Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΣΤ. ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΗΣ 7ΜΗΝΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ


http://www.parapolitikaradio.gr/storage/photos/master/201507/kalafatis.jpg

O Συντονιστής Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής A’ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης παρουσίασε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, το κόστος της 7μηνης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε ό,τι αφορά την πορεία του ΕΣΠΑ 2007-2013 και του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.
Ανέφερα ανάμεσα στα άλλα:


·      Στη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα, με την οικονομία να βρίσκεται προ των πυλών μεγάλης ύφεσης, την παραγωγική δραστηριότητα στο ναδίρ και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε δυσχερή θέση, τα κοινοτικά κονδύλια μέσω του τρέχοντος, αλλά και του νέου ΕΣΠΑ είναι τα μοναδικά εργαλεία ρευστότητας που καλείται να αξιοποιήσει η χώρα.

·      Οι επιδόσεις της απελθούσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ και στην επιχειρησιακή υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 όπως και σε όλο το φάσμα της ανάπτυξης και στήριξης της επιχειρηματικότητας κρίνονται επιεικώς απογοητευτικές καθώς διέπονται από  πρωτοφανή αβελτηρία και αδράνεια.
Η παραπάνω διαπίστωση πιστοποιείται από ένα συγκεκριμένο γεγονός.  Η κυβέρνηση από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία σε καμία χρονική στιγμή δεν αφοσιώθηκε στην προσέλκυση επενδύσεων με αιχμή στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σχεδόν ποτέ δεν αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ και τις ωφέλειες του για την ανάταση της Ελληνικής Οικονομίας.


Α) ΕΣΠΑ 2007-2013
·      Η συνολική απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ 2007-2013 ανέρχεται σε 20,3 δισ. € (ή 91,7%) όπως ανακοινώθηκε χθες από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομίας κ. Χριστοδουλάκη. Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι αναρτημένα στο διαδικτυακό τόπο του ΕΣΠΑ και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης το 2014 επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το ποσοστό απορρόφησης ανήλθε από 72% στα τέλη του 2013 σε πάνω 85% (αύξηση 13%) και η Ελλάδα κατείχε την 4 θέση  μεταξύ των 28 κρατών- μελών της ΕΕ από την 18η που βρισκόταν τον Ιούνιο του 2012. Στο διάστημα των οκτώ μηνών της κυβέρνησης ‘’Πρώτη Φορά Αριστερά’’ η αύξηση μέχρι σήμερα μόλις και μετά βίας φθάνει το 5%. Και θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους δηλαδή στους τέσσερις μήνες που απομένουν με όλα τα προβλήματα στην οικονομία και τα capital controls να απορροφήσουμε επιπλέον 9%! Επιπρόσθετα οι εισροές κοινοτικών κονδυλίων για το ΕΣΠΑ ήταν μόλις 450 εκατ. ευρώ, το πρώτο εξάμηνο του 2015 βάσει αιτημάτων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έναντι 1,4 δις ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2014. Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι πληρωμές του ΠΔΕ ήταν 1,1 δις ευρώ (17% του ετήσιου προϋπολογισμού) έναντι 2,3 δις ευρώ, το πρώτο εξάμηνο πέρσι όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία.
·      Oι παραπάνω επιδόσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς σε όλο αυτό διάστημα έγινε πραγματική στάση πληρωμών. Αυτό άλλωστε πιστοποιείται από την έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής όπου αναφέρει ότι από 4% που ήταν ο ρυθμός απορρόφησης των πόρων ανά τρίμηνο το 2014 περιορίστηκε στο 2% στις αρχές του 2015 και 0% στη συνέχεια.
Ενδεικτικά σημειώνεται ότι, οι εκκρεμούσες κατανομές στην Τράπεζα της Ελλάδος τον 08/2015 ανέρχονταν σε 1 δισ. € ενώ οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν μέσα στον ίδιο μήνα ανέρχονται περίπου στα 315 εκ. €. όπως ανακοίνωσε εχθές σε σχετική συνέντευξη τύπου ο υπηρεσιακός υπουργός κ. Χριστοδουλάκης, με τον κατάλογο των εκκρεμών πληρωμών μέρα με μέρα να μεγαλώνει.

·      Πλήθος εμπλεκόμενων φορέων (Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, μέλη της ερευνητικής Κοινότητας, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, Επιχειρηματικοί Σύνδεσμοι π.χ. ΣΕΒΕ, ΣΒΒΕ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αγωνιώντας για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές του ΕΣΠΑ. Επίσης εκφράζουν κραυγή αγωνίας για τον κίνδυνο μη αποπληρωμής των ενισχύσεων στις επιχειρήσεις που έχουν ήδη υλοποιήσει τα έργα τους.
Ειδικότερα :
α) Σύμφωνα με έρευνα της ΚΕΔΕ σε 116 από τους 325 Δήμους έχουν διακοπεί οι εργασίες σε 387 έργα, με συμβάσεις αξίας περίπου 600 εκατ. Ευρώ.
β) Ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών Ελλάδος (ΣΑΤΕ) κάνει λόγο για οφειλές σε έργα ύψους 1δις. ευρώ οι οποίες έχουν οδηγήσει σε πάγωμα εκτέλεσης εκατοντάδων έργων αλλά και κίνδυνο να κλείσουν εργοληπτικές εταιρείες!

Πλήρης στασιμότητα επικρατεί στο σύνολό των προγραμμάτων των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, στα προγράμματα ευθύνης της ΓΓΒ όπου από το Μάρτιο του 2015 έχουν σταματήσει οι πληρωμές σε σημαντικά προγράμματα όπως Εξωστρέφεια Ι, Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα, Μεταποίηση στις Νέες Συνθήκες, κ.λ.π. 

Οι παραπάνω επιδόσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την απώλεια κοινοτικών κονδυλίων ύψους 2,5 δις. ευρώ όπως παραδέχθηκε ο πρώην υπουργός κ. Σταθάκης αλλά και δεν απέκλεισε ο υπηρεσιακός υπουργός κ. Χριστοδουλάκης.
Είναι επιτακτική ανάγκη να καταβληθεί κάθε προσπάθεια συνεννόησης με την ΕΕ ώστε να μην υπάρξει απώλεια κονδυλίων.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί στη μάχη για να γίνει αποδεκτό αίτημα παράτασης του ΕΣΠΑ.

·           Η ΝΔ αποδεικνύει συνεχώς με πράξεις ότι και σε αυτόν τον τομέα κινείται με υπευθυνότητα και εθνικό προσανατολισμό. Τρανή αποδειξη το γεγονός ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής του ΕΚ η νομοθετική πρόταση της ΕΕ για αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης στο 100% για τα έργα του νυν ΕΣΠΑ 2007-2013, η αύξηση της προκαταβολής για το ΕΣΠΑ 2014-2020 και την εκ των προτέρων λήψη του 5% για το υπόλοιπο ποσό της κοινοτικής συμμετοχής στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 έτυχε ευρείας στήριξης και μάλιστα με τη σύντομη διαδικασία με την ενεργή συμμετοχή της συναδέλφου ευρωβουλευτή της ΝΔ κας Μαρίας Σπυράκη και παρά τις αντιρρήσεις κρατών μελών.
Με τη συμβολή της εκπροσώπου της ΝΔ εισρέει άμεσα ρευστό   500 εκατομμυρίων ευρώ, μη καταβολή 2 δισ. ευρώ σε εθνική συμμετοχή λόγω της αύξησης του ποσοστού χρηματοδότησης στο 100%.
Επίσης αυξάνεται κατά 1 δισ. ευρώ για να κινηθεί η εμπροσθοβαρής διαδικασία απορρόφησης των πόρων του νέου χρηματοδοτικού πλαισίου 2014-2020 η προκαταβολή έναντι του συνολικού προϋπολογισμού της περιόδου 2014-2020.


Β) ΕΣΠΑ 2014-2020

·      Εξίσου απογοητευτικές είναι οι επιδόσεις της κυβέρνησης στην επιχειρησιακή υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.
·      Υπενθυμίζουμε ότι το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 2014-2020 εγκρίθηκε (3ο κατά σειρά από τις 28 χώρες της ΕΕ) τον Ιούνιο του 2014. Το Νοέμβριο του 2014 εγκρίθηκαν τα 17 Επιχειρησιακά Προγράμματα-13 ΠΕΠ και 4 Τομεακά (εκκρεμούν σύμφωνα με τους κανονισμούς η άμεση έγκριση των ΕΠ Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας) ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου 2014 είχε ψηφισθεί ο εφαρμοστικός νόμος Ν4314/2014. Το ύψος των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 ανέρχεται σε 20,4 δις. ευρώ ενώ στην ίδια περίοδο θα δοθούν ενισχύσεις 15 δις. ευρώ στους αγρότες. Αυτά είναι τα περιβόητα 35 δις. ευρώ του πακέτου Γιουνγκέρ τα οποία ο κ. Τσίπρας βρισκόμενος σε σύγχυση παραπλανά σκοπίμως τους πολίτες κάνοντας αναφορά για ‘’φρέσκο χρήμα’’.
·      Ενώ εδώ και 8 μήνες έχει ψηφιστεί ο εφαρμοστικός νόμος διαχείρισης των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας καθυστέρησε να εκδώσει τις σχετικές διοικητικές πράξεις που αφορούν στις νέες δομές των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης. Αποτέλεσμα: Υπηρεσίες να παραμένουν ακέφαλες, να τίθενται υπό αμφισβήτηση οι διαδικασίες αξιολόγησης των στελεχών των δομών και φυσικά να μην έχει προχωρήσει η πιστοποίησή των δομών γεγονός ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ για την Ευρ. Επιτροπή για την έναρξη των χρηματοροών των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014- 2020. Το αποτέλεσμα της επτάμηνης ολιγωρίας ήταν να συμπεριληφθεί  στο Μνημόνιο που ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου (Ν. 4336/2015) διάταξη, σύμφωνα με την οποία “Όσον αφορά τα διαρθρωτικά ταμεία, έως τον Οκτώβριο 2015 οι αρχές θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο 4314/14 για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, θα εγκρίνουν όλες τις εξουσιοδοτικές πράξεις που απαιτούνται για την ενεργοποίηση των  διαθέσιμων πόρων και θα εφαρμόσουν όλες τις προϋποθέσεις”.
Η απελθούσα κυβέρνηση κατάφερε να μετατρέψει το “αυτονόητο” σε μνημονιακή υποχρέωση.

·      Σημαντικά προγράμματα ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ενίσχυσης της έρευνας και τεχνολογίας καθώς και στήριξης της επιχειρηματικότητας των ανέργων που είχαν προδημοσιευτεί στα τέλη του 2014 κατόπιν συμφωνίας με την ΕΕ για την εμποσθοβαρή κινητοποίηση πόρων ύψους 2 δις. ευρώ αδρανοποιήθηκαν πλήρως  μετά τις 25/1/2015 χωρίς κανένα σοβαρό λόγο στερώντας ζεστό χρήμα από την αγορά.
·      Αντ’ αυτού ο πρώην υπουργός ανακοίνωσε την παραμονή των εκλογών ότι ήδη σχεδιάστηκαν νέα προγράμματα με ημερομηνία προκήρυξης το Σεπτέμβριο του 2015. Για τα εν λόγω προγράμματα όπως έχει αποδειχθεί δεν υφίσταται κανένας σοβαρός σχεδιασμός.