Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

«Λευκός καπνός» και συμφωνία στη μαραθώνια Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής!

LIVE: «Λευκός καπνός» και συμφωνία στη μαραθώνια Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής!
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν ομόφωνα σε συμφωνία έπειτα από 17 ώρες διαβουλεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Τη θετική έκβαση της συνεδρίασης επιβεβαιώνουν, επίσης, ο Βέλγος και ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός, καθώς αλλά και ο Κύπριος εκπρόσωπος μέσω Twitter. Ο Τουσκ ανακοίνωσε ότι ξεκινάει ξανά η Ολομέλεια της Συνόδου με αναθεωρημένη πρόταση συμβιβασμού, ώστε οι 19 να επικυρώσουν τη συμφωνία. Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου θα ακολουθήσει νέο Eurogroup. 

Μαραθώνιες διαβουλεύσεις
Στο τραπέζι του Eurogroup, κάθισαν εκ νέου χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, προκειμένου να επαναλάβουν τις συζητήσεις τους για το ελληνικό ζήτημα, οι οποίες διεκόπησαν τα μεσάνυχτα. Λίγο μετά τις 16:00 την Κυριακή ολοκληρώθηκε, έπειτα από δυόμισι ώρες, η συνεδρίαση του Εurogroup, αλλά δεν θα υπήρξε κοινό ανακοινωθέν. Η σκυτάλη πέρασε στους 28 ηγέτες της Ε.Ε., που συνεδριάζουν εδώ και 16 ώρες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, αν και νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανακοίνωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί.

Δεν είναι απλά μια συμφωνία, είναι συμφωνία και για το τριετές πρόγραμμα του ESM, για το νέο Μνημόνιο δηλαδή! Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στη Σύνοδο Κορυφής δεν συμφωνήθηκε απλά να κάνει η Ελλάδα μεταρρυθμίσεις και μετά να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο Μνημόνιο. Η συμφωνία για το τριετές πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον ESM έκλεισε στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής!