Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Με επιτυχία στέφθηκε η κοινή συνεδρίαση των επιτροπών με θέμα την προβολή του έργου της Βιβλιοθήκης της Βουλής

final_2_12_09 _thinner_4cm_short_new_10 _orkomosia _sketch_3-cblack 
Ο ιστορικός χαρακτήρας και ο ρόλος της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, οι προκλήσεις, οι δυνατότητες και οι στόχοι της στη σύγχρονη κοινωνία της γνώσης, της πληροφορίας και της διά βίου μάθησης αναδείχθηκαν σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης της Βουλής, της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Το παρών στη συνεδρίαση έδωσαν τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης, όσο και ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Κώστας Αθανασίου. Το έργο της Βιβλιοθήκης της Βουλής, τα πεδία δραστηριοτήτων της, τους στόχους και τις προκλήσεις σε μια κοινωνία που συνεχώς μεταβάλλεται και αλλάζει, παρουσίασε αναλυτικά η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής κ. Ελένη Δρούλια.   

Στη συζήτηση, πέραν των βουλευτών απ’ όλα τα κόμματα, τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αναστάσιος Κουράκης, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων κ. Κώστας Γαβρόγλου και ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης κ. Γιώργος Πάντζας.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης σημείωσε στην τοποθέτησή του ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί το έναυσμα ενός βαθύτατου προβληματισμού που πρέπει να απασχολήσει τα μέλη των επιτροπών που μετέχουν στη συνεδρίαση, προκειμένου να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν στην προβολή του εντυπωσιακού αυτού πλούτου και σε σχέση με τα διεθνή κέντρα. Επεσήμανε δε το γεγονός ότι η Βιβλιοθήκη μπορεί να γίνει οργανική συνιστώσα μιας στρατηγικής, στην οποία συμφωνούν όλες οι πτέρυγες του Κοινοβουλίου, για ένα γενναίο άνοιγμα της Βουλής προς την κοινωνία. Αυτή θα πρέπει να είναι η κατευθυντήρια γραμμή με βάση την οποία θα αναληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε να έρθει σε επαφή με νέους επιστήμονες και ερευνητές, με δρώμενα στη χώρα μας και διεθνώς, ανέφερε. Στη συνέχεια, τόνισε το γεγονός ότι η Βιβλιοθήκη έχει συμβάλει και στην προσβασιμότητα του αρχειακού υλικού που αφορά εξεταστικές επιτροπές με την ψηφιοποίησή του. Σε ό,τι αφορά στα πρακτικά, τουλάχιστον για τη μεταπολιτευτική περίοδο των 40 και πλέον ετών, αλλά και για τα πρακτικά από το 1844 που συγκροτήθηκε για πρώτη φορά η Βουλή, είναι όλα στη διάθεση της Βουλής. Οι επιστήμονες και όσοι εργάζονται σ’ αυτόν τον τομέα έχουν συνεισφέρει ουσιαστικά στη διατήρηση αυτού του τεράστιου πλούτου που αφορά την πολιτικοκοινωνική ιστορία του τόπου.
Τέλος, ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στην ανακατασκευή της Μπενακείου Βιβλιοθήκης, στην ιδιαίτερα απαιτητική προσπάθεια προκειμένου και η Παλαιά Βουλή που είναι ένα διαμάντι στο κέντρο της Αθήνας να ενσωματωθεί στις λειτουργίες της Βουλής, καθώς και στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο που εξελίσσεται συνεχώς δημιουργώντας μια εξαιρετική παρακαταθήκη που συμπληρώνει τον πλούτο του κεντρικού κτιρίου και στηρίζει το σημαντικότατο έργο της συντήρησης, με στόχο, όταν ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες, να αποτελεί μια ανοικτή πρόκληση ενημέρωσης, εκπαίδευσης, έρευνας, επιστημονικής και αισθητικής παρέμβασης, αλλά και ιστορικής μνήμης στο κέντρο της Αθήνας, με αναφορά και στα πεπραγμένα της Βουλής.
Στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αναστάσιος Κουράκης τόνισε ότι η Βιβλιοθήκη της Βουλής συμμετέχει επίσημα στην πρόσβαση στην ευρωπαϊκή πληροφόρηση, καθώς αποτελεί ένα από τα εθνικά κέντρα ευρωπαϊκής τεκμηρίωσης. Στο πλαίσιο αυτό η Βιβλιοθήκη συμβάλλει ενεργά στη μεγαλύτερη δυνατή διασύνδεση της Βουλής με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η Βουλή των Ελλήνων προγραμματίζει μια σημαντική ερευνητική αποστολή στη Ρωσία για τη συμπλήρωση της ιστορικής γνώσης σχετικά με τον Ιωάννη Καποδίστρια και τη συμβολή του όχι μόνο στην πορεία της Ελλάδας αλλά και σε σχέση με τη συνεισφορά του στη θεμελίωση της ιδέας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Ο κ. Κώστας Γαβρόγλου, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, σκιαγράφησε τρία ζητήματα, τα οποία πρέπει να λάβει υπόψη της η Βιβλιοθήκη της Βουλής, όσον αφορά στον μελλοντικό της στρατηγικό σχεδιασμό. Αρχικά, αναφέρθηκε στην πρόκληση για τις Βιβλιοθήκες που δημιουργεί το τέλος του βιβλιοκεντρικού πολιτισμού, γεγονός το οποίο γεννά ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο των Βιβλιοθηκών και το μέλλον του έντυπου λόγου. Επιπλέον, επεσήμανε την ανάγκη ενεργού συμμετοχής της Βιβλιοθήκης της Βουλής στους εορτασμούς των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, δεδομένου του πλούσιου υλικού που διαθέτει, γεγονός το οποία θα συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθειά της για εξωστρέφεια προς του πολίτες. Τέλος, αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν μικρές βιβλιοθήκες και αρχεία, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Η Βιβλιοθήκη της Βουλής θα μπορούσε να βοηθήσει τις εν λόγω βιβλιοθήκες και τα αρχεία ούτως ώστε να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Ο κ. Γιώργος Πάντζας, ως προεδρεύων της συνεδρίασης και Πρόεδρος της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης, ανέφερε ότι το βασικό μέλημα και ο κύριος στόχος της Επιτροπής είναι να συνεπικουρήσει και να συνεισφέρει τα μέγιστα προς την κατεύθυνση να αναδειχθεί η Βιβλιοθήκη σε Κέντρο Πληροφόρησης, Πολιτισμού, Ιστορίας για παιδιά, εφήβους, ενήλικες, και την τρίτη ηλικία. Μάλιστα, επεσήμανε το γεγονός ότι οι πάντες οφείλουν να μαθαίνουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους και να αναπτύσσουν ικανότητες για τη χρήση της πληροφορίας, σύμφωνα με τους προσωπικούς, οικογενειακούς, συλλογικούς σκοπούς, πάντα σε συνθήκες μη κοινωνικού αποκλεισμού, πολιτιστικής διαφύλαξης και διαπολιτισμικού σεβασμού. Με αυτή την αρχή που αποτελεί και διαχρονική αξία για τον άνθρωπο, ανέφερε ότι θα πρέπει η Επιτροπή να δράσει ώστε να ανακαλύψει τους διαύλους μέσα από τους οποίους θα κοινωνήσει τη γνώση και την πληροφόρηση στην ίδια την κοινωνία και τους πολίτες.   
Η χρησιμότητα της συνεδρίασης διαπιστώθηκε κατά γενική παραδοχή από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου, καθώς η συζήτηση αποτέλεσε ένα παραγωγικό πεδίο ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, όπως και ενημέρωσης για τη λειτουργία, τις δυνατότητες και τους στόχους της Βιβλιοθήκης σε μια κοινωνία που συνεχώς μεταβάλλεται και αλλάζει. Κυρίως όμως ανέδειξε την πολιτική βούληση του Προεδρείου της Βουλής και της αρμόδιας Επιτροπής να προάγει εξωστρεφείς δράσεις στη σύγχρονη κοινωνία της γνώσης, της πληροφορίας και της διά βίου μάθησης.

http://www.hellenicparliament.gr/Enimerosi/Grafeio-Typou/Deltia-Typou/?press=0e091dc5-5ce5-498c-b388-a604011eb96c