Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Φόροι: Και τώρα ο λογαριασμός - Τι θα πληρώσουμε έως το τέλος του χρόνου

Φόροι: Και τώρα ο λογαριασμός - Τι θα πληρώσουμε έως το τέλος του χρόνου 
 Η …ανάρμοστη σχέση με την εφορία θα μας κοστίσει πολύ ακριβά. Οι συνήθεις μετεωρολογικοί χαρακτηρισμοί του τύπου βαρομετρικά χαμηλά, καταιγίδα κ.λ.π. δεν είναι ικανοί να περιγράψουν την αφαίμαξη που θα υποστούν οι Ελληνες φορολογούμενοι ως το τέλος του Φεβρουαρίου (τότε θα πληρωθεί η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ).


Η πρώτη αφαίμαξη αφορά στη δόση του φόρου εισοδήματος ύστερα από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και θα πρέπει να καταβληθεί ως το τέλος του μήνα. Για τους περισσότερους είναι η δεύτερη δόση. Στη συνέχεια ακολουθούν κατά ριπάς, ο ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, ο φόρος αλληλεγγύης, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ενώ κάθε φορά που κάνουμε κάποια αγορά πληρώνουμε τον αυξημένο ΦΠΑ.
Συνολικά ο λογαριασμός θα φτάσει στα 8 δις ευρώ (αν μάλιστα υπολογιστεί το σύνολο των φόρων ως το Φεβρουάριο για ιδιώτες και επιχειρήσεις ο λογαριασμός φτάνει στο αστρονομικό ποσό των 25 δις. ευρώ περίπου) και υπάρχουν φόβοι ότι αφενός πολλοί πολίτες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, αυξάνοντας έτσι τις οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ και η οικονομία θα υποστεί ένα σοκ με κίνδυνο να βυθιστεί σε ύφεση.
Αναλυτικά ο αλμυρός (σκέτη λύσσα) φορολογικός λογαριασμός από τον οποίο δεν θα γλιτώσει κανείς περιλαμβάνει:

2,65 δισ. ευρώ ΕΝΦΙΑ
Τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο στα τέλη Σεπτεμβρίου αμέσως μετά τις εκλογές. Η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου. Το ποσό που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ (το εισπράξιμο υπολογίζεται σε 2,65 δισ. ευρώ). Σημειώνεται ότι ισχύει και για φέτος η έκπτωση 20% στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

3 δισ. ευρώ φόρος εισοδήματος
Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος ξεκίνησε και σε κάθε περίπτωση η τελευταία δόση πρέπει να πληρωθεί τον Νοέμβριο.
795 εκατ. ευρώ ΦΠΑ
Οι αυξήσεις λόγω του ΦΠΑ ξεκίνησαν σε όλο το φάσμα της αγοράς και ήδη παρατηρούνται σημαντικές ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης.

1 δισ. ευρώ τέλη κυκλοφορίας
Έως τις 31 Δεκεμβρίου, όπως κάθε χρόνο (συνήθως με παράταση και ουρές στις εφορίες για καταθέσεις πινακίδων) θα πρέπει να πληρωθεί κοντά στο 1 δισ. ευρώ για να μην πέσει πολλαπλάσια έξω ο προϋπολογισμός. Τα σχέδια αλλαγών στη φορολογία Ι.Χ. και τα τέλη κυκλοφορίας έχουν παγώσει, ενώ οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. δεν θα πρέπει να εκπλαγούν αν διαπιστώσουν ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα.

48 εκατ. ευρώ φόρος πολυτελούς διαβίωσης
Αυξημένοι είναι οι φόροι φέτος και για όσους διατηρούν αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού άνω των 2.500 κ.ε., αεροπλάνα, πισίνες και σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων. Ο συντελεστής φορολογίας έχει αυξηθεί στο 13% από 10% που είναι σήμερα. Οι ανωτέρω φορολογούμενοι θα πληρώσουν επιπλέον 48 εκατ. ευρώ με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλουν αυτές τις μέρες.
Στις υποχρεώσεις των επόμενων μηνών περιλαμβάνονται η καταβολή 251 εκατ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά, οι δόσεις από 900.000 φορολογούμενους που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και θα πρέπει να πληρώσουν πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Βέβαια οι ανωτέρω φόροι δεν είναι οι μοναδικοί που θα καταβληθούν από τους 8 εκατ. φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις. Συνολικά μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 θα πρέπει να πληρωθούν φόροι συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ περίπου (από τους οποίους τα 12,3 δισ. ευρώ αφορούν στον ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης).
 
newsit.gr