Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Η μάχη ενάντια στη μικροπρέπεια


Άρθρο του Βασίλη Μπαλάφα


Αν κανείς πάγωνε το χρόνο ακριβώς στην επόμενη μέρα των Εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015, εύκολα θα μπορούσε να «διαβάσει» όλα εκείνα που τέθηκαν στο τραπέζι από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις του τόπου και τις απαντήσεις που έδωσαν οι πολίτες. Για άλλη μια φορά στη χώρα μας κέρδισαν η συνθηματολογία και τα παρωχημένα διλήμματα που δυστυχώς δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας.


Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το σύνθημα που προέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ, «Ξεμπερδεύουμε με το παλιό – Κερδίζουμε το αύριο». Σήμερα πλέον ξέρουμε ότι το σύνθημα ήταν κενό περιεχομένου γιατί η αίσθηση διακυβέρνησης τύπου «παλιού ΠΑΣΟΚ» είναι πανθομολογούμενη και διάχυτη παντού, γιατί τίποτα νέο δεν είδαμε σε δράσεις, αποφάσεις, τομές, ακόμα ακόμα και σε πρόσωπα. Όσο για το «κερδισμένο αύριο», αυτό έχει πάρει επιμήκυνση υλοποίησης στο διηνεκές, σε μια απροσδιόριστη χρονική συγκυρία κατά την οποία σπάνιες ευθυγραμμίσεις πλανητών θα πρέπει να συμβούν, από αυτές που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας ως μυστικιστικές αποκαλύψεις αρχαίων επιγραφών των Αζτέκων, των Ίνκας, των Μάγιας και των Τολτέκων.

Στην πλευρά της ΝΔ το καζάνι έβραζε ήδη πριν τις εκλογές. Οι εξελίξεις που όλοι περίμεναν αλλά δεν ερχόντουσαν, βρίσκοντας αναχώματα σε τακτικισμούς και πολιτικά καπρίτσια φρούδων παρενθέσεων, κράτησαν καθηλωμένη την όποια δυναμική μπορούσε να προσφέρει η αλλαγή Προέδρου με όρους εκλογικής νίκης. Κατόρθωσε όμως αυτή η αλλαγή να κρατήσει τη ΝΔ εντός τροχιάς, να μην την καταστήσει ακυβέρνητο όχημα και κυρίως να της δώσει έδαφος και χρόνο για να συζητάει όλα αυτά που σχετικά απόμακρα παρακολουθούν οι πολίτες τον τελευταίο καιρό σε επίπεδο δημοσίου διαλόγου. Όπως και να το κάνουμε, η πολυτέλεια που έχουν σήμερα οι υποψήφιοι Πρόεδροι να κάνουν περιοδείες, να βγάζουν σποτ και να οργανώνουν ομιλίες είναι αποκλειστικά επιτυχία Μεϊμαράκη. Θυμηθείτε απλώς πόσες ανοιχτές συγκεντρώσεις ανά την επικράτεια είχε τολμήσει να κάνει η ΝΔ τα τελευταία 2-3 χρόνια.

Λογικά θα περίμενε κανείς αυτή την περίοδο η διαδικασία εκλογής Προέδρου να αποτελεί ορόσημο ανάσας για την παράταξη της ΝΔ, ορόσημο πολιτικής ανασυγκρότησης και οργανωτικών αναπροσδιορισμών και σχεδιασμών. Δυστυχώς, και με ευθύνη κυρίως νέων ανθρώπων, έχει εξελιχθεί σε πεδίο διαμόρφωσης άμορφων και ετερόκλητων συσχετισμών με όρους μάζας, σε πεδίο οργανωτικών τακτικισμών και αυθαιρεσιών, σε άσκηση αιφνιδιασμών μέσω των ανακοινώσεων εκείνων που θα έπρεπε να διαφυλάττουν την όποια διαδικασία ως θεματοφύλακες και όχι ως επιτελείς σωμάτων καταδρομών.

Δυστυχώς, είδαμε και τα τελευταία σποτ νεαρού υποψηφίου τα οποία όχι απλώς εγκολπώνουν την κενή συνθηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν παλιού και νέου, αλλά την πάνε και ένα βήμα παραπέρα ξεπερνώντας τα όρια της αυθάδειας, της έλλειψης σεβασμού και της ακραίας επίθεσης εναντίον αλήθεια ποιών ; Εναντίον εκείνων που ήταν πάντα εκεί ; Εναντίον εκείνων που διαχρονικά σεβάστηκαν αποφάσεις της παράταξης ακόμα και αν προσωπικά μπορεί να διαφωνούσαν αλλά δεν τις αγνοούσαν ; Εναντίον εκείνων που στις Ευρωεκλογές του 2009 δεν επέλεξαν να πάνε στις παραλίες, ή στις Ευρωεκλογές του 2014 δεν κρύφτηκαν προκειμένου να αποφύγουν το κόστος στις Αυτοδιοικητικές εκλογές ; Εναντίον εκείνων που δεν φοβούνταν και δεν φοβούνται να είναι εγγεγραμμένα μέλη της παράταξης ή δεν ανησυχούν μήπως «στιγματιστούν» τα παιδιά τους συμμετέχοντας στη ΔΑΠ και στην ΟΝΝΕΔ ; Αυτοί είναι λοιπόν οι «απέναντι» που επιλέγει η εν λόγω υποψηφιότητα ;

Δυστυχώς, η μάχη για μια καλύτερη ΝΔ έχει εξελιχθεί σε μάχη ενάντια στη μικροπρέπεια και στο ρηχό των ευκαιριακών, ad hoc συμπαιγνιών. Ενάντια σε όλα εκείνα που πάντα δημιουργούσαν στη ΝΔ γκρίνια, εσωστρέφεια, διχασμούς. Ενάντια σε εκείνους που Κυριακή βρίζουν και Δευτέρα γίνονται τιμητές.

Ευτυχώς, απέναντι σε όλα αυτά υπάρχει απάντηση : Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Για να ξεκινήσουμε από την ερχόμενη Κυριακή, χωρίς άλλες καθυστερήσεις να κάνουμε και πάλι τη ΝΔ μια περήφανη παράταξη που σέβεται τις ιδρυτικές της αρχές και αξίες, που υπερασπίζεται τις μεγάλες της Εθνικές επιλογές. Που εκτιμά και αξιολογεί θετικά τη συνέπεια και τη συνεισφορά των μελών της. Που λειτουργεί εποικοδομητικά για τον τόπο και όχι για προσωπικές ματαιοδοξίες και ιδιοτέλειες. Που δίνει μάχες για ένα καλύτερο μέλλον. Που είναι περήφανη για τους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν το χτες με το σήμερα, που ενώνουν το σήμερα με το αύριο, που μας κάνουν συνολικά ως κοινωνία αισιόδοξους για το μέλλον της πατρίδας μας.


Μπορείτε συνοδευτικά να δείτε και το βίντεο : https://www.youtube.com/watch?v=VAdbzQQpt4M

Βασίλειος Μπαλάφας

πρ.μέλος Π.Ε. Ν.Δ., πρ.μέλος Κ.Ε. Ο.Ν.ΝΕ.Δ.
πρ. Πρόεδρος Ν.Ε. Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Κορινθίας
πρ. Γραμματέας ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΣΔΟ Άρτας
μέλος Ν.Δ.