Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Δήλωση του Υπεύθυνου του Τομέα Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Τζαβάρα «Ατυχείς οι δικαιολογίες του Υπουργού Δικαιοσύνης για την αποφυλάκιση Ρουπακιά»



Ο Υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ηλείας, κ. Κώστας Τζαβάρας, για τις δικαιολογίες του Υπουργού Δικαιοσύνης όσον αφορά στην αποφυλάκιση Ρουπακιά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Η πολύκροτη ποινική υπόθεση των μελών της Χρυσής Αυγής που εκδικάζεται από τις 20.04.2015, ενώπιον του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, έχει δικαιολογημένα χαρακτηρισθεί μείζονος κοινωνικής σημασίας και βαρύτητας. Για μια τέτοια υπόθεση, που έχει μείζον κοινωνικό ενδιαφέρον, ο νομοθέτης έχει προβλέψει δικονομικές εγγυήσεις ταχείας διεκπεραίωσης, τόσο κατά το στάδιο της ανάκρισης, όσο και κατά την κύρια διαδικασία.

Το δημόσιο συμφέρον επιβάλλει την άμεση εκκαθάριση των υποθέσεων αυτών.

Δυστυχώς, όμως, κατά τον εν γένει χειρισμό μιας τόσο σοβαρής για το κοινωνικό σύνολο υπόθεσης δεν επιδείχθηκε η προσήκουσα επιμέλεια.

Κυρίως από μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Το Υπουργείο στο οποίο προΐσταται ο κ. Παρασκευόπουλος, όφειλε εγκαίρως να έχει εξεύρει, άλλως να έχει διαμορφώσει κατάλληλη αίθουσα για τις ανάγκες της ομαλής και συνεχούς διεξαγωγής μιας τέτοιας δίκης, που λόγω του μεγάλου πλήθους των κατηγορουμένων, συνηγόρων και μαρτύρων, ήταν απολύτως προβλέψιμο ότι επρόκειτο να διαρκέσει επί μακρόν, ώστε βασίμως να αντιμετωπίζεται ως βεβαία η κατά τη διάρκεια της δίκης εξάντληση του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης για τους κατηγορούμενους.

Υπό τα δεδομένα αυτά η από μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης επίκληση του γενικότερου προβλήματος της βραδύτητας της Ελληνικής Δικαιοσύνης, συνιστά μη πειστική προσπάθεια αποφυγής ή συγκάλυψης ευθυνών. Η ελευθέρωση των υπό προσωρινή κράτηση κατηγορουμένων πριν από την έκδοση οριστικής απόφασης είναι βέβαιο ότι θα είχε αποφευχθεί αν είχαν εγκαίρως ικανοποιηθεί τα αιτήματα της Προέδρου του Δικαστηρίου, για διασφάλιση των αναγκαίων τεχνικών όρων για τη συνεχή εκδίκαση της υποθέσεως.

Κατά συνέπεια, οι προβαλλόμενες από τον Υπουργό Δικαιοσύνης δικαιολογίες είναι τουλάχιστον ατυχείς».