Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Δήλωση του Προέδρου της Δράσης Θόδωρου Σκυλακάκη: Ψηλά τις σημαίες, ψηλά τα κεφάλια, είμαστε ακόμα ζωντανοί!


13 Ιουλίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Η Ελλάδα πέτυχε μια πολύ κακή συμφωνία, αφού έφτασε πρώτα στο χείλος της οικονομικής αβύσσου και της πλήρους καταστροφής του οικονομικού, κοινωνικού ιστού και των κρατικών δομών. Πως συνέβη αυτό όλοι το γνωρίζουμε. Δεν είναι ώρα ούτε να το επαναλάβουμε, ούτε να πυροδοτήσουμε ένα νέο πολιτικό πόλεμο στο εσωτερικό της χώρας για να μοιραστούν οι ευθύνες. Αφού καταφέραμε και μείναμε ζωντανοί, έχουμε κάτι πολύ πιο επείγον να κάνουμε. Να ανορθώσουμε τη χώρα. 

Πρέπει με τις πράξεις μας να μετατρέψουμε μια κάκιστη συμφωνία σε ευνοϊκή για την Ελλάδα και τον λαό μας. Πως θα το κάνουμε αυτό; Με ρυθμούς ανάπτυξης που κανείς από τους έξω δεν περιμένει ότι θα επιτύχουμε και με μια πορεία ανόρθωσης και ανασυγκρότησης του κράτους και των θεσμών, που θα αποκαταστήσει την τιμή, την αξιοπιστία και την οικονομική μας ανεξαρτησία. Εντός θα μετατρέψουμε την ήττα σε νίκη.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να τα κάνουμε όλα διαφορετικά στα επόμενα χρόνια. Όλα. Στηριγμένοι σε τέσσερις πυλώνες. Εθνική συνεννόηση, αποκατάσταση αξιοπιστίας, οικονομική ανόρθωση και ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο:

1. Εθνική συνεννόηση. Η ακραία εχθρότητα που διέκρινε τις σχέσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων και αντιπολιτεύσεων και είχε ως κίνητρο την κουτάλα της εξουσίας, πρέπει να τελειώσει οριστικά. Η χώρα χρειάζεται συνεννόηση, ηρεμία και καταλλαγή. Μετρημένα λόγια, σύνεση, ρεαλισμός, ανοχή και κατανόηση για τη θέση και τη σκέψη των άλλων. Είμαστε όλοι συνταξιδιώτες στο ίδιο καράβι.
2. Αποκατάσταση αξιοπιστίας. Η χώρα πρέπει να αποκαταστήσει τη διεθνή της αξιοπιστία. Που σημαίνει ότι θα τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα και θα κάνουμε και άλλες πολύ περισσότερες και ουσιαστικότερες μεταρρυθμίσεις, που θα μετατρέψουν την τρόικα από πρωταγωνιστή των εξελίξεων σε άνευ σημασίας γραφειοκρατική ρουτίνα. Θα τελειώσουμε το πρόγραμμα νωρίτερα απ’ ό,τι συμφωνήθηκε και θα επανέλθουμε στη θέση του αξιόπιστου εταίρου στην Ευρώπη και στον κόσμο.
3. Οικονομική ανόρθωση. Η ιδιωτική οικονομία παρά τα πλήγματα έχει τη δύναμη να ανακάμψει θεαματικά μέσα στους επόμενους 18 μήνες και να αναπτυχθεί με ρυθμούς άνω του 5-6% για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Φτάνει να θέσουμε ως υπ’ αριθμό ένα εθνικό στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και τη μείωση της ανεργίας. Όλα τα άλλα πρέπει να πάνε σε δεύτερη μοίρα. Με κλειδί την οριστική απομάκρυνση του GREXIT και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η χώρα μπορεί μέσα σε τέσσερα χρόνια να επαναφέρει το ύψος των επενδύσεων από το χαμηλότερο στον κόσμο (ως ποσοστό του ΑΕΠ) στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό και μόνο μπορεί να μας δώσει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης απ’ ό,τι οποιοσδήποτε έχει προβλέψει. 
4. Νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος έδειξαν το οριστικό τέλος του κοινωνικού συμβολαίου της μεταπολίτευσης. Η χώρα είναι βαθειά διχασμένη. Έχει διαρραγεί το συμβόλαιο των γενεών, το ταξικό συμβόλαιο, το συμβόλαιο μεταξύ κράτους και πολίτη, το συμβόλαιο μεταξύ πολιτικών εκπροσώπων και εκπροσωπούμενων. Πρέπει να τα συζητήσουμε όλα από την αρχή με εντιμότητα και διάθεση αυτοκριτικής και κατανόησης. Ανισότητα, εκμετάλλευση, διαφθορά, φοροδιαφυγή, ρουσφέτι, διαπλοκή, συντεχνιακά καταστημένα, κομματικός εκμαυλισμός. Όλα πρέπει με ψυχραιμία και δικαιοσύνη να συζητηθούν και να καταλήξουμε σε ένα τελείως νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα αποκαταστήσει το αίσθημα δικαιοσύνης του μέσου πολίτη. Ο κόσμος δεν θα γίνει αγγελικός από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά ένας κοινός τόπος που θα αποκλείει και θα εξοβελίζει τις ακραίες στάσεις και συμπεριφορές και θα αποκαταστήσει μια ελάχιστη κοινωνική συνοχή και τη στοιχειώδη δικαιοσύνη στον τόπο αυτό, μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί.

Το μέλλον είναι πάντα αβέβαιο και είναι δύσκολο να διακρίνουμε αν η σημερινή μέρα είναι η μέρα μεγάλης ήττας ή το ξεκίνημα της ανόρθωσης της Ελλάδας. Το σίγουρο είναι ότι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά η μοίρα μας είναι στα δικά μας χέρια. Για αυτό και δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω. Ψηλά τις σημαίες, ψηλά το κεφάλι. Είμαστε ακόμα ζωντανοί. Το μέλλον είναι αυτό που εμείς θα χτίσουμε.