Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Γ. Πατούλης από την Έκτακτη Συνέλευση της ΚΕΔΕ: Στηρίζουμε την Εθνική προσπάθεια για παραμονή στην Ευρώπη

«Η σημερινή μας συνάντηση γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για την Πατρίδα μας, αλλά και το θεσμό που υπηρετούμε συγκυρία.

Τις επόμενες τρεις μέρες, από τις ενέργειες της Κυβέρνησης και της ομάδας διαπραγμάτευσης, θα κριθεί αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και την Ευρώπη. ΄Η αν θα βρεθεί εκτός της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, με τη δική της θέληση και με την υπογραφή της Κυβέρνησης γιατί αλλιώς δεν μπορεί να βγει από την Ένωση. Εγώ έχω εκφράσει την άποψη μου πάνω σε αυτό το ζήτημα. Έχω ταχθεί εξαρχής υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη και το ευρώ και πιστεύω ότι την ίδια άποψη έχουν και οι περισσότεροι από μας που σήμερα βρισκόμαστε στο χώρο αυτό, αλλά και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ανεξάρτητα του τι ψήφισε στο δημοψήφισμα της προηγούμενης Κυριακής. Ελπίζω όλα να πάνε καλά. Ελπίζω πραγματικά ότι πρόθεση του Πρωθυπουργού μας και της Κυβέρνησης είναι να πετύχει μια έντιμη συμφωνία και συμβιβασμό με τους δανειστές – εταίρους μας ώστε την Κυριακή να υπάρξει επιτέλους ένα happy end σε αυτή την υπόθεση».



Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης κατά την έναρξη της Έκτακτης Συνέλευσης των Δημάρχων της χώρας που συγκάλεσε σήμερα η ΚΕΔΕ προκειμένου να καταγραφούν και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα λειτουργίας των δήμων και των τοπικών κοινωνικών που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο δεκαήμερο και οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη λειτουργία των τραπεζών, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε επίσης πως δεν μπορεί να διανοηθεί ότι θα επιλέξουμε μια άλλη λύση, γιατί αυτό θα ήταν εθνική καταστροφή, υπογραμμίζοντας όμως ότι σε κάθε περίπτωση, όποια κι αν είναι η εξέλιξη, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

«Αν όλα πάνε καλά, σημείωσε, θα κληθούμε να λειτουργήσουμε στο νέο πλαίσιο που θα δημιουργηθεί κατ’ εφαρμογή των όρων της συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Γνωρίζω καλά ότι οι νέοι αυτοί όροι θα είναι σκληροί, πιθανόν να κληθεί και πάλι η Αυτοδιοίκηση να σηκώσει μεγάλο βάρος για την επίτευξη των νέων δημοσιονομικών στόχων κι αυτό να σημάνει περαιτέρω περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης».

Ωστόσο, είπε, τα επόμενα χρόνια οι Δήμοι δεν θα στερηθούν τους εξασφαλισμένους ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, αλλά κι άλλων πηγών χρηματοδότησης, που θα διασφαλίσουν την εκτέλεση είτε υφιστάμενων, είτε νέων έργων θα επιτρέψουν να λειτουργήσουν κρίσιμης σημασίας κοινωνικές δομές, να αναχαιτίσουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, για την αγροτική ανάπτυξη και την καταπολέμηση των ανισοτήτων των μικρών Δήμων.

Ο κ. Πατούλης ανέφερε επίσης ότι σήμερα έχουν σταματήσει όλα τα χρηματοδοτούμενα έργα, ενώ είναι στον αέρα η μελλοντική λειτουργία μιας σειράς δημοτικών υπηρεσιών, που προσφέρουμε ως σήμερα στις τοπικές μας κοινωνίες.

«Όσο διατηρείται σε εκκρεμότητα το θέμα της διαπραγμάτευσης, είπε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, είμαστε όλοι οι Δήμοι στον αέρα. Στο απευκταίο όμως σενάριο που η διαπραγμάτευση καταρρεύσει, σενάριο που δεν θέλω να πιστέψω αφού άλλωστε η Ευρώπη διαθέτει μια πλούσια ιστορία που στηρίζεται στους συμβιβασμούς κι όχι στις ρήξεις, οι Δήμοι θα κληθούν να λειτουργήσουν σε ένα πολύ ασφυκτικό περιβάλλον.

Και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση μεγάλα προβλήματα που θα δημιουργήσει στις τοπικές κοινωνίες μας η ρήξη. Η ένταση των προβλημάτων θα ξεπεράσει κάθε φαντασία μας. Ελπίζω πραγματικά να μην επικρατήσει αυτό το σενάριο.

Όμως σε κάθε περίπτωση, είναι γνωστή η μοίρα της Αυτοδιοίκησης.

Να είμαστε εμείς που θα σηκώσουμε το κύριο βάρος των προβλημάτων που θα προκύπτει στην καθημερινότητα των πολιτών».

Αναφερόμενος στο κύριο στόχο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η ΚΕΔΕ ο Γ. Πατούλης είπε ότι αυτή έγινε «για να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω στον τρόπο που πρέπει να διαχειρισθούμε την επόμενη μέρα της συμφωνίας ή της μη συμφωνίας. Να καταγράψουμε ως ΚΕΔΕ όλα τα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν κι επηρεάζουν τη λειτουργία των Δήμων μας. Να δούμε ποια από αυτά απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Να βρούμε τρόπους αλληλο-υποστήριξης κι αλληλοβοήθειας μεταξύ των Δήμων μας, ώστε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο με όποια μέσα διαθέτουμε».

Επόμενος στόχος είναι να κωδικοποιηθούν οι συνολικές απαιτήσεις και θέσεις της Αυτοδιοίκησης, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των αιρετών, όπως αυτές θα καταγραφούν στα ερωτηματολόγια που ήδη έχουν στη διάθεσή τους, αλλά και από τη σημερινή συζήτηση, ώστε στη συνέχεια να διατυπωθούν οι προτάσεις προς την Κεντρική Εξουσία για τη δρομολόγηση των όποιων λύσεων.

«Όμως θέλω να τονίσω ένα πράγμα. Η σημερινή συνάντηση αποτελεί για όλους μας μια ευκαιρία για να στείλουμε στην ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, αλλά και στις τοπικές μας κοινωνίες ξεχωριστά, το μήνυμα ότι η Αυτοδιοίκηση δεν εφησυχάζει. Η Αυτοδιοίκηση είναι εδώ, στην πρώτη γραμμή, αναλαμβάνει τις ευθύνες της και δεν της μεταθέτει.

Με υπευθυνότητα κι όχι με λαϊκισμό. Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας, κι είναι έτοιμη να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση προς την Κεντρική Εξουσία, με βάση και τις δικές σας απόψεις, ώστε την επόμενη μέρα της λήξης της διαπραγμάτευσης να δρομολογηθούν οι αναγκαίες πολιτικές λύσεις σε μια σειρά από εκκρεμότητες που μας ταλαιπωρούν ως θεσμό», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Σ’ αυτή την πραγματικά ιστορική συγκυρία, η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να παρακολουθεί απαθής τα τεκταινόμενα.

Δεν μπορεί ως θεσμός του Κράτους, ο εγγύτερος μάλιστα προς τους πολίτες θεσμός, να ανέχεται την επικράτηση της ιδεολογίας του μηδενισμού.

Δεν μπορεί να παρακολουθεί αμέριμνη την επικράτηση του λαϊκισμού.

Δεν μπορούμε με την ανοχή μας να επιτρέπουμε σε δυναμικές μειοψηφίες να οδηγούν την Πατρίδα μας σε καταστροφικές επιλογές.

Δεν θα ανεχθούμε να δούμε τις θυσίες τόσων χρόνων να πηγαίνουν χαμένες και το μέλλον μας να προδιαγράφεται ζοφερό.

Δεν έχουμε δικαίωμα να παρακολουθούμε απαθείς την Πατρίδα μας να οδηγείται στο χάος, χρεοκοπημένη και αποξενωμένη από παραδοσιακούς συμμάχους και φίλους στο διεθνές περιβάλλον όσο ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ιστορία της.

Δεν ανεχόμαστε άλλο ένα παρασιτικό οικονομικό μοντέλο, που θα ευνοεί τις δυνάμεις της διαπλοκής σε βάρος της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας .

Η Αυτοδιοίκηση μπαίνει μπροστά. Δεν βγάζει την ουρά της απέξω.

Αυτό υποδηλώνει η σημερινή μας παρουσία.

Κινείται δυναμικά.

Μαζί με τους πολίτες, δημιουργούμε μια νέα ισχυρή κοινωνική και πολιτική συμμαχία, που υπηρετεί το μεγάλο στόχο για μια δημοκρατική,

κοινωνικά δίκαιη και θεσμικά συγκροτημένη έξοδο της χώρας από την κρίση.

Οφείλουμε να λειτουργήσουμε ενωτικά, με τρόπο που θα υπερβαίνει τις ξεπερασμένες κομματικές περιχαρακώσεις, ώστε να εκφράσει το σύνολο των δημιουργικών δυνάμεων της Πατρίδας μας.

Η Αυτοδιοίκηση, ως θεσμός που βρίσκεται εγγύτερα από οποιονδήποτε άλλο στην κοινωνία, δηλώνει παρούσα στις πολιτικές,οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις της χώρας και θα αναλάβει στο επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.

Με την Ελλάδα στην Ευρώπη. Απέναντι στις άφρονες φωνές που επιθυμούν τη ρήξη με την Ευρώπη και την επιστροφή της χώρας μας στη δραχμή».

airetos.gr