Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Η μεγάλη επιστροφή του Καραμανλή

Σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός και -αναμφισβήτητα- ο ισχυρός άντρας της κεντροδεξιάς Κώστας Καραμανλής, έκανε μία ηχηρή παρέμβαση υπέρ του «ναι» στο ευρώ και στην ευρωζώνη.
Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια ήδη μια σειρά από αναλυτές να κάνουν λόγο για τη μεγάλη επιστροφή του Κ. Καραμανλή, όχι μόνο ενόψει του δημοψηφίσματος αλλά και γενικότερα στην πολιτική σκηνή. Μάλιστα, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ακούγονται τα εξής δύο σενάρια:
1ον: Σε περίπτωση που κερδίσει το ΝΑΙ ο Κ. Καραμανλής να αναλάβει είτε πρόεδρος της ΝΔ, είτε αρχηγός ενός μεγάλου συνασπισμού, ώστε στις επικείμενες εκλογές να καταφέρει να κερδίσει τον Αλ. Τσίπρα. Άλλωστε, είναι γνωστό, ότι ακόμη και αν βγει το ΝΑΙ, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ο Αντ. Σαμαράς θα μπορέσει να κερδίσει τον σημερινό πρωθυπουργό, ο οποίος προηγείται σε όλα τα σημεία.
2ον: Σε περίπτωση που κερδίσει το ΟΧΙ και πάλι ο Κ. Καραμανλης θα μπορούσε να βγει πρόεδρος της ΝΔ, προκειμένου να ασκήσει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, συσπειρώνοντας το σύνολο της κεντροδεξιάς, και, ίσως, ακόμη και μεγάλη μερίδα των ΑΝΕΛ.