Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Εφυγε ο Κώστας Κουτσομύτης...


Έφυγε από την ζωή  σήμερα το  μεσημέρι ο σπουδαίος σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης, ένας ακάματος εργάτης του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Τις τελευταίες μέρες νοσηλευόταν στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο με προβλήματα στο αναπνευστικό. Χθες το βράδυ μεταφέρθηκε στην Εντατική και πριν από λίγο άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο Κώστας Κουτσομύτης γεννήθηκε στα Γρεβενά. Σπούδασε κινηματογράφο στην Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου της Βιέννης και το 1965 γύρισε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους. Το '66 υπέγραψε το σενάριο του «Θύματα Ειρήνης» σε συνεργασία με τον Βασίλη Βασιλικό, ενώ αργότερα εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη στην Φίνος Φιλμ.

Στο ευρύ κοινό ο Κώστας Κουτσομύτης έγινε γνωστός από τα τηλεοπτικά του σίριαλ τόσο από την κρατική τηλεόραση στη δεκαετία του '80 με το «Καπνισμένος ουρανός» όσο και από την ιδιωτική με δουλειές όπως "Πρόβα νυφικού", "Βαμμένα κόκκινα μαλλιά", "Κίτρινος φάκελος", οι "Μάγισσες της Σμύρνης" κ.α.

Η τελευταία δουλειά του στην κρατική τηλεόραση ήταν το σίριαλ  «Υστερα ήρθαν οι μέλισσες» το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Η τηλεόραση με την απώλεια του Κώστα Κουτσομύτη χάνει έναν σπουδαίο σκηνοθέτη λάτρη της εικόνας και της καλής ποιότητας καθώς έγραφε ο ίδιος και τα σενάρια των σειρών που σκηνοθετούσε.

Αφήνει πίσω του τη γυναίκα του Ρένα και τον γιο του Γιάννη Κουτσομύτη που ακολουθεί τα βήματά του.
 

Μπαλτάς: Ορόσημο για την τηλεοπτική παραγωγή το έργο του

Τα θερμά του συλλυπητήρια εκφράζει ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, για τον θάνατο του Κώστα Κουτσομύτη.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Μπαλτάς σημειώνει:

Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια μου για την απώλεια του Κώστα Κουτσομύτη, που άφησε τη σκηνοθετική του σφραγίδα στην ελληνική τηλεόραση. Η ποιότητα των έργου του, όπως αυτή αποτυπώθηκε ενδεικτικά στα “Βαμμένα κόκκινα μαλλιά”, “Εκείνος και εκείνος”, “Ματωμένα χώματα” και “Τα παιδιά της Νιόβης”, αποτελεί ορόσημο στη σύγχρονη ελληνική τηλεοπτική παραγωγή.


Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών: Πρότυπο ανθρώπου και καλλιτέχνη
Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών εκφράζει «τη βαθιά θλίψη της για την απώλεια του μεγάλου σκηνοθέτη και επίτιμου μέλους της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

«Ο Κώστας Κουτσομύτης με τη ζωή του, το έργο και τη δράση του, υπήρξε ένα πρότυπο ανθρώπου και καλλιτέχνη. Με το επώνυμο δημιουργικό του έργο αναβάθμισε την ποιότητα των ελληνικών τηλεοπτικών σειρών, τόσο στην Δημόσια Τηλεόραση όσο και στην Ιδιωτική. Οι μεγάλες παραγωγές που σκηνοθέτησε έφεραν πάντα την προσωπική του υπογραφή», αναφέρει η ανακοίνωση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

«Μετέφερε, με μεγάλη επιτυχία, στην τηλεοπτική οθόνη τα πιο γνωστά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, κάνοντάς τα γνωστά στο ευρύ κοινό. Στους συναδέλφους της γενιάς του αλλά και της νεότερης γενιάς θα μείνει παρακαταθήκη το έργο του και όλοι θα θυμούνται την ευγένεια και την απλότητα του χαρακτήρα του», καταλήγει η ανακοίνωση της Εταιρείας.
Ποτάμι: Χάσαμε έναν φίλο, έναν σπουδαίο άνθρωπο...


avecnews.gr