Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Ομιλία του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρη Αυγενάκη

Αγαπητοί Συνάδελφοι, μέλη της Πολιτικής Επιτροπής,

Σας καλωσορίζω στη δεύτερη μας συνεδρίαση. Είναι τιμή να είμαι Γραμματέας αυτής της Πολιτικής Επιτροπής.

Ξεκινάμε μαζί τη νέα σελίδα της Νέας Δημοκρατίας. Ξεκινάμε μαζί την προσπάθεια για να δυναμώσουμε τη φωνή της παράταξής μας και να διαμορφώσουμε το μέλλον που αξίζει η χώρα μας. Ένα μέλλον συνυφασμένο με την ανάπτυξη, τη δημιουργία, την αξιοκρατία, την αριστεία, την κοινωνική συνοχή, τη Δημοκρατία. Αυτές οι αξίες και οι άνθρωποι που τις πρεσβεύουν είναι το οξυγόνο της παράταξής μας.
 


Όλοι μας έχουμε την ευθύνη να φανούμε αντάξιοι των μεγάλων προσδοκιών του κόσμου της παράταξης μας, αλλά κυρίως όλων εκείνων των πολιτών οι οποίοι βλέπουν στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη την ελπίδα για την Πατρίδα μας.

Η Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας πρέπει ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο να έχει ισχυρό ρόλο και λόγο. Φιλοδοξούμε, η Πολιτική Επιτροπή να αποτελέσει ένα όργανο σύνθεσης απόψεων, θέσεων και αντιλήψεων. Να δημιουργεί τις κατευθυντήριες αρχές του κομματικού προγραμματισμού και να υποστηρίζει ουσιαστικά τον Πρόεδρο, την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Κόμμα, τους Συντονιστές, Τομεάρχες, Γραμματείς και όλα τα στελέχη μας στο έργο τους.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα επιδιώξουμε την ουσιαστική αναβάθμιση της Πολιτικής Επιτροπής σε ένα όργανο παραγωγής πολιτικών και όχι σε ένα παραγκωνισμένο κομματικό θεσμό. Η Πολιτική Επιτροπή δεν είναι ένα όργανο νομιμοποίησης προειλημμένων αποφάσεων.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όλες αυτές οι αλλαγές δεν είναι αρκετές από μόνες τους. Είναι όμως η αρχή για να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι κάτι νέο γεννιέται. Ό,τι κάτι διαφορετικό δημιουργείται μέσα στα συντρίμμια της καταστροφικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Δημιουργείται ένα διακριτό, συμπαγές και μαζικό κοινωνικό υπόστρωμα. Αυτό είναι η αρχή του ανοίγματος της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία. Είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της ιδεολογικής μάχης. Μπορούμε και ναι αυτός είναι ο στόχος μας: να κυριαρχήσουμε ιδεολογικά. Να αναδείξουμε τη βλάβη που προκαλεί στη χώρα η αριστερή διακυβέρνηση. Να μπολιάσουμε την κοινωνία με τις αρχές της φιλελεύθερης, δημοκρατικής και ευρωπαϊκής παράταξης μας.

Αγαπητοί φίλοι, Αγαπητοί Συνεργάτες,

Τα ποιοτικά στοιχεία των εκλογικών μας διαδικασιών δείχνουν τη δυναμική ανανέωση της παράταξής μας. Η συμμετοχή στο 10ο Συνέδριο της ΝΔ είχε περίπου 48% νέους συνέδρους. Το 51% των συμμετεχόντων έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σημαντική και η ανανέωση των μελών της Πολιτικής Επιτροπής, όπου το 1/3 των μελών συμμετέχουν για πρώτη φορά, δημιουργώντας μια πολύ καλή αναλογία μεταξύ παλιών (2/3) και νέων στελεχών (1/3).  Το 80% είναι με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και πολύ εξ ημών και με μεταπτυχιακές σπουδές. Σημαντικό, επίσης, στοιχείο είναι ότι το 60% των μελών της Πολιτικής Επιτροπής είμαστε στην παραγωγική ηλικία των 35-55. Παράλληλα, εξαιρετικά σημαντική είναι και η διασπορά σε διάφορους τομείς απασχόλησης, όπως δικαιοσύνη, εμπόριο, αγροτικός τομέας, υποδομές, κλπ και κυρίως από όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Η Πολιτική Επιτροπή είναι ο θεμελιώδης πυλώνας της προοπτικής που ανοίγεται για το Κόμμα μας. Αναλαμβάνουμε μια σοβαρή ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και στη χώρα, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο.

Όπως είχα αναφέρει και κατά τη συνεδρίαση για την εκλογή μου, στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι να αποφασίσουμε για το νέο Κανονισμό Λειτουργίας της Πολιτικής Επιτροπής και για την ενίσχυση του θεσμικού της ρόλου. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει η διαβούλευση και παρακαλώ να έχουμε τις προτάσεις σας.

Ήδη έχετε λάβει στο e-mail σας και πολλοί από εσάς έχετε δηλώσει τους Τομείς Κοινοβουλευτικού Έργου και τις Γραμματείες που ενδιαφέρεστε να ενταχθείτε.  

Έχουμε θέσει πέντε-στόχους προτεραιότητες για το επόμενο τρίμηνο:

Ενεργοποίηση όλων των στελεχών της παράταξης μας, παλαιών και νέων. Δημιουργούμε πνεύμα ομαδικότητας. Ήδη πραγματοποιήθηκαν και προγραμματίζονται για τις επόμενες δύο εβδομάδες διαδοχικές συναντήσεις με παλαιότερα στελέχη του κόμματος (μέλη της απελθούσας Πολιτικής Επιτροπής, μέλη διοικήσεων, πρώην Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς, κλπ) συμβάλλοντας στο καλό κλίμα που υπάρχει, στηρίζοντας την ενότητα της παράταξης και δίνοντας σαφές μήνυμα: η ΝΔ σέβεται την προσφορά του κάθε στελέχους ξεχωριστά και όλοι μαζί ενισχύουμε την παράταξη μας.

Αναπτύσσουμε κοινές δράσεις, συνεργασίες και εκδηλώσειςμεταξύ των τομέων της κοινοβουλευτικής ομάδας, των Βουλευτών, της Πολιτικής Επιτροπής, των Γραμματειών, των τοπικών οργανώσεων.

Δημιουργούμε το Διαδικτυακό Φόρουμ, το οποίο θα είναι έτοιμο εντός του Ιουνίου. Στόχος μας είναι η αξιοποίηση των περίπου τριών χιλιάδων εθελοντών – στελεχών του ιδιωτικού τομέα που ενδιαφέρονται να προσφέρουν στην παράταξη με γνώσεις, εμπειρία και τεχνοκρατική αντίληψη. Έτσι διευρύνουμε και ανανεώνουμε την παράταξη, προσελκύουμε νέα άτομα, αναπτύσσουμε έναν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με την κοινωνία και την αγορά και ενισχύουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Δημιουργούμε την Πολιτική Ακαδημία Στελεχών. Ο στόχος μας είναι να παράσχει υψηλού επιπέδου επιμόρφωση για τα στελέχη μας. Περιλαμβάνει δύο κύκλους προγράμματος και οκτώ θεματικές ενότητες τις οποίες επεξεργάζεται ομάδα Πανεπιστημιακών υψηλού κύρους.

Δίνουμε έμφαση στην κοινωνική αλληλεγγύη και στη στήριξη αυτών των δομών. Το νέο μνημόνιο που ψηφίστηκε την Κυριακή (22 Μαΐου) αποτελεί ντροπή για το Κοινοβούλιο και την Πατρίδα μας. Αυτή η πολιτική στραγγαλίζει την οικονομία και φτωχοποιεί τους πολίτες. Η Κυβέρνηση επενδύει σε έναν ακήρυχτο ταξικό πόλεμο.

Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, η κοινωνική αλληλεγγύη αποτελεί βασική πολιτική στάση της ΝΔ και του ίδιου του Προέδρου μας για την έμπρακτη στήριξη όσων έχουν ανάγκη. Απαιτεί τη συνεργασία της κοινωνίας των πολιτών, των εθελοντικών οργανώσεων, του επιχειρηματικού κόσμου, της Αυτοδιοίκησης και φυσικά των μελών της Πολιτικής Επιτροπής.

Ο στόχος και η βούληση όλων μας είναι κοινοί: να κάνουμε μαζί τη Νέα Δημοκρατία ένα σύγχρονο, ανανεωμένο, προοδευτικό, ευρωπαϊκό κόμμα. Να αφήσουμε πίσω μας τακτικές και προσωπικές στρατηγικές που στάθηκαν τροχοπέδη και επιβράδυναν την προσαρμογή του κόμματός μας στις νέες προκλήσεις και ιστορικές αναγκαιότητες.

Το έργο μας δεν είναι απλό. Περιλαμβάνει τη διαρκή και ουσιαστική συμμετοχή στη χάραξη της πολιτικής μας και στην ενίσχυση του μηνύματος μας.

Αγαπητοί Συνάδελφοι, μέλη της Πολιτικής Επιτροπής,

Σας ευχαριστώ για τη σημερινή σας παρουσία. Ξεκινάμε όλοι μαζί τη νέα σελίδα της Νέας Δημοκρατίας. Η προσπάθεια είναι συλλογική.

Είμαστε οι φορείς της συμφωνίας αλήθειας με τους πολίτες. Και οφείλουμε όλοι μαζί να διευρύνουμε αυτή τη συμφωνία σε όσο το δυνατό μεγαλύτερα μέρη της κοινωνίας.

Εργαζόμαστε σκληρά, εργαζόμαστε ομαδικά και μεθοδικά, εργαζόμαστε για το καλό της χώρας!

Σας ευχαριστώ θερμά.

Καλή δύναμη και καλή συνεργασία.