Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Συντάξεις: Σοκ έπαθαν οι συνταξιούχοι μπροστά στα ΑΤΜ

Συντάξεις: Σοκ έπαθαν οι συνταξιούχοι μπροστά στα  ΑΤΜ - Γιατί κόπηκαν!
Τρία “ψαλίδια” στις συντάξεις προκάλεσαν χθες και σήμερα απορία, και οργή σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Οσοι πήγαν στα ATM είδαν ψαλιδισμένες τις συντάξεις από μερικά ευρώ ως και λίγες εκατοντάδες ευρώ. 
Το πρώτο “ψαλίδι” αφορά στις επικουρικές συντάξεις, που είναι και το μεγαλύτερο ποσό. 

Αυτό οφείλεται στην αλλαγή του χρόνου της καταβολής της επικουρικής σύνταξης. Στο εξής θα μπαίνει στους λογαριασμούς των συνταξιούχων τη δεύτερη εργάσιμη ημέρα του μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η τωρινή κατάθεση θα γίνει τη Δευτέρα 4 Ιουλίου. Τότε, περίπου 250.000 συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους ψαλιδισμένες. Πρόκειται για εκείνους που μαζί με την κύρια σύνταξη είχαν άθροισμα μηνιαίο πάνω από 1.300 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία αξιολόγηση αποφασίστηκε να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις όσων συνταξιούχων εισέπρατταν συνολικά πάνω από 1.300 ευρώ. 
 Το δεύτερο ψαλίδι προέρχεται από την αύξηση της παρακράτησης φόρου. Αυτή επιβλήθηκε γιατί άλλαξε το αφορολόγητο ποσό και μειώθηκε για τους άγαμους, τα ζευγάρια χωρίς παιδιά, καθώς τα ζευγάρια με ένα παιδί. Η παρακράτηση αυξάνεται περισσότερο για τους άγαμους και ακολούθως για τα ζευγάρια, ενώ είναι μικρότερη για τις οικογένειες που έχουν ένα παιδί. 
 Το τρίτο "ψαλίδι" αφορά σε 110.00 περίπου συνταξιούχους που χάνουν το ΕΚΑΣ. Οι ίδιοι θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά που πήραν για το μήνα Ιούνιο σε δόσεις.