Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Μαζικές απολύσεις και αναθεώρηση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις – Τι αλλάζει στην αγορά εργασίας

«Βόμβα» αναμένεται να μπει και στα θεμέλια της αγοράς εργασίας, σύμφωνα με το νέο μνημόνιο που συμφώνησε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες κάτω από την αφόρητη πίεση των εταίρων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα προβλέπονται, η κυβέρνηση:
1. Αναλαμβάνει να προβεί σε αυστηρή επανεξέταση και εκσυγχρονισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και, με βάση τη σχετική οδηγία της ΕΕ και τις βέλτιστες πρακτικές, τον ορισμό των ομαδικών απολύσεων, με βάση το χρονοδιάγραμμα και την προσέγγιση που συμφωνήθηκε με τα όργανα.
2. Με βάση τα παραπάνω, οι πολιτικές για την αγορά εργασίας, θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές, και δεν θα πρέπει να συνεπάγονται την επιστροφή στις ρυθμίσεις του παρελθόντος που δεν είναι συμβατές με τους στόχους της προώθησης της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.
3. Να υιοθετήσουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του toolkit Iτου ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων των Κυριακών, της ιδιοκτησίας των φαρμακείων, γάλακτος, αρτοποιείων {επόμενο βήμα θα είναι οι τα προϊόντα εκτός φαρμακείου}, όπως επίσης και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που είναι κρίσιμα από μακροοικονομικής άποψης (πχ θαλάσσιες μεταφορές). Σε ό,τι αφορά το toolkit II του ΟΟΣΑ η μεταποίηση πρέπει να συμπεριληφθεί στα prior actions.
Τα παραπάνω ξεκαθαρίζουν πως το νέο τοπίο αναμένεται να αλλάξει δραστικά, σε συνδυασμό με την απόφαση του Eurogroup.

aftodioikisi.gr