Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Σαουδική Αραβία: Απεβίωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Σαούντ αλ Φάιζαλ - Είχε πει ότι ήταν καλή ιδέα να δοθούν όπλα στους αντάρτες της Συρίας

Σαουδική Αραβία: Απεβίωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Σαούντ αλ Φάιζαλ
Ο πρίγκιπας Σαούντ αλ Φάιζαλ (βλ. φωτό αριστερά), επικεφαλής της διπλωματίας της Σαουδικής Αραβίας για σαράντα χρόνια ώσπου αντικαταστάθηκε τον Απρίλιο, απεβίωσε, ανακοίνωσαν σήμερα μέλη της οικογένειάς του και μια κυβερνητική πηγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες από συγκλίνουσες πηγές στο βασίλειο, που πάντως μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, ο Σαούντ αλ Φάιζαλ απεβίωσε στο εξωτερικό λόγω καρδιοπάθειας.
Γεννημένος το 1940, ο πρίγκιπας Φάιζαλ αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα υγείας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, από το 1975, το Ισραήλ εισέβαλε στο Λίβανο τρεις φορές (1978, 1982, 2006), ξέσπασαν η πρώτη και η δεύτερη παλαιστινιακή Ιντιφάντα (1987, 2000), το Ιράκ εισέβαλε στο Ιράν (1980) και στο Κουβέιτ (1990) και σημειώθηκαν ο πρώτος πόλεμος στο Ιράκ (1991) και η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003. Η διάρκεια της θητείας του ήταν η πιο μακρά στον κόσμο.
Ο πρίγκιπας Σαούντ αλ Φάιζαλ, πτυχιούχος του Πρίνστον τη δεκαετία του 1960, υπηρέτησε στο υπουργείο Πετρελαίου για χρόνια πριν αναλάβει να διευθύνει τη διπλωματία της Σαουδικής Αραβίας.
Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έντασης ανάμεσα στο Ριάντ και στις ΗΠΑ, το 2004, ο Φάιζαλ είχε χαρακτηρίσει τη διμερή σχέση σαν "μουσουλμανικό γάμο", στο πλαίσιο του οποίου το βασίλειο μπορούσε να έχει πολλές συζύγους.
Όταν είχε ερωτηθεί στις αρχές του 2012 αν θεωρούσε καλή ιδέα να δοθούν όπλα στους αντάρτες της Συρίας, είχε απαντήσει "νομίζω ότι είναι εξαίρετη ιδέα".
Παρά τη σφοδρή αντιπαλότητα του Ριάντ με τον Σαντάμ Χουσέιν, ο Φάιζαλ είχε προειδοποιήσει εναντίον της εισβολής του 2003: "εάν υπάρξει αλλαγή καθεστώτος και καταστροφή του Ιράκ λύνεις ένα πρόβλημα και δημιουργείς πέντε", είχε πει.
Ο πρίγκιπας Σαούντ αλ Φάιζαλ είχε ζητήσει τον Απρίλιο να αντικατασταθεί για λόγους υγείας και διορίστηκε ειδικός απεσταλμένος του βασιλιά Σαλμάν, σύμφωνα με ένα διάταγμα που είχε μεταδώσει το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA. Τον διαδέχθηκε ο Άντελ αλ Τζουμπέιρ.
Παρ' όλη την εμπειρία και την ικανότητά του στη διπλωματία, ο Σαούντ αλ Φάιζαλ δεν συνέβαλε το υπουργείο
Εξωτερικών να αποκτήσει ισχύ ως θεσμός, σύμφωνα με αναλυτές που παρομοίαζαν τον τρόπο που ασκούσε τα καθήκοντά του με το φως ενός φακού: εστιασμένο, αλλά μόνο στα θέματα που ενδιέφεραν τον ίδιο και τον βασιλιά.

e-typos.com