Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Θρήνος στη Μέκκα: Πάνω από 700 πιστοί ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου

Θρήνος στη Μέκκα: Πάνω από 700 πιστοί ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου
Οι εικόνες συγκλονίζουν. Ακόμη μια τραγωδία, πολύνεκρη και αυτή, στην Ιερή Πόλη των Μουσουλμάνων. Η Μέκκα από τόπος προσκυνήματος έγινε τόπος θανάτου. Περισσότεροι από 700 πιστοί ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου. Παντού θρήνος και πανικός. Άνθρωποι ξαπλωμένοι στο δρόμο. Άλλοι νεκροί, άλλοι τραυματίες. Ασθενοφόρα και άνδρες σωστικών συνεργείων που προσπαθούν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες.
Η Σαουηδική Αραβία θρηνεί ξανά. Δεν είναι η πρώτη φορά. Η Μέκκα έχει πολλές φορές γίνει τόπος τραγωδίας. Η μεγαλύτερη ήταν το 1990. Η τελευταία, πριν από τη σημερινή στις 11 Σεπτεμβρίου, όταν εξαιτίας της κακοκαιρίας ένας γερανός έπεσε στο Μεγάλο Τέμενος και σκότωσε 107 ανθρώπους.
Σήμερα, ο τραγικός απολογισμός είναι ακόμη πιο βαρύς. Τουλάχιστον 717 νεκροί και 805 οι τραυματίες ο μέχρι στιγμής απολογισμός. Ποδοπατήθηκαν στους δρόμους της πόλης Μίνα, λίγο έξω από τη Μέκκα. Ο απολογισμός των αρχών της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες. Ακόμη επικρατεί χάος. 
 Περίπου δυο εκατομμύρια πιστοί έχουν συγκεντρωθεί αυτές τις μέρες στη Μέκκα για το ετήσιο προσκύνημα Hajj, της Γιορτής της Θυσίας. Οι άτυχοι προσκυνητές ποδοπατήθηκαν στην Οδό 204 του καταυλισμού της Μίνα, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων ανατολικά της Μέκκας, και όπου διαμένουν οι προσκυνητές.
Η Οδός 204 είναι η μία από τις δύο αρτηρίες που οδηγούν από τον καταυλισμό της Μίνα στην κοιλάδα του Τζαμαράτ, όπου οι προσκυνητές λιθοβολούν τη στήλη που παριστάνει τον σατανά. Σήμερα, πρώτη ημέρα της γιορτής Άιντ αλ Αντχα, οι πιστοί, εκτός του ότι θυσιάζουν ένα πρόβατο, ρίχνουν επτά πέτρες στη στήλη, ενώ αύριο και μεθαύριο, δεύτερη και τρίτη ημέρα, ρίχνουν 21 πέτρες στη μεγάλη, τη μεσαία και τη μικρή στήλη. Η πρώτη ημέρα του Άιντ αλ Αντχα είναι η πιο επικίνδυνη διότι τεράστια πλήθη προσκυνητών συνωστίζονται για να εκτελέσουν συγχρόνως στον ίδιο τόπο, τα ίδια τελετουργικά. 
Είναι η δεύτερη πολύνεκρη τραγωδία που συγκλονίζει τη Σαουδική Αραβία και τη Μέκκα. Στις 11 Σεπτεμβρίου, εξαιτίας της κακοκαιρίας είχε καταρρεύσει γερανός στο Μεγάλο Τέμενος της Ιερής Πόλης των Μουσουλμάνων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 107 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 238.
newsit.gr
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters