Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Κοροϊδία και σκηνοθεσία για τον δήθεν «δημόσιο ΑΔΜΗΕ»

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Το «ένοχο επιχείρημα» που ακούγεται ευρέως αυτόν τον καιρό – ακόμη και από επικριτές της κυβέρνησης – συνοψίζεται στο ερώτημα-διαπίστωση «όπως τα έφερε τα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα όποιος και αν ήταν στην κυβέρνηση τι θα έκανε; Τα ίδια!».
Ουδέν ανακριβέστερον.
Επί του προκειμένου, υπάρχει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ και γενικά ο χώρος της ενέργειας.
Το λεγόμενο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το σημαντικότερο δηλαδή υπουργείο, ανατέθηκε από τον κ. Τσίπρα πρώτα στον κ. Λαφαζάνη και μετά στον κ. Σκουρλέτη.
Και οι δύο πέρασαν όλο τους τον χρόνο τάχα με το πώς θα διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ενέργειας – και τον περισσότερο με τον ΑΔΜΗΕ.

Ακόμη και το περασμένο καλοκαίρι (που καιγόμασταν όπως και τώρα), ο δήθεν δημόσιος χαρακτήρας του ΑΔΜΗΕ ήταν ο καημός τους – λες και ενδιαφέρεται ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, ο άνεργος αν θα ιδιωτικοποιηθεί ή όχι ο ΑΔΜΗΕ!
Εκείνοι, όμως, προτίμησαν να δώσουν αυτήν την μάχη έναντι της τρόικας – προφανώς για καθαρά προπαγανδιστικούς λόγους.
Πρώτα διακήρυξαν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν τίποτε.
Μετά, όταν έσφιξαν τα γάλατα και ήλθαν τα capitalcontrols, ότι θα δώσουν τη μάχη για την μη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Και τελικά, πέρασαν τον χρόνο τους διαπραγματευόμενοι με την τρόικα για μια συμφωνία, για την οποία ο κ. Σκουρλέτης πανηγυρίζει (την ώρα που η χώρα από πλευράς παραγωγικής ανασυγκρότησης βρίσκεται στον βυθό).
Διαπραγματεύτηκαν ξανά και ξανά και στα μέσα Απριλίου κατέληξαν σε συμφωνία. Όπως μας είπαν, η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπει τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών (51%) στο Δημόσιο από τη ΔΕΗ η οποία θα αποζημιωθεί. Το υπόλοιπο 49% θα διατεθεί σε επενδυτή (που θα είναι διαχειριστής δικτύου και θα μπορεί να αποκτήσει ποσοστό τουλάχιστον 20% των μετοχών) και στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Το Δημόσιο θα ελέγχει την πλειοψηφία του ΔΣ και θα ορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο με τη σύμφωνη γνώμη του μετόχου μειοψηφίας. Η διαδικασία για την πώληση του 20% τουλάχιστον αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο.
Φυσικά, ούτε αυτό (η μη ιδιωτικοποίηση) συνέβη – πώς άλλωστε, αφού η συμφωνία του Ιουλίου 2015 ήταν σαφής; (Ληψη μη αναστρέψιμων μέτρων για την ιδιωτικοποιηση του ΑΔΜΗΕ).
Πρόκειται για μια χαρά ιδιωτικοποίηση, αφού ναι μεν υποθετικά διατηρεί το 51% το Δημόσιο, αλλά από αυτό το 51% το 17% έχει ήδη μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ! Την ίδια ώρα, το 49% και το μάνατζμεντ περνά και εξαρτάται από τους ιδιώτες.
Την ίδια ώρα, η ΔΕΗ χάνει ένα σημαντικό κομμάτι της περιουσίας της, με αβέβαιη τη διαδικασία αποζημίωσης και ορατό τον κίνδυνο απώλειας της θυγατρικής της με μικρό ή ακόμη και ανύπαρκτο αντίτιμο. 
Στην πραγματικότητα έχουμε μια συμφωνία που σύντομα θα οδηγήσει στην καταστροφή της ΔΕΗ και θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την αγορά του ηλεκτρισμού.
Επιπλέον, δημιουργούνται μια σειρά από επιπλοκές:
1. Απομειώνεται η αξία της μετοχής της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να πρέπει να αποζημιωθούν οι μέτοχοι, προφανώς με διανομή μερίσματος, που σημαίνει ότι τα χρήματα δεν θα πάνε όλα στη ΔΕΗ αλλά στους μετόχους. 
2. Η ανεξάρτητη αποτίμηση από διεθνή οίκο εκ των πραγμάτων και δεδομένων των τωρινών συνθηκών στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού οδηγεί σε μειωμένη αξία, γεγονός που ευνοεί τον αγοραστή (Δημόσιο) και όχι τον πωλητή (ΔΕΗ). Η προηγούμενη αποτίμηση βάσει του σχεδίου ιδιωτικοποίησης της κυβέρνησης Σαμαρά ήταν 1,2 δις ευρώ.
3. Θα πρέπει να γίνει εκκαθάριση των ενδοομιλικών συναλλαγών, με τη ΔΕΗ να οφείλει περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ στον ΑΔΜΗΕ. Πρόκειται για χρήματα που δεν ανήκουν στο διαχειριστή αλλά στην αγορά αφού πρόκειται για αποπληρωμές παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.  Πρόκειται για χρήματα που μόλις εισπραχθούν από τον ΑΔΜΗΕ θα πληρωθούν στο λειτουργό της αγοράς ΛΑΓΗΕ και από εκεί θα πληρωθούν οι ΑΠΕ. Έχουμε δηλαδή ένα ζήτημα που απειλεί να τινάξει στον αέρα συνολικά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αφού εάν προχωρήσει ένας συμψηφισμός τότε ο ΑΔΜΗΕ δε θα μπορεί να πληρώσει. Εδώ έχουμε στην κυριολεξία μια ωρολογιακή βόμβα όχι μόνο για την ΔΕΗ αλλά συνολικά για την αγορά του ηλεκτρισμού. 
4. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τα τραπεζικά δάνεια της ΔΕΗ και το ομόλογο που σήκωσε το 2014 των 700 εκ. € διότι υπάρχει όρος μη σημαντικής μεταβολής των οικονομικών στοιχείων της ΔΕΗ χωρίς αναπλήρωση αυτών!
Για να εξυπηρετηθεί δηλαδή μια προπαγάνδα για την οποία ουδείς ενδιαφέρεται, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στην ηλεκτρική αγορά και στον πυλώνα αυτής που είναι η ΔΕΗ.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα των «ηρωισμών».
Ας θυμηθούμε:
Στις 8 Οκτωβρίου 2015, κατά την ομιλία του επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης, ο κ. Σκουρλέτης είχε πει:
«Μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση και έπειτα από μεγάλη προετοιμασία αποκρούστηκε η άμεση ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσης, που είναι σε εξέλιξη, εμείς θα διαφυλάξουμε το δημόσιο χαρακτήρα της ενέργειας και ο ΑΔΜΗΕ δεν θα ιδιωτικοποιηθεί».
Αυτά άλλωστε έλεγαν (και ο κ. Τσίπρας) σε όλες τις προεκλογικές (του Σεπτεμβρίου 2015) ομιλίες τους.
Για να μην θυμηθούμε και αυτά που έλεγαν τον Απρίλιο του 2014, όταν διακήρυσσαν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίζει καμία πράξη ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Αυτό να γίνει κατανοητό από τα ντόπια και ξένα συμφέροντα που θέλουν να αγοράσουν αντί πινακίου φακής την στρατηγικότερης επιχείρησης της χώρας των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τον ΑΔΜΗΕ ως 100% Δημόσια Επιχείρηση και όσοι παρανόμησαν και έπληξαν τα συμφέροντα του Δημοσίου και της ΔΕΗ θα κληθούν ενώπιον της δικαιοσύνης» (Θ. Πετράκος που μετά πήγε στη ΛΑΕ του κ. Λαφαζάνη).
Στις 22 Νοεμβρίου 2015, ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στην «Κόντρα Νιους», επέμενε: «Πρώτα απ´ όλα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως αποφύγαμε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, συζητάμε λοιπόν στη   βάση ενός     εναλλακτικού σχεδίου για έναν "νέο δημόσιο" ΑΔΜΗΕ. Τώρα σε σχέση με την πρόταση που αναφέρατε θέλω να σας πω πως σχεδόν στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών τα δίκτυα είναι δημόσια με δημόσιο μάνατζμεντ. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιες είναι οι αναγκαίες επενδύσεις για την διασύνδεση για παράδειγμα της Κρήτης ή με άλλες γειτονικές μας χώρες, ο δε ΑΔΜΗΕ ήδη υλοποιεί ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων. Όλα αυτά τα αναφέρω για να καταδείξω πως δεν έχει να προσφέρει τίποτα ένας ιδιώτης μάνατζερ στον ΑΔΜΗΕ. Επομένως όποιος υποστηρίζει μια τέτοια πρόταση ενδεχομένως το κάνει για να βάλει τη λογική της ιδιωτικοποίησης από το παράθυρο».
Φυσικά, τον κατάπιε μια χαρά τον μάνατζερ (αφού θα τοποθετείται με τη σύμφωνη γνώμη του ιδιώτη, άρα δεν θα τοποθετεί όποιον θέλει ο κ. Σκουρλέτης).
Σε τι διαφέρουν όλα αυτά με την δήλωση Λαφαζάνη (10 Φεβρουαρίου 2015) κατά τις προγραμματικές δηλώσεις;
Είχε πει: «Σταματάμε κάθε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ».
Για να μην αναφέρουμε πως ακόμη και την ώρα που η χώρα βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, την 1η Ιουλίου 2015, με τον κ. Λαφαζάνη ακόμη στο πόστο του, ο κ. Τσίπρας περιέλαβε στις προτάσεις του προς την τρόικα και την μη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Και για να μην θυμηθούμε και τις «ηρωικές» δηλώσεις του κ. Σταθάκη το καλοκαίρι του 2014, όταν δινόταν η «μάχη της μικρής ΔΕΗ» και ακούγονταν του κόσμου τα ψέματα, όπως ότι, με το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, τα δίκτυα της ΔΕΗ θα περνούσαν σε ιδιώτες.
Ψέμα ήταν κι’ αυτό αφού ο ΑΔΜΗΕ ουδέποτε ανήκε στο Κράτος, αλλά σε μια Ανώνυμη Εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, ενώ με την είσοδο του νέου επενδυτή, το ίδιο το κράτος, δηλ. το ελληνικό Δημόσιο, θα κατείχε την καταστατική μειοψηφία του ΑΔΜΗΕ, ελέγχοντας τα δίκτυα.
Να μην θυμηθούμε επίσης τις «ηρωικές» δηλώσεις του κ. Βίτσα, που τον Ιανουάριο του 2014 έλεγε πως «ο ΑΔΜΗΕ θα παραμείνει περιουσία του ελληνικού λαού».
Και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, βέβαια, που τον Οκτώβριο του 2013, μιλώντας στους εργαζόμενους του ΑΔΜΗΕ, διακήρυσσε πως δεν θα δεχθεί την παραχώρηση και τη συμμετοχή των ιδιωτών στο μάνατζμεντ και δεσμευόταν πως «θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, ώστε να επανέλθει η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο ως 100% δημόσια επιχείρηση. Διότι για εμάς αυτό είναι αξίωμα. Η ενέργεια είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Δεν μπορούν τα δημόσια κοινωνικά αγαθά να βρίσκονται υπό ιδιωτική εποπτεία και έλεγχο και να είναι κάτω από εμπορευματική χρήση».
Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο ο κ. Σκουρλέτης να παριστάνει ότι κράτησε δημόσιο τον ΑΔΜΗΕ, καταγγέλλοντας συγχρόνως το ΤΑΙΠΕΔ (21 Απριλίου 2016, RealFm)ότι κινείται αυτόνομα και εφαρμόζει σχέδιο διαφορετικό από αυτό της «λαοπρόβλητης κυβέρνησης» (που όμως έχει διορίσει τον πρόεδρό του, τον οποίο ο κ. Σκουρλέτης αποκάλεσε «πολυσχιδή και πολυπράγμονα»).
Μάλιστα, μετά από τέτοιες πρωτοφανείς δηλώσεις, στις θέσεις τους έμειναν και ο κ. Σκουρλέτης και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ!
Συμπέρασμα: Κοροϊδία και σκηνοθεσία από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή, εν γνώσει όλων των εμπλεκομένων.

elzoni.gr