Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Βαριά ήττα για το Μαξίμου: 47 βουλευτές καταψήφισαν τα μέτρα για τη συμφωνία - Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση | Έμεινε με 115 βουλευτές μένει η κυβέρνηση | 222 «ναι», 64 «όχι», 11 «παρών»

Βαριά ήττα για το Μαξίμου: 47 βουλευτές καταψήφισαν τα μέτρα για τη συμφωνία
 
  Απώλειες και πληγές μετρά η κυβέρνηση από τη σημερινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. Η στροφή του Αλέξη Τσίπρα στη μνημονιακή πολιτική του κόστισε σε δύναμη εντός του Κοινοβουλίου αφού 47 βουλευτές δεν τον στήριξαν στην ψηφοφορία για τα μέτρα της συμφωνίας με τους δανειστές.
Η συμφωνία μπορεί να εγκρίθηκε από τη Βουλή, με τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να «βάζουν πλάτη» για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, παίρνοντας οι βουλευτές τους την ευθύνη για την υπερψήφιση της συμφωνίας, ωστόσο το πλήγμα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι μεγάλο, αφού η κυβέρνηση έμεινε με 115 βουλευτές, έχασε τη δεδηλωμένη και αναμένεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μετά τις 20 Αυγούστου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε 44 απώλειες, καθώς 32 βουλευτές ψήφισαν «όχι», 11 ψήφισαν «παρών» και υπήρχε και μία απουσία.

Συγκεκριμένα, καταψήφισαν οι Γιάνη Βαρουφάκης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο τέως υπουργός Δημήτρης Στρατούλης, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η βουλευτής Επικρατείας Αγλαΐα Κυρίτση, ο Κώστας Ήσυχος, η Νάντια Βαλαβάνη,  η Ελένη Σωτηρίου, ο Κωνσταντίνος Ζαχαριάς. ο Βασίλης Χατζηλάμπρου. ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, ο Στέφανος Σαμοΐλης, ο Γιάννης Σταθάς, ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο Θωμάς Κώτσιας, ο Αθανάσιος Σκούμας, η Αλεξάνδρα Τσανάκα, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης. η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η Ιωάννα Γαϊτάνα, η Λίτσα Αμμανατίδου, ο Στάθης Λεουτσάκος, ο Κωνσταντίνος Δελημήτρος, ο Βασίλειος Κυριακάκης, η Ηρώ Διώτη, ο Ζάννας Ζήσης, ο Ιωάννης Ζερδελής, η Ευγενία Ουζουνίδου, ο Θανάσης Πετράκος, η Ελένη  Ψαρρέα και ο Δημήτρης Κοδέλλας. 

Παρών δήλωσαν Αλέξης Μητρόπουλος, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Βασιλική Κατριβάνου, Μαρία Κανελλοπούλου, Ανέττα Καββαδία, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης, Θεοφάνης Κουρεμπές, Τζηκα Δανάη και Βασιλίκη Λέβα ενώ παρών σε άρθρα ψήφισαν ο Γ. Κυρίτσης και ο Δ. Σεβαστάκης. 

Απών από τη διαδικασία ήταν ο βουλευτής Ευβοίας Γιώργος Ακριώτης.

Στο σύνολο, 222 ήταν τα «ναι», 64 τα «όχι» και 11 τα «παρών».

Οι αρχική υπολογισμοί του Μεγάρου Μαξίμου το απόγευμα της Πέμπτης έκαναν λόγο για έναν αριθμό ανάμεσα στους 38 και τους 41, ωστόσο η ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά και η ήττα για τον Αλέξη Τσίπρα τεράστια.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 15 Ιουλίου, στην πρώτη, δηλαδή, ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα προκειμένου να καταλήξουμε στη συμφωνία της περασμένης Δευτέρας, το κυβερνών κόμμα είχε καταγράψει 39 απώλειες (32 όχι, 6 παρών και μια απουσία). Μια εβδομάδα μετά το κυβερνών κόμμα μέτρησε 31 «όχι» και 5 «παρών» ενώ άλλοι πέντε βουλευτές είχαν ψηφίσει μεν «ναι» επί της αρχής, αλλά «παρών» στο άρθρο 1 του τότε δεύτερου πακέτου με προαπαιτούμενα.