Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Ο Ηλίας Ανδρικόπουλος στη σΣυνεδρίαση της ΚΕΔΕ επί του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣΔΑ για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της χώρας

Ο κ. Ηλίας Ανδρικόπουλος Δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου την Τετάρτη 11/05/2016 στις 10:30 πμ συμμετείχε στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ κατόπιν της πρόσκλησης του Προέδρου του Δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη διαβούλευση του σχεδίου νόμου «Σύσταση και οργάνωση νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου για την διαχείριση των στερεών απόβλητων» του Υπ. Εσωτερικών.
Πριν την έναρξη της συνεδρίασης έγινε προ-συνάντηση του Δ.Σ. του Δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλη προκειμένου να κατατεθούν οι απόψεις των ΦΟΔΣΑ επί του νομοσχεδίου.
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης η ΚΕΔΕ εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου :

 

Ομόφωνο ΟΧΙ του ΔΣ της ΚΕΔΕ στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣΔΑ για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων

Τεράστιες οι νομοτεχνικές ατέλειες, σημαντικός αριθμός αντιφάσεων και συρραφή αιτημάτων χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣΔΑ για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, τονίζει το ΔΣ της ΚΕΔΕ, που ζητά ομόφωνα παράταση ενός μήνα της διαβούλευσης και επαναδιατύπωση των διατάξεων.

 Τουλάχιστον ένα μήνα παράταση της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Σύσταση και οργάνωση νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της χώρας»  και αναδιαμόρφωση των διατάξεων με βάση τις προτάσεις που θα καταθέσει στο μεταξύ η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ζητά ομόφωνα το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, το οποίο συνεδρίασε σήμερα για το θέμα.
Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο σημειωτέον δεν συνυπογράφει ο αρμόδιος για την εφαρμογή του ΕΣΔΑ, υπουργός Περιβάλλοντος, χαρακτηρίζεται από τεράστιες νομοτεχνικές ατέλειες, σημαντικό αριθμό αντιφάσεων και παραπέμπει περισσότερο σε συρραφή αιτημάτων, παρά στην ουσιαστική αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος διαχείρισης στερεών αποβλήτων, με βάση και τους περιφερειακούς σχεδιασμούς.
Επισημάνθηκε ακόμη ότι πολλές από τις προτεινόμενες διατάξεις αφαιρούν ή περιορίζουν τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  για τη διαχείριση των απορριμμάτων ενώ, αντιθέτως, δίνονται υπέρμετρα μεγάλες εξουσίες στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Επίσης υπογραμμίστηκε ότι η δημιουργούμενη εκκρεμότητα και αναδιάταξη του τοπίου των ΦΟΔΣΑ, θα προκαλέσει εκ των πραγμάτων, μεγάλη καθυστέρηση στην ωρίμανση έργων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΣΑ), και μάλιστα ακριβώς τη στιγμή που δημοσιεύτηκε η σχετική πρόσκληση. Η αλλαγή αυτή μπορεί να προκαλέσει ακόμη και την ανάγκη επανεκπόνησης των ΠΕΣΔΑ.