Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Ξηροκάμπι Λακωνίας, στην καρδιά του Ταΰγετου

Νότια της Σπάρτης, στις ανατολικές υπώρειες του Ταΰγετου, απλώνεται το Ξηροκάμπι, κύριο οικιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, στην οποία το φυσικό περιβάλλον και τα ανθρώπινα μνημεία εναρμονίζονται σε ένα ταιριαστό σύνολο.

Κατ' αρχάς, οι λάτρεις της φύσης και των πεζοπορικών διαδρομών έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το επιβλητικό ορεινό συγκρότημα του Ταΰγετου με το ποικιλόμορφο ανάγλυφο, τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Ασφαλώς, στην περιοχή δεσπόζει η ψηλότερη κορυφή του Ταΰγετου, η ξακουστή Πυραμίδα ή Προφήτης Ηλίας (υψόμετρο 2.404), η οποία είναι προσπελάσιμη μέσω μονοπατιού που ξεκινά από το ορειβατικό καταφύγιο που βρίσκεται στη θέση «Βαρβάρα - Ντερέκι» (υψόμετρο 1.550).


Περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους είναι και το φαράγγι του Ανακώλου, με εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς, εκπληκτικές αποχρώσεις του πράσινου και άφθονα τρεχούμενα νερά.

Κοντά στο Ξηροκάμπι, στο χείμαρρο της Ρασίνας, διατηρείται σε καλή κατάσταση λίθινο μονότοξο γεφύρι που ανάγεται στην Ελληνιστική Περίοδο. Σε μικρή απόσταση από το αρχαίο γεφύρι βρίσκεται υπαίθριο αμφιθέατρο.

Δυτικά από το Ξηροκάμπι βρίσκεται ο οικισμός Κουμουστά, με πετρόχτιστα παραδοσιακά σπίτια και βυζαντινές εκκλησίες.

Βόρεια και νότια από το Ξηροκάμπι, σε γραφικές γωνιές της ευρύτερης περιοχής, δεσπόζουν σημαντικά θρησκευτικά μνημεία: η μονή της Παναγίας της Καταφυγιώτισσας, σε απόκρημνη ορθοπλαγιά, κοντά στο χωριό Ανώγεια, η μονή Κούμπαρη, κοντά στο χωριό Παλαιοπαναγία (το καθολικό, που ιδρύθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα και έλαβε μάλλον το όνομα του ιδρυτή της μονής, φέρει αξιόλογες τοιχογραφίες), η μονή Ζερμπίτσης, κοντά στο χωριό Δάφνη ή Καμίνια (το μοναστικό συγκρότημα περιβάλλεται από φρουριακό περίβολο, το δε καθολικό του φέρει τοιχογραφίες 17ου αιώνα), και η μονή Γόλας, κοντά στους Γοράνους, χωριό με όμορφη θέα (η μονή διαθέτει φρουριακό περίβολο, τοιχογραφίες του 1632 στο καθολικό και τοιχογραφίες αρχαίων φιλοσόφων στον πρόναο).

Εξάλλου, ανατολικά από το Ξηροκάμπι, κοντά στο χωριό Λευκόχωμα, είναι χτισμένη η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ενδιαφέρουσας αρχιτεκτονικής.
diakopes.in.gr