Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Συνάντηση του Γιώργου Ψυχογιού με την Επιτετραμμένη της Πρεσβείας Λιβάνου


Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα έλαβε χώρα την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 η συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας (ΚΟΦ) Ελλάδας-Λιβάνου, της οποίας Πρόεδρος είναι ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιώργος Ψυχογιός, με την Επιτετραμμένη της Πρεσβείας Λιβάνου, κα Mirna Khawly.
Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της ΚΟΦ, κ. Ψυχογιός, αναφέρθηκε στη σχέση των δύο χωρών, που ξεκινά από τους αρχαίους χρόνους και αναπτύσσεται έως σήμερα, γύρω από την κοινή συνισταμένη που αποτελεί η Μεσόγειος. Ο Λίβανος βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, καθώς υποστηρίζει τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε. για την ονομασία της πΓΔΜ και την Κύπρο.

Η Ελλάδα είναι στο πλευρό του Λιβάνου, καθώς υποστηρίζει την ενδυνάμωση των σχέσεων του Λιβάνου με την Ε.Ε., αλλά και την ενίσχυση της χώρας από πλευράς Ε.Ε. στο προσφυγικό ζήτημα. Ακόμα η χώρα μας μετέχει στην ειρηνευτική δύναμη UNIFIL του Ο.Η.Ε. από το 2006 και υποστηρίζει το έργο του Διεθνούς Ειδικού Δικαστηρίου στην υπόθεση της δολοφονίας του πρώην Πρωθυπουργού R. Hariri.

Ο βουλευτής μίλησε επίσης για την ελληνική ομογένεια του Λιβάνου που αριθμεί 4000 μέλη, αλλά και για τα περίπου 2000 άτομα λιβανικής καταγωγής, που απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση. Αναφέρθηκε ακόμα στην αδυναμία διενέργειας βουλευτικών εκλογών στο Λίβανο, αλλά και στο τρομοκρατικό πλήγμα που δέχτηκε η χώρα τον περασμένο Νοέμβριο.
 Σχετικά με την παρούσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή, επεσήμανε ως παράγοντες επιστροφής στη σταθερότητα, την κατάπαυση πυρός και την εξομάλυνση των σχέσεων στη Συρία , καθώς και τη λύση του Παλαιστινιακού. Η προσφυγική κρίση στη Συρία δημιούργησε το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ελλάδα δέχτηκε πάνω από 1 εκατομμύριο προσφύγων με 50.000 εξ αυτών να φιλοξενούνται τώρα στην χώρα. Ο Λίβανος επίσης δέχτηκε μια τεράστια εισροή προσφύγων, καθώς σε μια χώρα 4 εκατομμυρίων κατοίκων εισήλθαν 1,7 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες, ποσοστό που αποτελεί το υψηλότερο διεθνώς.
 Ο κ. Ψυχογιός αναφέρθηκε και στις τελευταίες τριμερείς συναντήσεις Συνεργασίας των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Κύπρου-Λιβάνου, αλλά και στην συνδιάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο που έχει προγραμματιστεί με τη συμμετοχή του Λιβάνου, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Ελλάδας και της Κύπρου.
Από την πλευρά της η Επιτετραμμένη, κα Khawly, τόνισε κι αυτή τις εξαιρετικές ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών, και εξέφρασε την επιθυμία ενίσχυσης των διμερών επαφών των δύο ΚΟΦ. Απηύθυνε μάλιστα πρόσκληση επίσκεψης της ελληνικής ΚΟΦ στο Λίβανο. Εν συνεχεία, εστίασε στο πρόβλημα που επί σειρά ετών αντιμετωπίζει ο Λίβανος, καθώς αν και δεν έχει υπογράψει τη συμφωνία της Γενεύης, φιλοξενεί τεράστιο αριθμό Σύρων προσφύγων.
 Ο Λίβανος, σύμφωνα με την κα Khawly, αποτελεί μοναδικό παράδειγμα στη Μέση Ανατολή αρμονικής συμβίωσης 18 εθνοτήτων και επιθυμεί οι χριστιανικοί πληθυσμοί να μην εγκαταλείψουν τη χώρα και ως προς αυτό ζητά τη στήριξη της Ελλάδας, ώστε να συνεχίσει ο Λίβανος να αποτελεί ένα μήνυμα για τον κόσμο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πάπας στην πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα.
Κλείνοντας τη συνομιλία, ο κ. Ψυχογιός αναφέρθηκε στο ψήφισμα 1701 των Ηνωμένων Εθνών και στη στήριξη την οποία παρέσχε η Ελλάδα προς το Λίβανο. Τέλος, προσέβλεψε σύντομα σε νέα συνάντηση στην Πρεσβεία του Λιβάνου αλλά και στην επίσκεψη της ΚΟΦ στο Λίβανο.


Κόρινθος, 21.06.2016
Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας