Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Προβληματισμός ΝΑΤΟ και ΗΠΑ για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Συρία

Προβληματισμός ΝΑΤΟ και ΗΠΑ για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Συρία
Προβληματισμό ως προς τα πραγματικά κίνητρα και τους στόχους της ρωσικής εμπλοκής στη Συρία εκφράζουν ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, καταγγέλλοντας ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας έπληξαν Σύρους αντάρτες και όχι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
“Είμαστε ανήσυχοι καθώς οι ρωσικές επιθέσεις ενδεχομένως κατέστρεψαν περιοχές που ελέγχονται από Σύρους αντικαθεστωτικούς και όχι θέσεις του Ισλαμικού Κράτους” τονίζει σε ανακοίνωσή της, η Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Προβληματισμός εγείρεται, προσθέτει το ΝΑΤΟ, και από το γεγονός ότι η Ρωσία αρνείται να συμπλεύσει με τον ήδη υπάρχοντα συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Τις ίδιες απόψεις συμμερίζεται και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Άστον Κάρτερ, ο οποίο κατέστησε σαφές ότι ο ρωσικός στρατός έπληξε περιοχές, όπου δεν υπήρχαν δυνάμεις των τζιχαντιστών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να ξεκινήσει τη μεγαλύτερη ρωσική επέμβαση των τελευταίων δεκαετιών στη Μέση Ανατολή, αποσκοπεί στη στήριξη του στενού συμμάχου της Μόσχας, Μπασάρ αλ Άσαντ, και όχι στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών.
“Η ρωσική στρατηγική θα ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά του πολέμου” εκτίμησε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της πάντως, η Μόσχα ξεκαθαρίζει ότι τα ρωσικά αεροπλάνα πραγματοποιώντας 20 πτήσεις, έπληξαν οκτώ στρατηγικούς στόχους του Ισλαμικού Κράτους.
Το ρωσικό υπουργείο υποστήριξε ότι οι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν το κέντρο διοικήσεως των τζιχαντιστών, ενώ παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές.

ysterografa.gr