γ. Παπανδρέου εξελέγη με τη φράση «λεφτά υπάρχουν» και στη συνέχεια βρεθήκαμε στο πρώτο πρόγραμμα – Δεν θέλω Ελλάδα απέραντο δικαστήριο για το χθες, αλλά ένα απέραντο εργοτάξιο για το αύριο – Να κοιτάξουμε μπροστά ενωμένοι, χωρίς διχαστικό λόγο.
Για ομιλία Τσίπρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
Καταλαβαίνω ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να είναι ενοχλημένος από όσα είπα χθες. Το σχέδιο που παρουσίασα έχει ξεκάθαρα φιλελεύθερο πρόσημο. Σίγουρα διαφωνούμε ως προς τον ιδεολογικό μας προσανατολισμό. Δεν θα μπω στο άγονο παιχνίδι να δηλητηριάσω το κλίμα της πολιτικής ζωής και αντιπαράθεσης. Καλώ τους πολίτες να συγκρίνουν. Δεν είναι υγιές σε μια δημοκρατία ο πρωθυπουργός να αφήνει υπονοούμενα για σύλληψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι επενδυτές δεν έρχονται στην Ελλάδα γιατί τους τρομάζει ο Τσίπρας
Εγώ δεν δίνω υποσχέσεις, θέτω στόχους, στην προκειμένη στόχο για επενδύσεις 100 δισ. ευρώ. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να υπάρχει αξιόπιστη κυβέρνηση, λογικοί φορολογικοί συντελεστές, κράτος που διευκολύνει τον επιχειρηματία και δεν τον αντιμετωπίζει ως αντίπαλο. Αν υφίστανται αυτές οι προϋποθέσεις, υπάρχουν κλάδοι με συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να προσελκύσουν τέτοιου είδους επενδύσεις – Οι επενδυτές τώρα δεν έρχονται γιατί τους τρομάζει ο κ. Τσίπρας.

Νέα πρόσωπα στην ΝΔ για ουσιαστική ανανέωση 
Νέα πρόσωπα στη Νέα Δημοκρατία, με ουσιαστική ανανέωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και όχι απαραιτήτως με στελέχη εκ μεταγραφής από άλλους χώρους. Καμία έκπτωση στην αξιοκρατία. Στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα υπάρχουν και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά. Δεν θα υπάρχουν βιλαέτια, φέουδα και διαφορετικές γραμμές στην επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Για το άβατο των Εξαρχείων 
Η αγενής νόμος και τάξη δεν είναι δεξιά ατζέντα. Ένα μικρό μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας δεν ενδιαφέρεται αν έχει ασφάλεια και το εφαρμόσει αυτό μια δεξιά η αριστερή κυβέρνηση. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας και ανάκαμψης οικονομικής. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δώσει δείγματα και η κατάσταση ήτανε πολύ καλύτερη που την σημερινή .Τίθεται ζήτημα πολιτικής βούλησης Η κυβέρνηση δεν εχει καμμια διάθεση να συγκρουστεί με τους μπαχαλακηδες. Η πολιτική βούληση υπάρχει, ο νόμος και η τάξη θα αποκατασταθούν το ζητά η ελληνική κοινωνία
Για Attica Bank
Βεβαίως και πρέπει να υπάρχουν και μη συστημικές τράπεζες, επιθυμώ τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό τοπίο, όπως και στο τηλεοπτικό. Ωστόσο, η Τράπεζα Αττικής πιστεύουμε ότι βρίσκεται στο επίκεντρο συναλλαγών που πρέπει να ελεγχθούν. Ερωτηματικά για δάνεια με μη τραπεζικά κριτήρια δεν πρέπει να υπάρχουν. Περιβάλλω με εμπιστοσύνη τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και, εάν υπάρχει απόστημα στην περίπτωση της Τράπεζας Αττικής, να σπάσει και να σπάσει το συντομότερο δυνατόν.
Για περικοπές δαπανών – Δημόσιο
Δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο. Ο καλός, ο εργατικός δημόσιος υπάλληλος όχι απλώς δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, αντίθετα έχει κάθε λόγο να τις υποστηρίξει. Αγωνίστηκα να επιβάλλω την έννοια της αξιολόγησης, που πρωτίστως είναι εργαλείο επιβράβευσης των καλών δημόσιων υπαλλήλων – Χρειάζεται όμως μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του προσωπικού, και αναφέρομαι στην ανάγκη κινητικότητας.
Για τον ΕΝΦΙΑ
Τίποτα εξ όσων είπα δεν είναι στον αέρα, γιατί το σχέδιο είναι κοστολογημένο και εφαρμόζεται ανεξαρτήτως του στόχου για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων. Πήγα μέχρι εκεί που νιώθω άνετα ότι μπορώ να υποστηρίξω τα όσα διακηρύσσω. Δέχτηκα εισηγήσεις να διακηρύξω ακόμη πιο τολμηρή μείωση του ΕΝΦΙΑ και δεν το δέχθηκα, γιατί δεν μπορώ να το υποστηρίξω. Υπάρχει τεράστιο κενό αξιοπιστίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, ο κ. Τσίπρας δεν έχει αξιοπιστία να διαπραγματευθεί μια μείωση του πλεονάσματος. Δεν τον εμπιστεύονται, όπως δεν τον εμπιστεύονται και οι Έλληνες πολίτες.
Για την ελάφρυνση χρέους
Στο θέμα της παρέμβασης στο χρέος, η στάση των Ευρωπαίων δεν ήταν ορθή. Υπάρχει η δέσμευση του Νοεμβρίου του 2012, που πρέπει να υλοποιηθεί. Ωστόσο, το ζήτημα συναρτάται με τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της οικονομίας. Πρέπει να προχωρήσουμε σε μια λύση για το χρέος η οποία να είναι αποδεκτή από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
  Για «επενδυτικό σοκ» – «αφελληνισμό τραπεζών»
mitsotakis-sunenteuksi-dethΥπάρχει τεράστιο χρηματοδοτικό κενό στην ελληνική οικονομία. Χρειάζονται κεφάλαια, μπορούν να τα προσφέρουν οι τράπεζες υπό προϋποθέσεις (διαχείριση κόκκινων δανείων, επιστροφή καταθέσεων) – Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, θα ελεγχθούν από εξεταστική επιτροπή οι παρεμβάσεις Τσίπρα και Βαρουφάκη στο τραπεζικό σύστημα – Εμένα με ενδιαφέρει να υπάρχουν τράπεζες με διοικήσεις τεχνοκρατικές, μακριά από πολιτικές παρεμβάσεις.



 Για φορολογία και ενδεχόμενη ενεργοποίηση «κόφτη»
Ο «κόφτης» με τον τρόπο του έχει ήδη ενεργοποιηθεί, αφού οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος επιτυγχάνεται γιατί η κυβέρνηση δεν πληρώνει κανέναν, παρά μόνος μισθούς και συντάξεις – Εμείς μιλήσαμε για την ανάγκη μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης – Ο «κόφτης» έχει ενεργοποιηθεί και στις συντάξεις.
Για τα εσωκομματικά της ΝΔ 
Δεν πρόκειται να προβώ δημόσια σε δήλωση αξιολόγησης στελεχών της Ν.Δ.. Η αξιολόγηση συνυπολογίζει τη συνολική παρουσία των στελεχών του κόμματος. Εμπιστεύομαι απόλυτα την κοινοβουλευτική μου ομάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γίνουμε καλύτερα. Επαναλαμβάνω ότι θα υπάρξει σημαντική ανανέωση των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας.
Τηλεοπτικέ άδειες- υπερθεματιστές
Όσα ακούμε γύρω από το ζήτημα των υπερθεματιστών των τηλεοπτικών αδειών θα ήταν αστεία, αν δεν ήταν τραγικά. Περάσαμε από τον σανό στα βοσκοτόπια. Είναι ζήτημα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να καλέσει τους υπερθεματιστές και να ελέγξει το πόθεν έσχες τους. Δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία νέων «τριγώνων διαπλοκής» και στην εποχή Κοσκωτά – Τράπεζας Κρήτης. Για επιχειρηματική ελίτ και διαπλοκή
Έχω μιλήσει με θάρρος για τις ευθύνες όλων για την κατάσταση στη χώρα και δεν εξαίρεσα ούτε την επιχειρηματική ελίτ. Η πραγματικότητα είναι ότι ένα μέρος της επιχειρηματικής τάξης βολεύτηκε με το μοντέλο του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, ήρθε πολύ κοντά στην εξουσία. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αλλάξουμε. Η δική μας δουλειά είναι να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον επιχειρηματικής δράσης, καθώς επίσης και να προστατεύουμε τις ανεξάρτητες αρχές, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού – Η δουλειά των επιχειρηματιών δεν είναι να συναναστρέφονται κοινωνικά με τους πολιτικούς.
Για το προσφυγικό
Δεν επιτρέπω φωνές ρατσισμού και ξενοφοβίας στη Νέα Δημοκρατία. Πριν από ακριβώς έξι μήνες, είχα την εντύπωση ότι είχαμε συμφωνήσει σε μια εθνική γραμμή διαχωρισμού προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, με κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για τους δεύτερους. Επίσης είχαμε συμφωνήσει σε μια κατανομή των προσφύγων αναλογικά σε όλη την επικράτεια της χώρας. Τίποτε από αυτά δεν έχει γίνει. Είχαμε τις καταγγελίες του Οδ. Βουδούρη ότι η συντήρηση ενός πρόσφυγα κοστίζει στην Ελλάδα περισσότερο από ό,τι στη Νορβηγία. Σε αυτές τις καταγγελίες η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει.
Για δεύτερη αξιολόγηση – εργασιακά
Θεωρώ απαραίτητη μια γενναία αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Δεν θεωρώ απαραίτητη ούτε χρήσιμη τη συζήτηση για τις ομαδικές απολύσεις. Δεν θα προσέφερε τίποτα στην ελληνική οικονομία. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται καμιά περαιτέρω αλλαγή στο υφιστάμενο επίπεδο των ομαδικών απολύσεων.

mpakogiania-georgiadis-deth-mitsotakis

Για το ασφαλιστικό
Είμαστε πια σε ένα αδιέξοδο. Είχαμε επισημάνει ότι η αύξηση των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες είναι άδικη, επί της ουσίας επρόκειτο για επιπρόσθετη φορολογία και είναι αναποτελεσματική. Αυτή η πολιτική δεν αποδίδει και δεν θα λύσει το πρόβλημα των ταμείων. Όλο το ζήτημα αφορά την αναλογία ασφαλισμένων και συνταξιούχων, τελικά την αποκλιμάκωση της ανεργίας.
Για έφοδο στο γραφείο της συζύγου Γ. Στουρνάρα
Εμείς κάναμε απλώς μια σκληρή αναφορά για διαρροές που έγιναν από την κυβέρνηση και συνέδεσαν τη δικαστική διερεύνηση για την επιλογή του Γ. Στουρνάρα να μην εγκρίνει τις προτάσεις της κυβέρηησης για τη Τράπεζα Αττικής, πολύ σωστά κατά τη γνώμη μας – Οποιαδήποτε άμεση ή εμμεση παρέμβαση στο έργο του κεντρικου τραπεζίτη είναι απαράδεκτη και κατακριτέα και θα στηλιτεύεται από τη Ν.Δ.
Για τους συνταξιούχους
Δεν μπορώ να δεσμευθώ ότι θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι. Έχουμε προβλήματα στο ασφαλιστικό μας σύστημα και υπάρχει μία ακόμη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που πρέπει να γίνει, η οποία θα αφορά τη νέα γενιά και θα ενθαρρύνει την εργασία. Στην πορεία, θα δώσουμε περισσότερα στοιχεία σε σχέση με το πρόγραμμά μας στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Για την πρωθυπουργία
Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και τις δικές μου και της Ν.Δ. να βγάλουμε τη χώρα από το φαύλο κύκλο μετριότητας, ηττοπάθειας – Όχι, δεν θέλω να γίνω άλλος ένας Πρωθυπουργός σε μία αλυσίδα μνημονιακών πρωθυπουργών που θα δεν μπορέσει να δώσει μια οριστική λύση στο πρόβλημα της χώρας – Μέσα μου έχω απομυθοποιήσει τη γλύκα της εξουσίας. Η εξουσία είναι ένα εργαλείο για να παράγουμε πολιτική και να κάνουμε τις ζωές των πολιτών καλύτερες.
Για το ζήτημα των αγροτών
Ο συμψηφισμός επιδοτήσεων και χρεών των αγροτών δεν αίρει το ακατάσχετο των επιδοτήσεων, αφού αφορά μόνον τον τελευταίο χρόνο. Δεν μπορώ να δεσμευθώ για τίποτε περισσότερο από όσα είπα χθες. Πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική της επιδοτούμενης καλλιέργειας και να πάμε σε λογική ανταγωνιστικών καλλιεργιών. Η αλλαγή πρέπει να αφορά και τους ίδιους τους αγρότες, που πρέπει να κινηθούν όχι προς το παλιό μοντέλο των συνεταιρισμών, αλλά των ενώσεων παραγωγών. Συναντώ αγρότες που επενδύνουν στην ποιότητα των ίδιων τους των προϊόντων. Υπάρχει ζήτημα παραγωγικότητας στον αγροτικό τομέα. Το Ισραήλ έχει κάνει θαύματα στον αγροτικό τομέα, μέσα στην έρημο.
Για διαπραγματευτική τακτική Ν.Δ.
Κινούμαστε μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Όμως η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα υλοποιήσει όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του προγράμματος και θα προσθέσει και άλλες. Η εμπιστοσύνη κερδίζεται βήμα βήμα και θα είναι μια επίπονη δουλεια γιατί έχει γίνει μεγάλη ζημιά από τον κ. Τσίπρα – Θα την κερδίσουμε τη μάχη αυτή γιατί είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, γιατί πιστεύουμε ότι είναι οι σωστές για τη χώρα – Όταν υπάρχει οδικός χάρτης και μια αποφασισμένη ομάδα, μπορούμε να πετύχουμε.
Για περιφερειακά ΜΜΕ
Πιστεύω στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, με την προϋπόθεση ότι είναι επιχειρηματικά βιώσιμα. Έχουν το πλεονέκτημα να είναι κοντά στην τοπική κοινωνία, πράγμα που αντικειμενικά τα εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ δεν μπορούν να κάνουν. Όπως υπήρχε και ενδεχομένως να υπάρχει ακόμη διαπλοκή στα μέσα εθνικής εμβέλειας, ενδεχομένως να υπάρχει μικρότερης κλίμακας διαπλοκή στα περιφερειακά μέσα.
Για συνταγματική αναθεώρηση
Έχω υπογραμμίσει την ανάγκη για γενναία συνταγματική αναθεώρηση, επιδίωξα και μια ελάχιστη συναίνεση με τον κ. Τσίπρα, όμως απορρίφθηκε – Ο Πρωθυπουργός θέλησε να μετατρέψει τη διαδικασία αυτή σε μια επικοινωνιακή φιέστα – Η διαδικασία της Αναθεώρησης αφορά την ίδια τη Βουλή και μόνο αυτή έχει τη δυνατότητα να εκκινήσει αυτή τη διαδικασία, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής.
Για εκλογικό νόμο
Έχουμε δεσμευθεί ότι αμέσως μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ. θα καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου, αναζητώντας τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις. Θα μπούμε στη διαβούλευση με τα κόμματα που θα βρίσκονται στην επόμενη Βουλή και θα αναζητήσουμε, γιατί όχι, ακόμη και πλειοψηφία 200 βουλευτών. Σε κάθε περίπτωση, το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτώ μετά από μία εκλογική νίκη είναι ο χρόνος των μεθεπόμενων εκλογών.
Για επανέλεγχο μετατροπών συμβάσεων και πλαστά πτυχία δημοσίων υπαλλήλων
Όσο ήμουν υπουργός Διοικητικής Μεταρρυθμισης είχα αφιερώσει πολύ χρόνο για τέτοιες παρανομίες – Εγώ τον ξεκίνησα τον έλεγχο αυτό και βρήκα απέναντι μια οργανωμένη συμμαχία από αρκετούς δημάρχους, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ, από τον τωρινό υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο – Η κυβέρνηση στήνει ένα νέο πελατειακό κράτος, κλείνει το μάτι σε μια νέα γενιά συμβασιούχων.
Για Παιδεία – μνημόνιο
Η μεταρρύθμιση στην παιδεία είναι η πιο σημαντική μεσομακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση που πρέπει να κάνουμε. Η κυβέρνηση την οδηγεί στον κατήφορο – Αδιανόητη η υπονόμευση της ιδιωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – Χρειαζόμαστε καλύτερα σχολεία και πανεπιστήμια από αυτά που έχουμε – Θέλουμε μια παιδεία επίκεντρο και φυτώριο αριστείας, να μην ισοπεδώνει τα πράγματα προς τα κάτω.
  Για τις εργασιακές συμβάσεις

Είμαι υπέρμαχος των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν επιδείξει ωριμότητα και έχουν αποδείξει ότι μπορούν να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι και να συζητούν αυτά τα ζητήματα. Δε θέλω να θυμίσω ποιος υποσχόταν κατώτατο μισθό 751 ευρώ. Δεν θεωρώ ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να ορίζεται νομοθετικά, αλλά με ελεύθερες διαπραγματεύσεις. Ο κατώτατος μισθός αποτυπώνει και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ευελπιστώ ότι με την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τον φαύλο κύκλο θα μπορέσουμε να κινηθούμε ανοδικά όσον αφορά στο επίπεδό του.