Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Συνάντηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin - Υπέρ της περαιτέρω σύσφιξης των ελληνορωσικών σχέσεων




Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε αργά χθες το βράδυ, με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin.


Στην αρχή της συνάντησης έγινε ο ακόλουθος διάλογος:

Vladimir Putin: «Κύριε Μητσοτάκη, με μεγάλη χαρά μπορώ να πω ότι και στη Ρωσία και στην Ελλάδα, η ανάπτυξη των διακριτικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, υπερβαίνει την πολιτική.

Κάναμε πολλά για την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων όταν εδώ στην Ελλάδα, βρισκόταν  στην Κυβέρνηση οι εκπρόσωποι  του κόμματός σας.  

Και η σημερινή επίσκεψη ήταν πολύ επιτυχής, πολύ ουσιαστική για το επιχειρηματικό κλίμα. Για πολλά πράγματα συμφωνήσαμε κατά τις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό. Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω, την πολύ ουσιαστική συζήτηση που είχα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Είναι χαρά μου που σας γνωρίζω προσωπικά. Ευελπιστούμε ότι οι εκπρόσωποι του Κόμματός σας στη Βουλή των Ελλήνων, από τη σημερινή ημέρα, θα υποστηρίξουν τις κοινές μας πρωτοβουλίες.
Κυριάκος Μητσοτάκης : «Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ πάρα πολύ που στο πιεσμένο σας πρόγραμμα βρήκατε τον χρόνο να συναντηθείτε μαζί μου.

Χαίρομαι πολύ που σας γνωρίζω και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Χαίρομαι που έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος ενός Κόμματος το οποίο όταν βρέθηκε στην Κυβέρνηση το 2004 – 2009, έκανε πολλά πράγματα για να προωθήσει τις Ελληνορωσικές σχέσεις.

Οι  δεσμοί των χωρών μας είναι πολλοί στενοί. Είναι  δεσμοί που ανάγονται στις παραδόσεις  μας, στη θρησκεία μας και στην κοινή γεωγραφική μας θέση.  Νομίζω, ότι είναι σημαντικό ότι σε αυτήν τη συγκυρία υπάρχει μια συμφωνία διακομματική, ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία μπορούν να ενισχυθούν περισσότερο. Έχω και εγώ ένα προσωπικά έντονο ενδιαφέρον για την περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων.

Η Νέα Δημοκρατία, ως το κατεξοχήν μεγάλο κεντροδεξιό φιλελεύθερο Κόμμα, υπήρξε και παραμένει ανέκαθεν υπέρμαχο των αποκρατικοποιήσεων και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Και χαιρόμαστε - που έστω και  με κάποια καθυστέρηση - η Κυβέρνηση  κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση.

Φυσικά υπάρχει - εξ όσον αντιλαμβανόμαστε - ένα σημαντικό ενδιαφέρον για επενδύσεις από τη Ρωσία στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και δεν θα βγει από τον φαύλο κύκλο από τον οποίο βρίσκεται χωρίς σημαντικές ξένες επενδύσεις. Γι’ αυτό καλωσορίζουμε το ενδιαφέρον το οποίο  δείχνετε και εσείς προσωπικά,  αλλά και η αποστολή σας συνολικά, για την περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών  σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. 

Οι οικονομικές σχέσεις, προφανώς, μπορούν να πάνε πέρα από τη σύσφιξη  απλά των σχέσεων σε επίπεδο τουρισμού – φιλοξενούμε κάθε χρόνο πολλές εκατοντάδες χιλιάδες από τους συμπολίτες σας  οι οποίοι απολαμβάνουν τη φιλοξενία  της χώρας μας - αλλά νομίζω ότι μπορούμε να πάμε πολύ παρά πέρα.

Και βέβαια πιστεύουμε ότι και στα ζητήματα που αφορούν τις γεωπολιτικές εξελίξεις η Ρωσία έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει ειδικά στη βοήθεια που μπορεί να παράσχει και για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. Υπάρχει μια κινητικότητα που μας κάνει συγκρατημένα αισιόδοξους, αλλά φυσικά ακόμα τα δύσκολα είναι μπροστά μας».

           
Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με τον Πρόεδρο Πούτιν είχαμε μια εξαίρετη συνάντηση και μια εξίσου ουσιαστική συζήτηση.

Οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας έχουν ισχυρές ιστορικές ρίζες φιλίας και συνεργασίας.

Έχουν ταυτόχρονα, εξαιρετικά θετικές προοπτικές προς όφελος και των δύο λαών.

Η Ρωσία βλέπει στην Ελλάδα μια ιδιαίτερα σημαντική ευρωπαϊκή χώρα της Ανατολικής Μεσογείου.

Και η Ελλάδα βλέπει στη Ρωσία μια σταθερή φίλη χώρα  με την οποία μπορούμε και πρέπει να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς. Από τον τουρισμό έως τη γεωργία. Από τις διπλωματικές σχέσεις έως τον πολιτισμό. Και βέβαια στο σύνολο των τομέων της Οικονομίας.

Εδώ βεβαίως ιδιαίτερη σημασία έχει η προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Κάτι για το οποίο συζητήσαμε εκτενώς και είχα έτσι την ευκαιρία να διαπιστώσω το ουσιαστικό ενδιαφέρον που υπάρχει από Ρωσικής πλευράς.

Πέραν των διμερών σχέσεων, που κατά κοινή μας διαπίστωση είναι άριστες, με τον κ. Πούτιν, κάναμε και μια επισκόπηση της ανησυχητικά ρευστής κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή μας.

Μιλήσαμε βέβαια και για το Κυπριακό.

Τέλος, από πλευράς μου είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για τις απόψεις και τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Υπογράμμισα τις πολλές δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να επιτύχει, με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, σημαντικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Αυτός είναι άλλωστε και ο μόνος δρόμος που μπορεί να  οδηγήσει οριστικά τη χώρα μας, έξω από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών».