Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Η Μέρκελ πρόθυμη να… χαρίσει στον Τσίπρα τις συντάξεις, λόγω προσφυγικού


Η Μέρκελ πρόθυμη να… χαρίσει στον Τσίπρα τις συντάξεις, λόγω προσφυγικούΤο πρακτορείο Bloomberg σε ρεπορτάζ που δημοσίευσε την Τρίτη, εκτιμά πως η Γερμανία είναι έτοιμη να δώσει στην Ελλάδα ευελιξία όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού της συστήματος.
Το πρακτορείο επικαλείται πηγή που έχει γνώση της γερμανικής θέσης και υπογραμμίζει ότι η καγκελάριος της Γερμανίας, ‘Ανγκελα Μέρκελ, προσπαθεί να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα βάρη από τη μαζική εισροή προσφύγων στην Ευρώπη κι ενώ προηγουμένως ζητούσε μειώσεις στις συντάξεις, τώρα η Γερμανία θα ήταν ικανοποιημένη με έναν συνδυασμό μέτρων που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος.
Έτσι, δικαιολογεί το ρεπορτάζ και τις δηλώσεις της Μέρκελ το τελευταίο διάστημα, που κάνει διαρκώς λόγο για στήριξη της Ελλάδας.
Παρότι, λοιπόν, Ελλάδα και Γερμανία τονίζουν πως δεν συνδέουν το προσφυγικό με την αξιολόγηση, επί της ουσίας, συζητούν για μία τέτοια… μυστική ανταλλαγή.
Το Bloomberg σημειώνει ακόμα πως το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα αναφέρει ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και ότι χρειάζεται μείωση των συντάξεων. Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, δήλωσε χθες ότι η χώρα του δεν θα σταθεί εμπόδιο κάθε «λογικής λύσης» που διασφαλίζει ένα βιώσιμο ελληνικό προϋπολογισμό.
Και μην ξεχνάμε πως ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου σημείωσε πως μοναδικό αγκάθι για να κλείσει η αξιολόγηση είναι η αδιαλλαξία του ΔΝΤ και με νόημα υπογράμμισε πως “είτε πρέπει να συμφωνήσει, είτε πρέπει να αποχωρήσει από το πρόγραμμα”.

 ysterografa.gr