Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Επίφαση δημοκρατικότητας οι αλλεπάλληλες εκλογές

Γράφει η
Αντωνία Μπούζα
 
Κάποιοι ίσως σκεφτούν... η μεγάλη γιορτή της δημοκρατίας, οι εκλογές, επίφαση δημοκρατικότητας;

Κι όμως… Μετά τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, είναι ολοφάνερη  η κόπωση του εκλογικού σώματος που βλέπει πως τα συμφέροντα του Έθνους έρχονται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τα κομματικά και προσωπικά ιδιοτελή συμφέροντα κάποιων, που οι πολίτες για διάφορους λόγους εμπιστεύθηκαν να τους κυβερνήσουν, δελεαζόμενοι από τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις και το επαναστατικό και καινούργιο που κόμιζαν.

Στην εκλογή τον Ιανουάριο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όλα τα παραπάνω έγιναν ορατά.

Οι πολίτες απηυδισμένοι εδώ και αρκετά χρόνια από την κληρονομική διαδοχή στην πολιτική, τις σικέ παρουσίες ως αποτέλεσμα διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων και ΜΜΕ κυρίως, αγανακτισμένοι, οδηγήθηκαν στην επιλογή για τη διακυβέρνηση, ουτιδανών κι ανικάνων, οι οποίοι δυστυχώς ενέτειναν τα υπάρχοντα προβλήματα, ενώ  με τον συνεχή  καταγγελτικό και διχαστικό τους λόγο, απαξίωσαν ακόμη περαιτέρω την πολιτική στα μάτια των πολιτών κι οδήγησαν σε απώλεια εμπιστοσύνης, όλο το πολιτικό σύστημα.

Την ήδη διαμορφωθείσα κατάσταση, έρχεται να δυσχεράνει η ολοκληρωτική αντίληψη εκφραστών της απόλυτης ρήξης με το σύστημα, που χωρίς να κουνούν το δαχτυλάκι τους, περιμένουν ως ώριμο φρούτο την αποδοχή των Ελλήνων, επενδύοντας στο θυμό και στην απογοήτευση κυρίως από τη χαλαρή απονομή της δικαιοσύνης  απέναντι σε όσους δεν τίμησαν την εμπιστοσύνη των πολιτών και φυσικά χωρίς να έχουν να προτείνουν λύσεις, παρά μόνο, ενισχύουν την αποσταθεροποίηση της Χώρας μας.

Ίσως όλα αυτά, φανούν υπερβολικά σε κάποιους Συνέλληνες, αλλά ένα είναι σίγουρο… οι θέσεις του Αριστοτέλη περί δημοκρατίας, απέχουν μακράν της σημερινής δημοκρατίας που κινείται τακτικιστικά και καθόλου ωφελιμιστικά για το κοινό συμφέρον.

Συρόμαστε σε εκλογές κάθε τρείς και λίγο για να ισχυροποιηθούν οι αρχηγοί στα κόμματά τους, ή για να εξοβελιστούν εσωκομματικοί  αντίπαλοι, ή εκ κατακλείδι, επειδή οι εκλεκτοί του λαού, αδυνατούν να κυβερνήσουν και θέλουν με το πρόσχημα των εκλογών, να έχουν το άλλοθι της δημοκρατικότητας στις δύσκολες πολιτικές αποφάσεις.

Επιπλέον την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, με ανοικτά όλα τα μέτωπα στην οικονομία και με έντονους προβληματισμούς στην κοινωνία, συντηρείται λόγω μη παρέλευσης 18μήνου από τις προηγούμενες εκλογές το αρχηγικό προφίλ των κομμάτων, κάνοντας παντοδύναμους τους αρχηγούς, που πλέον αποφασίζουν την ομάδα που τους κάνει για να  κυβερνήσουν και όχι αυτούς που ίσως θέλει ο λαός τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, διότι η κάθε εκλογική αναμέτρηση αποτυπώνει τη δημοφιλία της στιγμής που γίνονται οι εκλογικές διαδικασίες και τις  επικρατούσες κομματικές συμπάθειες ή αντιπάθειες.

Σήμερα προκειμένου ο κ. Τσίπρας να ισχυροποιηθεί στο κόμμα του, σύρει τη Χώρα σε μια ακόμη ανώφελη και επιζήμια εκλογική αναμέτρηση.

Ας κριθεί η οπορτουνιστική του συμπεριφορά αυστηρά από τους Έλληνες, διότι ο χρόνος και η υπομονή των Ελλήνων τελειώνει...

Ας αναλογιστούμε πως οδήγησε την οικονομία μας  σε δυσμενέστερη θέση από το χθες που καταδίκαζε και  δίχασε ανεπίτρεπτα το λαό μας.



* H κ. Αντωνία Μπούζα, είναι Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου,