Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με αντιπροσωπεία της AHEPA


Η οικονομική και προσφυγική κρίση που πλήττουν την Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Βουλής κ. Νικολάου Βούτση με τον Πρόεδρο και μέλη της αντιπροσωπείας της AHEPA (American Hellenic Education Progressive Associate), στην οποία επίσης παρέστησαν ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αναστάσιος Κουράκης, καθώς και ο Αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-ΗΠΑ κ.κ. Ιωάννης Τραγάκης και Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, αφού αναφέρθηκε στις διαχρονικά στενές σχέσεις μεταξύ των Ελλήνων του εσωτερικού και των Ελλήνων της ομογένειας,  υπογραμμίζοντας πως παρά την απόσταση παραμένουν πάντα «πάρα πολύ κοντά μας με την καρδιά, το μυαλό και καμιά φορά με την τσέπη σας», επισήμανε την ανάγκη, μετά την πολυετή περίοδο κρίσης, να ανακάμψει πλέον η χώρα, με τη βοήθεια όλων. «Πρέπει να πάρουμε την επάνω βόλτα και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, οι κατοικούντες εδώ, οι κατοικούντες έξω, προς αυτή την κατεύθυνση. Και κυρίως να βοηθήσουμε όχι στην οικονομική πλευρά αλλά στην ηθική και πολιτική διάσταση των προβλημάτων που έχουν τεθεί επ’ αφορμή του οικονομικού ζητήματος. Διότι αυτά τα ζητήματα πλέον, στο σύνολο του κόσμου, έχουν κυρίως πολιτική διάσταση και για την επίλυσή τους χρειάζεται αλληλοκατανόηση και βοήθεια απ’ όλες τις πλευρές. Παραδείγματος χάριν η σχέση των ΗΠΑ με το ΔΝΤ και η ιδιαίτερη σχέση που έχουμε εμείς με το ΔΝΤ, ως έναν από τους βασικούς θεσμούς με τους οποίους συζητάμε το θέμα του χρέους της χώρας, είναι κάτι πολύ σημαντικό», ανέφερε ο κ. Βούτσης.
«Η AHEPA έχει στηρίξει πάρα πολύ την Ελλάδα, γεγονός όμως που θα εντατικοποιηθεί γιατί η καρδιά μας χτυπάει με την Ελλάδα» ανέφερε ο Πρόεδρος της AHEPA κ. Τζον Γαλάνης, επισημαίνοντας τη διαχρονική στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα και τα θετικά συναισθήματα που τρέφουν οι Αμερικανοί πολίτες προς τους Έλληνες. «Η  Αμερική, ανέφερε, βρίσκεται πίσω από την Ελλάδα και ο Υπουργός Οικονομικών ήταν πάντα παρών σε όσες συζητήσεις έγιναν για τη μείωση του χρέους. Οπότε, παρόλο που σε λίγο θα έχουμε εκλογές στην Αμερική, πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή και ότι οι ΗΠΑ θα στηρίζουν πάντοτε την Ελλάδα. Μόνο ο βαθμός είναι αυτός που θα κριθεί».
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε εκτενώς και στο προσφυγικό. «Είναι η δεύτερη κρίση, στη δίνη και στην καρδιά της οποίας βρίσκεται η χώρα: η κρίση των κατακλυσμιαίων προσφυγικών ροών που έρχονται εξαιτίας της γενικευμένης αποσταθεροποίησης που έχει συμβεί στη Β. Αφρική και στη Μ. Ανατολή» είπε υπογραμμίζοντας τις ευθύνες που ανακύπτουν τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά και την ανάγκη και την υποχρέωση να αναζητηθούν οι ρίζες του προβλήματος και να υπάρξει ουσιαστική και εις βάθος παρέμβαση προκειμένου να επιλυθεί οριστικά. «Ανακύπτουν τα θέματα του πολέμου, της ειρήνης, των εξοπλισμών, των τρομοκρατικών ενεργειών που γίνονται και ως αποτέλεσμα ακραίων φονταμενταλιστικών θρησκευτικών διαφορών. Δηλαδή μεγάλα διεθνή ζητήματα πάνω στα οποία και οι ΗΠΑ και ο Καναδάς και η Ευρώπη έχουν τον πρώτο λόγο και πολύ μεγάλες ευθύνες, για να μην πω τις πρώτες ευθύνες» ανέφερε ο κ. Βούτσης. 
«Είναι άδικο η Ελλάδα η οποία βιώνει τη δική της κρίση να πρέπει να βοηθάει τους πρόσφυγες εις βάρος των Ελλήνων και γι’ αυτόν το λόγο πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναλάβουν έναν πιο ενεργό ρόλο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διακριβώσουμε τις αιτίες και να βοηθήσουμε πιο ενεργά τους πρόσφυγες», ανέφερε ο Πρόεδρος της AHEPA κ. Τζον Γαλάνης, ο οποίος χαρακτήρισε «αδιανόητο» το γεγονός  «ότι η Αυστρία είχε αποκλείσει την Ελλάδα από σχετική με το προσφυγικό συνάντηση, παρόλο που η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω όλης αυτής της πορείας των προσφυγικών ροών». Ο κ. Γαλάνης εξήρε τη στάση αλληλεγγύης που έχουν επιδείξει η Ελλάδα και οι Έλληνες και επισήμανε την ανάγκη «η Ευρώπη και όλοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα να υποδεχθεί αυτούς τους ανθρώπους».
Τέλος, ο κ. Γαλάνης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής ότι η αντιπροσωπεία της AHEPA, αποτελούμενη από τον ίδιο και τους κ.κ. Andrew Zachariades, Basil Mossaidis, Kenneth Matzorinis, Nicholas Papadopoulos, Frank Fods, Jim Stasios, Peter Baltis, George Plokamakis και την κυρία Connie Pillais, θα επισκεφθούν τη Λέσβο και θα συναντηθούν με τον Δήμαρχο κ. Σπύρο Γαληνό προκειμένου να κατανοήσουν την πραγματική διάσταση της κατάστασης. 

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης