Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

To "Mένουμε Ελλάδα" στην Παναγιά την Καταφυγιώτισσα στη Ζάχολη

 Γιά μία ακόμα φορά ( 4η φορά) μέσα σε μισό μήνα το «Μένουμε Ελλάδα», η μοναδική καθημερινή ζωντανή εκπομπή της ΕΡΤ1, που προβάλλει τον τουρισμό, τον πολιτισμό και στηρίζει την Περιφέρεια και τα ελληνικά προϊόντα, βρέθηκε στη περιοχή Δερβενίου.  Η Ρένια Τσιτσιμπίκου και ο Πέτρος Κουμπλής μάς ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μέσα από ρεπορτάζ για γνωστούς και άγνωστους προορισμούς, με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους. Αυτή τη φορά η κάμερα της δημοφιλούς αυτής εκπομπής μας μετέδωσε συναρπαστικές - μοναδικές εικόνες από την Παναγία την Καταφυγιώτισσα της Ζάχολης.

Για την Καταφυγιώτισσα και την Ιστορία της μίλησαν στο "Μένουμε Ελλάδα" ο ιερέας του Ιστορικού Ναού του Αγίου Γεωργίου π. Παναγιώτης Μετζελίδης και ο κ. Γιάννης Ρούσος , ο οποίος με προσωπική εργασία, καλαισθησία, σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία και την αγιότητα του χώρου , αξιοποίησε το βυζαντινό αυτό μνημείο της Δυτικής Κορινθίας.

 Η «Παναγία Καταφυγιώτισσα» είναι από τα ωραιότερα βυζαντινά μνημεία της πατρίδας μας. Βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιόμετρων από το Δερβένι στον δρόμο που οδηγεί στη Ζάχολη, το εύφορο κεφαλοχωρι της δυτικής Κορινθίας και στον Φενεό. Από τον κεντρικό δρόμο και σε υψόμετρο 700 μ. ενα απότομο φιδιόσχημο γραφικό μονοπάτι κατεβαίνει την πλαγια και οδηγει με σκαλισμένα στους βράχους σκαλοπάτια, προς τα καταφύγια και το μικρό ξωκλήσι το οποίο είναι κτισμένο στο κοίλωμα ενός βράχου ύψους 40 μέτρων..
Η " Παναγία η Καταφυγιώτισσα" χρονολογείται το 1772 κατα τον μεγάλο διωγμό των Ελλήνων από τους Τούρκους.Τότε οι βαθιά θρησκευόμενοι κάτοικοι της περιοχής της Ζάχολης Κορινθίας ,αναγκάστηκαν να φύγουν κυνηγημένοι από τα σπίτια τους και να κρυφτούν στις απόκρυμνες σπηλιές- καταφύγια, οι οποίες υπήρχαν στην απέναντι πλευρά του βουνού. Εκεί ζώντας για αρκετά χρόνια έκτισαν και την εκκλησία - προστάτη τους, της οποίας έδωσαν την επωνυμία “Παναγία Καταφυγιώτισσα”.
Εως περίπου το 1940 στην εκκλησία ζούσε μια μοναχή, ονόματη Πελαγία, η οποία είχε φτιάξει ένα κελί για να μείνει και να μπορεί να την συντηρεί. Η επικοινωνία που είχε ο κόσμος εκείνα τα χρόνια με την εκκλησία ήταν πολύ δύσκολη και γίνοταν από το ποτάμι, γιατί δεν υπήρχε αλλη πρόσβαση. Αυτό μέχρι το 1965 που κατασκευάστηκε η σκάλα που συνέδεε την εκκλησία με το δημόσιο δρόμο. Το 1983 εγκαταστάθηκε και παροχή νερού, ενώ το 2002 δόθηκε και η άδεια για ηλεκτροδότηση. Η αξιοποίηση αυτού του Βυζαντινού μνημείου οφείλεται πρωτίστως στον κ. Γεώργιο Ρούσο κάτοικο Ευρωστίνης, ο οποίος με προσωπική εργασία, καλαισθησία, σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία και την αγιότητα του χώρου , έκτισε μία επιβλητική είσοδο,ανακατασκεύασε το παλιό κελί, δημιούργησε κρυφό σχολειό, αποτύπωσε λαογραφικές στιγμές της περιοχής, συνέδεσε με στοές λαξευμένες στους βράχους όλους τους χώρους.
Ο Ναός εορτάζει στις 23 Αυγούστου και αποτελεί λόγω της ιστορίας και της μοναδικής του ομορφιάς πόλο έλξης επισκεπτών καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το επίμαχο σημείο της εκπομπής που μας ταξίδευσε στην Παναγιά την Καταφυγιώτισσα είναι διάρκειας 7 λεπτών  και ξεκινά στο 1:28.30 του video 

Το video της εκπομπής