Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία Αποκλίσεις και εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ από Δευτέρα

Αποκλίσεις και εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ από Δευτέρα 
Εξελίξεις δρομολογούνται με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα, στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, μετά την παγίωση του ρήγματος που προέκυψε στο κυβερνών κόμμα στη δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή, την περασμένη Τετάρτη.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Η Αυγή, η Πολιτική Γραμματεία ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο 1-2 Αυγούστου, ενώ οι διαδικασίες αναμένεται να κορυφωθούν στο έκτακτο συνέδριο που όπως όλα δείχνουν θα γίνει τον Σεπτέμβριο, μετά τη συμφωνία με τους δανειστές και προτού προκηρυχθούν οι εκλογές που φαίνεται πως ακολουθούν.

Μάλιστα, η εφημερίδα Έθνος της Κυριακής αναφέρει ότι η Κυριακή 8 Νοεμβρίου έχει κλειδώσει ως η ημέρα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, που θα φέρουν και το ξεκαθάρισμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αφού όπως προβλέπει το Σύνταγμα θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης.

Κατ' άλλες πληροφορίες που επικαλείται Το Βήμα της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να προχωρήσει σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, με επικεφαλής πιθανότατα τον ίδιο, με διευρυμένη όμως πολιτική νομιμοποίηση και στήριξη από τη Βουλή και με συμμετοχή μη πολιτικών προσώπων, χωρίς κομματική ιδιότητα.

Στη λύση αυτή ο κ. Τσίπρας θα έχει οδηγηθεί, σημειώνει η εφημερίδα, εάν κάνει δεκτές τις εισηγήσεις περί «δημιουργικής αδράνειας» στο εσωτερικό του κόμματος, δηλαδή εάν αποφύγει τη σύγκρουση και τον... αποχωρισμό με τους διαφωνούντες, ο οποίος όμως φαίνεται πως έχει πάρει το δρόμο χωρίς επιστροφή.

Λάδι στη φωτιά ρίχνει και η εκδήλωση που προγραμματίζει για το απόγευμα της Δευτέρας -λίγες ώρες μετά τη συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας- η Αριστερή Πλατφόρμα με ομιλητή τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και θέμα «Το ΟΧΙ δεν ηττήθηκε! Συνεχίζουμε...».

Σε αυτήν ο πρώην υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αναμένεται να ασκήσει κριτική στον τρόπο, με τον οποίο ο πρωθυπουργός αποφάσισε να διαχειριστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και στη συμφωνία που έκλεισε με τους εταίρους.

Από την άλλη, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αναμένεται να ακουστούν επικριτικά σχόλια για τα σχέδια του Χολαργού και τις αυταπάτες για οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία.

Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Real News, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν η κυβέρνηση ταυτιστεί αμετάστρεπτα με νέα και παλιά μνημόνια και με πολιτικές που τα εφαρμόζουν, δεν θα βρει μόνο εμένα απέναντι, αλλά και τη μεγάλη πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, σύσσωμο σχεδόν, τον δημοκρατικό, προοδευτικό και αριστερό λαϊκό κόσμο».

Λέει ακόμη ότι στηρίζει την κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, «το ριζοσπαστικό πρόγραμμα» με το οποίο εξέλεξε κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ ο ελληνικός λαός και για να ανταποκριθεί στο περήφανο «όχι» του δημοψηφίσματος. Προσθέτει, όμως, ότι δεν τη στηρίζει για να συνάπτει και να εφαρμόζει νέα μνημόνια.

«Η δική μου εξαρχής θέση και επιμονή ήταν να ετοιμαστεί έγκαιρα η Ελλάδα, πρώτα από όλα πολιτικά, για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για την περίπτωση της εξόδου από την ευρωζώνη, αν και εφόσον συναντούσε απέναντί της τείχος και απαιτήσεις συνθηκολόγησης».


Ν.Σ.
Newsroom ΔΟΛ