Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Bλάσιος Τσιώτος: η Ιστορία των σκουπιδιών

Βλάσης Τσιώτος
Απο τον κ. Βλάσιο Τσιώτο αρχηγό της "ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ" Μείζονας μειοψηφίας στο Δήμο και με αφορμή το κάλεσμα του Δημάρχου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης κ. Ηλία Ανδρικόπουλου προς τους συνδημότες μας, για να υποστηρίξουν την αλληλεγγύη «των ανθρώπων» της Δημοτικής Αρχής Ξυλοκάστρου προς τους δοκιμαζόμενους κατοίκους του Δήμου Βέλου-Βόχας,.. ανακοινώνονται τα ακόλουθα:


"1. Αρχές Αυγούστου 2014 ανακαλύπτει το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ότι ο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου έχει «απαλλοτριωθεί» από το 2012 και ανήκει πλέον στον ΦΟΔΣΑ δηλαδή σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας. Η Ερμιονίδα και η Τρίπολη ετοιμάζονται να φέρουν απορρίμματα στον ΧΥΤΑ.
2. Στις 14 Αυγούστου 2014 βγαίνει ομόφωνη απόφαση όλων των δημοτικών παρατάξεων απερχόμενων και επερχόμενων η οποία καταλήγει: «Η εγκατάσταση θα εξυπηρετεί αυστηρά τις ανάγκες ως προς την διαχείριση των απορριμμάτων, τον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και την Δημοτική Ενότητα Φενεού του Δήμου Σικυωνίων.»
3. Στις 2 Οκτωβρίου 2014 μετά από πρόταση της Ανανεωτικής Συνεργασίας βγαίνει νέο ομόφωνο ψήφισμα του νέου δημοτικού συμβουλίου το οποίο αναφέρει: « Ο ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ Ξυλοκάστρου είναι ένα σύγχρονο έργο που κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί μόνο τις Δημοτικές ενότητες Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και Φενεού και τις προβλεπόμενες ποσότητες, σύμφωνα με τους όρους της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τις προϋποθέσεις της άδειας λειτουργίας του.» ( Δηλαδή 2500 τόνους το έτος από τον Φενεό.)
4. Στις 4 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιείται ανοικτή συγκέντρωση στην πλατεία Ξυλοκάστρου όπου όλοι οι δημοτικοί συνδυασμοί υπερασπίζονται το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου.
5. Στις 15 Δεκεμβρίου 2014 με επίμονη πρόταση της Ανανεωτικής Συνεργασίας αποφασίζεται να γίνει ένσταση κατά της άδειας λειτουργίας με σκοπό να αποσαφηνιστεί η παράγραφος η οποία αναφέρεται σε μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης λόγω έκτατης ανάγκης. Η ένσταση γίνεται παρά το γεγονός ότι όλοι οι υπόλοιποι συνδυασμοί το θεωρούσαν περιττό.
6. Στις 16 Φεβρουαρίου 2015 αναλάβαμε το ρίσκο στο Δημοτικό Συμβούλιο και υποστηρίξαμε ότι: «Κατά την γνώμη μας ποτέ δεν υπήρξε πραγματική και σοβαρή πρόθεση μεταφοράς σκουπιδιών από την Τρίπολη και την Ερμιονίδα στον ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Οι αποστάσεις είναι μεγάλες και οικονομικά ασύμφορες για τους ενδιαφερομένους , ενώ υπήρχε η γνώση ότι οι αντιδράσεις θα ήταν τεράστιες και τα επιχειρήματα αδύναμα. Η απειλή αυτή χρησιμοποιήθηκε ώστε να καλλιεργηθεί ένα αίσθημα κινδύνου και όταν αυτό εκλείψει να πραγματοποιηθεί πιο εύκολα ο τελικός στόχος. Η μεταφορά υπολειμμάτων στον ΧΥΤΑ από όλη την Κορινθία!». Τότε μας κατηγόρησαν ότι κακώς λέει καθησυχάζουμε τον κόσμο!! Αυτό κατάλαβαν.
7. Στις 10 Μαρτίου 2015 οι Δήμοι Βέλου-Βόχας και Συκιωνίων σταματούν την αποκομιδή των απορριμμάτων και ετοιμάζονται να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.. Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν και απαιτούν βοήθεια από τον Δήμο μας.
8. Στις 12 Μαρτίου 2015 ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης δηλώνει σε τοπικά μέσα: « Στον Δήμο μας θα πάρουμε ένα μέρος των απορριμμάτων του Κιάτου. Ακόμα δεν μπορώ να προσδιορίσω τον όγκο των απορριμμάτων που θα πάρουμε. Είναι εκτός των άλλων συναδελφική αλληλεγγύη σε έναν γειτονικό μας Δήμο. Αν καταστραφεί αυτός θα καταστραφούμε και εμείς. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να πω τίποτα για την ώρα για τα σκουπίδια του Δήμου Βέλου- Βόχας. Θα κάνουμε πρώτα μια επαφή με τον Δήμαρχο Βέλου-Βόχας για να δούμε τι θα γίνει!!
9. Στις 18 Μαρτίου 2015 η Ανανεωτική Συνεργασία βλέποντας τα ανησυχητικά μηνύματα να πληθαίνουν φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο νέο ψήφισμα άρνησης απόθεσης απορριμμάτων από άλλους δήμους λόγω έκτακτης ανάγκης, ο Δήμαρχος όμως αρνείται καν να το συζητήσει. Εφιστούμε σε όλους την προσοχή για το γεγονός ότι ακούγονται απόψεις για δικαιώματα του Κιάτου, καθώς και του Δήμου Βέλου-Βόχας στον ΧΥΤΑ. Υπερασπιζόμαστε το γεγονός ότι δικαιώματα έχει μόνο η δημοτική ενότητα Φενεού, θέση η οποία γίνεται αποδεκτή από όλους.
10. Στις 20 Μαρτίου 2015 σε έκτακτη νυκτερινή σύσκεψη στο Δημαρχείο στο Ξυλόκαστρο με την παρουσία όλων των επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων, ο Δήμαρχος Συκιωνίων κ.Σπύρος Σταματόπουλος καταθέτει αίτημα άμεσης μεταφοράς των απορριμμάτων του Φενεού σύμφωνα με τις ποσότητες που προβλέπει η μελέτη λειτουργίας του ΧΥΤΑ λόγω εκτάκτων αναγκών του Δήμου του.( 2500 τόνοι το έτος). Αρχίζει η μεταφορά απορριμμάτων της δημοτικής ενότητας Φενεού προς τον ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας και με χρονικό ορίζοντα επανεξέτασης της κατάστασης τον Ιούνιο. Μέχρι σήμερα ούτε φωνή ούτε ακρόαση.
11. Στις 8 Ιουλίου 2015 ο Δήμος Βέλου-Βόχας ζητά επισήμως από τον ΦΟΔΣΑ την έγκριση για μεταφορά στον ΧΥΤΑ μας τουλάχιστον 2 απορριμματοφόρων καθημερινά ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Το γεγονός αυτό αποσιωπήθηκε από τον Δήμαρχο, παρά το γεγονός ότι πριν 15 μέρες είχαμε πάλι ΔΣ. Δεν θεώρησε σκόπιμο να μας το ανακοινώσει στα πλαίσια της ενότητας και της ομοψυχίας που επαγγέλλεται
12. Στις αρχές Αυγούστου τίθενται εκτός λειτουργίας ταυτόχρονα 2 απορριμματοφόρα του Δήμου μας και ζητάμε βοήθεια από τους Δήμους Συκιωνίων και Βέλου-Βόχας. Οι γειτονικοί δήμοι άμεσα μας προσφέρουν από ένα απορριμματοφόρο ο καθένας για να αντιμετωπίσουμε το οξύτατο πρόβλημα. Ταυτόχρονα συνεδριάζει ο ΦΟΔΣΑ και ο πρόεδρός του και Δήμαρχός μας εισηγείται την έγκριση του αιτήματος του γειτονικού Δήμου, η οποία τελικώς δίνεται πάντα εν αγνοία μας. Ξεκάθαρη αποδόμηση της ομόφωνης απόφασης του ΔΣ η οποία μέχρι σήμερα είναι σε ισχύ.
13. Στις 10 Αυγούστου 2015 έρχεται στο ΔΣ το αίτημα του Δήμου Βέλου-Βόχας για εναπόθεση μέρους των απορριμμάτων του στον ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Ο Δήμαρχος υποστηρίζει ότι για να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ χρειάζονται 12500 τόνοι ( που είναι το ανώτατο όριο σύμφωνα με την μελέτη) και αφού εμείς παράγουμε περίπου 7000 τόνους ( σύμφωνα με τις μετρήσεις του) είναι αποφασισμένος να πάρει τους υπόλοιπους από όπου χρειαστεί ώστε να γεμίσει ο ΧΥΤΑ. Έτσι ψηφίζει την μεταφορά από το Βέλο- Βόχα κάνοντας την κόκκινη γραμμή ροζ!!
Σε όλη αυτή την δύσκολη πορεία σταθήκαμε αταλάντευτα σταθεροί στην αρχική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και προσπαθήσαμε από τη μία να αντιμετωπίσουμε κινήσεις σε βάρος του Δήμου μας από εξωτερικούς παράγοντες και από την άλλη να διορθώσουμε λανθασμένες πρωτοβουλίες και τακτικές της Δημοτικής Αρχής και όχι μόνο, στο εσωτερικό. Αυτός είναι ο θεσμικός μας ρόλος. Κατηγορηθήκαμε από πολλούς στο Δημοτικό Συμβούλιο για μικροψυχία, ως τορπιλιστές της ενότητας και ως λαϊκιστές, τα γεγονότα όμως μας δικαιώνουν. Τώρα ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.
ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ