Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Ανοιχτή επιστολή Να καταψηφίσουν το Ασφαλιστικό ζητά από τους βουλευτές-δημοσιογράφους η ΕΣΗΕΑ

Να καταψηφίσουν το Ασφαλιστικό ζητά από τους βουλευτές-δημοσιογράφους η ΕΣΗΕΑ
Ανοιχτή Επιστολή του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ προς τους βουλευτές-δημοσιογράφους όλων των πολιτικών κομμάτων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:



Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Το Σχέδιο Νόμου για το ασφαλιστικό, που έχει, ήδη, κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί την Κυριακή, επιφέρει τελειωτικό χτύπημα στη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση της χώρας.

Ήδη, έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κατά κοινή ομολογία δημιουργεί ένα θνησιγενή ενιαίο φορέα.

Καταργεί, όμως, με διαδικασίες fast track το δημοσιογραφικό επάγγελμα, την ελεύθερη ενημέρωση και βάζει λουκέτο στα δημοσιογραφικά Ταμεία και τις Ενώσεις Συντακτών.

Είναι τόσο προφανής η επιδίωξη της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας, ώστε με το άρθρο 38, παρ. 9, το οποίο προσετέθη σκοπίμως την τελευταία στιγμή στο κείμενο του νομοσχεδίου, καταργείται με ρητή διάταξη όλη η Νομοθεσία από το 1941 μέχρι σήμερα, που αφορά το αγγελιόσημο.

Πρόκειται για τον κοινωνικό πόρο, εγγύηση της ελευθερίας της έκφρασης, που υποκαθιστά χρόνια τώρα την οιονεί εργοδοτική εισφορά όπως και τη συμμετοχή του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση, αλλά και τα Tαμεία ανεργίας και αλληλοβοηθείας των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Είναι τόσο προκλητική η εν ψυχρώ εκτέλεση την ενημέρωσης και του διακριτού ρόλου που οφείλουν να υπηρετούν οι δημοσιογράφοι, αφού σε αντίθεση με όλα τα άλλα άρθρα του νομοσχεδίου, που εφαρμόζονται από την 1.1.2017, αυτό, το συγκεκριμένο άρθρο, ισχύει από της δημοσιεύσεως (δηλαδή αμέσως μετά την ψήφισή του).

Με τον τρόπο αυτό, οι δημοσιογράφοι άνεργοι, απλήρωτοι, όσοι ακόμη εργάζονται και οι συνταξιούχοι μαζί, σκοπίμως και εκδικητικά μένουν από την ψήφιση του νομοσχεδίου χωρίς ασπιρίνη, δίχως περίθαλψη επειδή επιμένουν να διαφωνούν με τις ανάλγητες πρακτικές σε βάρος της κοινωνίας και της ενημέρωσης.

Ταυτόχρονα, όμως, με την ενσωμάτωση του ΕΤΑΠ -ΜΜΕ στον ΕΦΚΑ καταργούνται οι ΣΣΕ, η μισθωτή εργασία και όλες οι καταστατικές διατάξεις των Ταμείων μας, που εναρμονισμένες με τα καταστατικά των Ενώσεων Συντακτών, διασφαλίζουν τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία στην κατεύθυνση τη συνταγματικής επιταγής.

Έτσι, οι συντάκτες μεταβάλλονται υποχρεωτικά σε εμπόρους ή πλασιέ ειδήσεων, ώστε να εξυπηρετηθεί ο στόχος της απόλυτης χειραγώγησης της κοινής γνώμης από εργοδοτικά και πολιτικά κέντρα στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην ενημέρωση.

Η μόνη σωστή επιλογή δεν μπορεί να είναι άλλη από την απόσυρση του εκτρώματος Κατρούγκαλου-Πετρόπουλου και των άρθρων που αφορούν την κατάργηση των δημοσιογραφικών Ταμείων, του συνδικαλιστικού δικαιώματος και των Ενώσεων Συντακτών.

Η ψήφιση αυτού του σχεδίου νόμου αποτελεί «αιτία πολέμου» με την Κυβέρνηση.

Το γνωρίζετε. Σας έχουμε ενημερώσει. Ουδείς μπορεί να προφασισθεί άγνοια.

Θεωρούμε ότι την ύστατη αυτή στιγμή θα συναισθανθείτε κι εσείς το έγκλημα εκ προμελέτης που συντελείται σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας και, βεβαίως, κατά της ενημέρωσης και κατά των δημοσιογράφων.

Έχετε, λοιπόν, υποχρέωση να μη συναινέσετε με την ψήφο σας. Όλοι κρινόμαστε…