Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Γ. Κύρτσος: Επιβάλλεται άμεση ευρωπαϊκή παρέμβαση υπέρ των ελληνικών τραπεζών και της κεφαλαιαγοράς



Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Κύρτσος παρενέβη την Τετάρτη το βράδυ στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης Έκθεσης για τη δημιουργία  Ευρωπαϊκής Ένωσης Κεφαλαιαγορών.

Υποστήριξε ότι η δημιουργία ένωσης κεφαλαιαγορών θα βοηθήσει πολύ την πραγματική οικονομία, θα έχουμε μικρότερο κόστος χρήματος, περισσότερες επενδύσεις, μεγαλύτερη ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις απασχόλησης. Πρόκειται όμως για ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο και υπάρχουν πολλές δυσκολίες και δισταγμοί που πρέπει να ξεπεραστούν για να φτάσουμε στο στόχο.


Ο κ. Κύρτσος προειδοποίησε ότι τα μεγάλα σχέδια μπορεί να ακυρωθούν από σχετικά μικρής κλίμακας αποτυχίες. Όπως είπε, τα διάφορα funds αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου εξαιτίας του κινδύνου του Grexit. Οι επενδυτές έγιναν πιο διστακτικοί και έτσι περιορίστηκε η τοποθέτηση κεφαλαίων.

Με την παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, υποστήριξε ότι είναι σημαντική επένδυση στη δημιουργία της ένωσης κεφαλαιαγορών η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο αδυνατεί να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία. Επιπλέον, πρέπει να σταθεροποιήσουμε την ελληνική κεφαλαιαγορά, η οποία έχει μπει σε φάση συρρίκνωσης.

Ολοκλήρωσε την επιχειρηματολογία του, λέγοντας, ότι αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί μια δύσκολη στροφή από τη ριζοσπαστική αριστερά σε μια πιο ρεαλιστική αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που συμμετέχουν στη διαχείριση της διαρκούς ελληνικής κρίσης. Είναι μια συστημική αστάθεια που πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα, κατέληξε ο κ. Κύρτσος